Gyurkity Péter

Kínai füst az amerikai lézerrel szemben

A kínai hadsereg speciális füsttel védené egységeit a lézerfegyverek ellen.

A különböző lézeres platformok fejlesztéséről és azok teszteléséről már többször beszámoltunk. Ezen a téren az amerikai fél jár az élen, hiszen a haditengerészet már 2014 óta rendelkezik ilyen fegyverrel, jelenleg pedig (többek között) a rakéták ellen szánt, jóval erősebb példány fejlesztése zajlik. A Kínai Népi Felszabadító Hadsereg természetesen szintén készül az új korszakra, az első ötletekről pedig most részletesebben is olvashatunk.

A china.com oldalán jelent meg a hosszabb írás, ami azért lehet érdekes a terület iránt érdeklődők számára, mert a jelek szerint a portál tulajdonosa (többszörös áttétellel) maga a kínai állam. Eszerint a Népi Felszabadító Hadsereg speciális füsttel védekezne az amerikai lézerfegyverek ellen, azt remélik ugyanis, hogy ezzel nemcsak a fegyverek teljesen új generációja, de a jelenleg használatban lévő, lézer irányzékra támaszkodó eszközök (így például bombák) ellen is megfelelő védelmet alakíthatnak ki.


Jelen pillanatban két eltérő megoldást fejlesztenek. Ezek egyike - különböző anyagok elégetése révén - kén-trioxid kibocsátására épít, míg a másik egy olajszerű ködfelhőt hoz létre, amely ugyanúgy védelemmel látná el a saját egységeket. Ehhez gránátvetőket, illetve sorozatvetőket alkalmaznának, egy ilyen teherautó a mellékelt képeken is látható, a platform azonban bizonyos hátrányokat is jelentene. A legnyilvánvalóbb hátrány a köd jellegéből adódik, ugyanis ez a saját egységeket is megvakítja, azok pedig nem mozoghatnak szabadon, hiszen ebben az esetben rögtön elvész az általa nyújtott védelem - nem beszélve arról, hogy a szél gyorsan eloszlathatja a felhőt, ami az első világháborúban a gáztámadásoknál már okozott kellemetlen meglepetéseket.

A kínai fél egyelőre a ködfelhő gyors létrehozására keres alkalmas megoldásokat, az említett hátrányok kiküszöbölése nyilván ezt követi majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fonak #21
    Ne etessétek a trollt :)
  • Astrojan #20
    A kolloidikát nem az általánosban tanítják, így a szekója nem is találkozhatott vele.
  • Sequoyah #19
    Nem oket akarom meggyozni, ok remenytelenek:) Csak leirom azok szamara, akik csak olvassak a forumot, es nyitottak a tudasra.
  • lammaer #18
    Elég nyilvánvalóan szándékosan szivat titeket (lásd náci ufók :) ), szóval a wikipédia linkelés mellett a trollok felismerése skilleden kéne most dolgozni...
    Pörgesd még egy kicsit őket Arch :D
  • philcsy #17
    "Rakétákat és egyéb repülő cuccokat ezzel nyilván nem tudnak védeni." Szerintem is. Márpedig ez a lézer legértelmesebb felhasználási területe jelenleg (mármint közvetlenül fegyverként).
    A lézeres rávezetésnek pedig ma már vannak alternatívái. Ráadásul ez a védelem csak ideiglenesen tartható fenn, és elég feltűnő.
    Utoljára szerkesztette: philcsy, 2016.05.10. 23:59:42
  • philcsy #16
    Az a festék beleég az alatta lévő rétegbe, és már nem is fog tükrözni.
  • philcsy #15
    Olyan meg, hogy ködmolekula biztosan nincsen. :D
  • philcsy #14
    Pedig úgy van ahogy mondja, a köd nem légnemű. A füst se. :D
  • Sequoyah #13
    Majd terj vissza a vitaba amikor sikerult elvegezned az altalanos iskolat.
    Addig is: Halmazállapot
    Utoljára szerkesztette: Sequoyah, 2016.05.10. 17:25:02
  • Archenemy #12
    Hülyeség. A felhők is ködből vannak, és azok se légneműek.