MTI

Statisztikai fluktuáció volt a Higgs-bozonnál nehezebb új részecske

Az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) tudósai közölték, hogy csupán "statisztikai fluktuáció" volt a múlt évi méréseikben észlelt Higgs-bozonnál is nagyobb tömegű új részecske, amely azonban a legújabb mérési adatokban "felszívódott".

A CERN nagy hadronütköztetője ATLAS és CMS-kísérletének munkatársai decemberben közölték, hogy egymástól függetlenül jutottak ugyanarra a következtetésre az új részecskével kapcsolatban, és amennyiben előzetes eredményeik beigazolódnak, az kilépést jelenthet a részecskefizika standard modelljének keretei közül, amely az utóbbi évtizedekben meghatározta a világegyetem felépítéséről szóló kutatásokat.

A részecskefizika standard modellje az elektromágneses, a gyenge és az erős kölcsönhatás, valamint az alapvető elemi részecskéket leíró kvantumtérelmélet. A többi részecske tömegéért felelős Higgs-bozon létezésének 2012-es bizonyítása révén a tudósok úgy vélték hogy megvan a modell utolsó hiányzó építőköve, noha az elmélet még így sem ad magyarázatot például a sötét anyag és a sötét energia túlsúlyára a világegyetemben és figyelmen kívül hagyja a gravitációs kölcsönhatást. A CERN 2015-ös kutatásai a standard modell határainak tágítását célozták. A tudósok eddig ismeretlen részecskék, valamint a szuperszimmetria elméletének bizonyítékait keresték új kísérleteikben.

A CMS és ATLAS kísérletek során a két detektorban proton-proton ütközések nyomán nem várt mennyiségű fotonpárok bizonyítékára bukkantak, amelyek 750 gigaelektronvolt energiát hordoztak. Ez a szakemberek szerint egy olyan, eddig ismeretlen részecske létezését jelezheti, amelynek tömege hatszorosa a Higgs-bozonénak, és amely két egyenlő tömegű fotonra bomlik. A szakemberek hangsúlyozták, hogy az eredmények magas szintű statisztikai bizonyosságúak, de nem érik el az elvárt 5 szigmát. Az LHC ez évi adatgyűjtésének egyik fő célja e részecske létezésének ellenőrzése volt.

A részecskefizikusok éves chicagói konferenciáján Tiziano Camporesi, a CERN szóvivője közölte, hogy a legújabb mérési adatok azt mutatták, hogy nem létezik az új részecske, a korábbi eredményeket csupán statisztikai fluktuáció váltotta ki - adta hírül az AP amerikai hírügynökség.

Horváth Dezső, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont, az MTA Atomki és a CERN munkatársa a Magyar Tudományos Akadémia honlapján írt cikkében hangsúlyozta: nagy izgalommal várták az LHC 2016-os újraindulását, amely a 2015-ösnél sokkal nagyobb adathalmazt ígért, és július végére már a tavalyi adatmennyiség ötszörösével szolgált. Ilyenkor az egymással versengő csoportok adatelemzését a korábbi adatokon és szimulációkon szabad csak finomítani, az új adatokhoz egy bizonyos időpontig nem szabad nyúlni, és csak a már előre elfogadott módszerek eredményeit veszik figyelembe (ezt vak elemzésnek hívják).

Mindkét kísérlet 2016 legnagyobb részecskefizikai konferenciájára, a Chicagóban zajló ICHEP-re időzítette legújabb eredményeit. A CMS-kísérlet már nyilvánosságra is hozta őket, és az eredmények egyrészt lehangolóak, másrészt igencsak biztatóak. Az új adatok csökkentették az X részecske megfigyelésének jelentőségét: a 2015-ös adathalmaz sokszorosának analízisével a 750 GeV-es többlet lecsúszott az észlelhetőségi szint alá. Ez egyrészt lehangoló, hiszen szinte az évszázad részecskefizikai felfedezése lett volna, ha a standard modellnek ennyire ellentmondó jelenséget találunk. Ugyanakkor megnyugtató, hogy mégis jól ismerjük világunkat, és a standard modell továbbra is időtállónak bizonyult - magyarázta a kutató.

