Berta Sándor

Hatékonyabb lesz az Edge

Változások előtt áll a böngésző, a módosítások a Windows 10 nagy nyári frissítésekor jelenhetnek meg.

Az operációs rendszer jelentős frissítésének egy része az Edge-t érinti majd, a változtatásoknak köszönhetően a program állítólag még gyorsabb lesz. A redmondi konszern adatai alapján az Edge egyébként már most is a legkevesebb erőforrást igénylő böngésző a Windows 10 alatt. A Surface Bookon végzett tesztek azt mutatták ki, hogy a készülék egy órával tovább üzemelt, mint az Opera használatakor és kettő, illetve három órával tovább, mint a Firefox és a Chrome alkalmazásakor. A Microsoft azonban nem elégedne meg ennyivel, hanem tovább javítana a szoftveren.

Brandon Heenan, az Edge programmenedzsere blogbejegyzésében azt írta, hogy több területen lehet jelentős változás. A megnyitott böngészőlapok kevésbé terhelik majd le a processzort. Mindez arra lesz visszavezethető, hogy a JavaScript-időzítők a háttérben csak másodpercenként egyszer fognak futni és jobban alkalmazkodnak majd a rendszer által kezdeményezett folyamatokhoz azért, hogy az minél gyakrabban biztosíthassa az alacsonyabb CPU-órajelet. A társaság laboratóriumában bizonyos helyzetekben csak ezzel a módszerrel akár 90 százalékos energiamegtakarítást is elért.

Egy további intézkedés a Flash-t érinti: a Microsoft nem fog búcsút inteni a sokat támadott technikának, hanem kvázi "elzárja" azt egy folyamatba. Amennyiben pedig ez utóbbi túl sok energiát emészt fel, akkor az Edge nemes egyszerűséggel leállítja majd. Optimalizálni fogják a böngésző kezelőfelületét is. Itt példaként az olvasómód felületének animációját említették, amelynél a módosításoknak köszönhetően a grafikus motor terhelését közel 75 és a processzorterhelés közel 100 százalékkal csökkenthető lesz. Javul továbbá a hálózati működés is, amellyel mérsékelhetővé válik a kliens és a szerver között továbbított adatcsomagok száma. Ezáltal a WLAN-antennát korábban ki lehet kapcsolni, amivel további energia takarítható meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • CairoJack #2
    A hatékonyság szép, és jó dolog, sőt, még az sem kizárt, hogy van, akinek ez fontos tényező, ámbátor komoly probléma, hogy funkcionalitását, testre szabhatóságát tekintve az Edge jó 15 évvel van lemaradva a konkurenciához képest. Az emberek 99%-át pedig ez sokkal jobban érdekli, mint hogy mennyi RAM-ot eszik a böngésző, vagy hogy egy tized másodperccel gyorsabban tölt be valamit.
    Gigantikus bukta ez az Edge!
  • dyra #1
    A Microsoft ígéreteivel tele a padlás. Vajon hisz még nekik valaki?