Berta Sándor

Öngyilkosságok megelőzésében segíthetnének a böngészők

A keresőket bőven lehet még fejleszteni, hogy hatékonyabbak legyenek ezen a területen.

Müncheni szakemberek egy új megoldást alkottak meg, amelynek segítségével a böngészők és a keresők célzottabban kínálhatnak segítséget jelentő ajánlatokat az öngyilkosságra hajlamos személyeknek. A kutatók abból indultak ki, hogy a keresések utalhatnak a lehetséges öngyilkossági kockázatokra. A keresőkbe beírt dolgokkal ugyanis az emberek elárulják nem csupán a kedvenc érdeklődési területeiket, hanem a lelkiállapotukat is. A böngészők már most is képesek arra, hogy különböző ajánlásokat jelenítsenek meg a segítségre szorulók számára, például telefonos lelkisegély-szolgálatok vagy a Egészségügyi Világszervezet részéről. Azonban a platformok még ennél is többet tehetnének.

Florian Arendt és Sebastian Scherr, a Müncheni Főiskola Kommunikáció-tudományi és Médiakutatási Intézetének munkatársai kiderítették, hogy jelenleg csak az esetek 25 százalékában jelennek meg megfelelő segítséget jelentő ajánlatok. Scherr úgy vélte, hogy ezzel a keresők nagy esélyt szalasztanak el arra, hogy segítsenek a veszélyeztetett személyeknek. A tudósok azt javasolták, hogy egy új megoldást kellene alkalmazni, amely jobban figyelembe venné a keresési kifejezések közötti összefüggéseket.

Emellett arra is figyelni kell, hogy az öngyilkosságok száma bizonyos szabadnapok előtt szokott nőni. Arendt és Scherr a "mérgezés" keresőszó és a Google-keresések időrendi sorrendje alapján kiderítette, hogy mikor merült fel ez a kifejezés a leggyakrabban. Az elemzésük szerint azokon a napokon bukkant fel sokszor a kulcsszó, amikor jelentős mértékben emelkedett az öngyilkossági kísérletek száma. A két kutató szerint elsősorban pont azokon a napokon kellene gyakran megjeleníteni a keresőkben és a böngészőkben a segítő ajánlatokat, amelyek kiemelten veszélyesnek számítanak ilyen szempontból. Arendt és Scherr azt javasolta, hogy a keresők algoritmusait folyamatosan bővítsék ki a legújabb tudományos tapasztalatokkal, hogy hatékonyabb segítséget nyújtsanak.

Júniusban a Facebook kapcsán írtunk arról, hogy a közösségi portál a jövőben igyekszik jobban figyelni azokra, akiknél felmerülhet, hogy önkezükkel vetnek véget az életüknek. 2014-ben a Microsoft kutatói jelezték, hogy bizonyos esetekben a közösségi oldalakon tett bejegyzésekből következtetni lehet arra, hogy egy adott személynél kialakulhat-e depresszió vagy sem.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Archenemy #5
    "Öngyilkosságok megelőzésében segíthetnének a böngészők"

    Az elősegítésében jobban segítenek, mikor pl. kib.szott lassúak.
  • MZperX75 #4
    Inkább valami iskolai ördögűző OKJ-s tanfolyamot kellene erőltetni,vagy közép iskolába mondjuk heti 1 órában a helyi ördögűző adna némi felvilágosítást, kevesebben lennének öngyilkosok felnőtt korukra,főleg ,ha ismernék az emberek ezeknek öngyilok hajlamok a fő okait mozgató rugóit ,önmagukon,így mindenki magán vagy a helyi sámántól tudna segítséget kérni.De minthogy csak a fiziológiai hatásit tudják,stressz,depresszió,szeretet hiány stb.
    Ezen a Net stb szinte semmit sem segít.(persze szerintem)
    Utoljára szerkesztette: MZperX75, 2016.10.28. 15:20:15
  • Ulrich von #3
    Na, az életfogytos öngyilkossága az hirtelen már megoldás lett?
  • Cat #2
    Nem teljesen értem mi bajod van azzal, hogy egyesek szerint a böngészőt is fel kellene használni ezeknek az embereknek a segítésére. Az öngyilkosok szinte mindegyike utal rá (akár homályosan, hogy "elmegyek"), hogy mit fog tenni, próbálnak segítséget is kérni, és egyértelműen depressziósok, nem látnak kiutat a helyzetükből. Ezt egy menekülési útnak vélik, hibásan. (Nyilván nem a halálos betegek eutanáziájáról vagy egy életfogytos börtönbeli önakasztásáról van szó.)
  • Skylake #1
    Oszt, mi van akkor ha proxy-n keresztül keres rá az önakasztás know-how-jára? Vagy hány darab pirulát kell bevenni, ha kevésbé fájdalmas módon kíván megmurdelni az user?

    Ki kell majd egészíteni a jövőben egy másik technológiával, így több adófizető azaz un. állampolgár tartható életben. Ha depressziója van az un. állampolgárnak, és ennek mintázatát nagyon mélytanuló, és kib*szottul okos MI rendszerek érzékelik, akkor az állampolgárok meghatározott testrészére illesztett adagolóból némi endorfint vagy valami egészen brutál agyzsibbasztó antidepresszánst küldenek be az állampolgár vérkeringésébe, szigorúan a társadalom magasabbrendű érdeke érdekében, persze úgy, hogy utána teljes erőbedobással tudjon gályázni, azaz GDP-t termelni. E nélkül az egész nem ér semmit! Célzatosan szedálni kell mindenkit - persze csak addig, amíg az állampolgár közgazdasági értelemben hasznot hajt. Amikor már nem hasznos (ennek eldöntésére is lehetnek fasza MI rendszerek), akkor kéretik, hogy befáradjon egy megsemmisítőközpontba, ahol fájdalommentesen, nagyon kifinomult MI rendszerek segítenek abban, hogy léte ne képezzen társadalmi működésre negatívan ható externáliát, túlzott költséget. Íme a jövő - gazdaságos, hatékony, pont olyan, mint amit az informatikai eszközöktől és technológiáktól elvárunk! Miért pont ne az embertől ne várjuk el?

    #Szarkazmus üzemmód vége.