Az ATLAS kísérlet teljesen azonos eredményre jutott: statisztikus ingadozás volt a 750 GeV-es többlet, semmi más. Ilyen jelenséget már többször láttunk, és ez egyáltalán nem jelent mérési hibát. Újabb adalék ahhoz, hogy óvatosan kell kezelnünk a megrázó új felfedezéseket - írta Horváth Dezső. Az ICHEP konferencia ugyanakkor hihetetlen mennyiségű új adatot közöl: a négy nagy LHC-kísérlet több száz új eredményt küldött be előadásra.

Sajnos még mindig nem látjuk jelét a standard modell egyetlen kiterjesztésének sem: az olyannyira szimpatikus szuperszimmetriának, a világegyetem sötét anyagát hordozó részecskéknek, a kezdetben olyan ijesztően hangzó mikroszkópikus fekete lyukaknak és a gravitációs kölcsönhatást esetleg közvetítő graviton részecskének sem. Ugyanakkor egyre jobban pontosítjuk a világra vonatkozó tudásunkat - írta a kutató.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • czihaki #2
    Kezdem azzal, hogy eleve már a világegyetem keletkezését is rosszul határozták meg. Már pedig az elemi részecskék meghatározását ez eleve lehetetlenné teszi.

    Ha kezdet kialakulásánál még nem léteztek atomi részecskék, eleve nem lehetett energia se, ha nem volt energia, akkor nem tömörülhetett semmi a gravitációs erő hatására se, mivel nem volt még gravitációt kiváltó energia.

    Ha az univerzumban a csillagászok fekete anyagot, illetve fekete energiát észleltek, az mindenképp reális felfedezés, mert létezhet olyan inaktív portömeg" amely még nem aktiválódott a kezdetek óta és az lehet a fekete energia nélküli neutronnak nevezhető részecske, fekete tömege, de anyagnak még nem nevezhető, csak neutron részecskék por tömege.

    Hasonlóan létezhet a Fekete, testes" energia is. amely a kezdetektől csak fokozatosan átizzó neutron tömeg, vagy épp a már elpusztult égitestek maradvány tömege, amelyet még izzásban és egy tömegben tart a Fekete energia. Ami ha kiég egyszer nem marad más utána mint kiégett por és hamu.

    A természetes gravitációt a Fekete energiának jelenléte teremti meg. De a nem aktív bolygók esetében viszont, (mint pl. Marson vagy a Holdon) a felszínét érő energetikai töltések okozta statikus energetikai feszültség jön létre, amely okozhat kevés vonzást, --ez viszont nem nevezhető gravitációnak.

    A gravitáció ereje attól függ, hogy mekkora az anyag tömege, milyen minőségű anyagokból tömörült, milyen erősségű energia szabadult fel belőle a belső felbomlása következtében.
  • Astrojan #1
    "az elmélet még így sem ad magyarázatot például a sötét anyag és a sötét energia túlsúlyára a világegyetemben és figyelmen kívül hagyja a gravitációs kölcsönhatást."

    Azért hagyja figyelmen kívül a gravitációs külcsönhatást mert a zakkant einstein azt képzelte, hogy a nemlétező tér kunkorodása okozza a gravitációs erőt, amit aztán gőzerővel letagad a fizikus társadalom, mert akkor az szerintünk nem is erő.

    A gravitációt a graviton elemi részecske okozza.

    "A szellemneutrínó létezésének kimutatására tett kisérletek eredményei magas szintű statisztikai bizonyosságúak, de nem érik el az elvárt 5 szigmát."

    De kedveskéim, a Higgs bozon kimutatására tett erőfeszítések eredményei is magas szintű statisztikai bizonyosságúak, de nem érik el az elvárt 5 szigmát !!

    Ez a "magas szintű" statisztikai bizonyosság a nullával egyenló, a sok száz trillió ütközésből számítógéppel kiválogatott néhány tíz ütközés megfigyelésére épül ami a háttérzajnak felel meg.

    Nem a Higgs bozonnak.


    Utoljára szerkesztette: Astrojan, 2016.08.09. 07:40:51