Berta Sándor

Büntetnék a figyel­metlen telefonálókat

Hawaii mellett New Jersey is visszaszorítaná a zebrákon telefonálókat, mivel a sajátjukon túl mások testi épségét is veszélyeztetik.

Hawaii vezetői már régóta tervezik, hogy 250 dolláros büntetéssel sújtják a "Texting while Walking" jelenség szereplőit, azaz azokat, akik úgy kelnek át a kereszteződéseken, hogy közben telefonálnak vagy SMS-t küldenek, illetve olvasnak a készülékeiken. Hawaii mellett újabb szövetségi államban is felmerült az esetleges büntetés, ami Pamela Lampitt képviselőnek köszönhető. A politikus még szigorúbban szankcionálná a figyelmetlen járókelőket. Amennyiben a javaslatokat elfogadják, akkor szóba kerülhet akár 50 dolláros pénzbírság, de a legsúlyosabb esetben 15 napig terjedő elzárás is vagy ötvözhetik a két büntetést.


Lampitt szerint azért van szükség az intézkedés bevezetésére, mert a túlzottan a mobil- és az okostelefonjukkal foglalkozók veszélyeztetik nem csupán a saját biztonságukat, de a többi járókelő és autós biztonságát is. Ez ugyanolyan súlyos probléma lehet, mint a Jaywalking nevű jelenség, amelynél például az emberek felelőtlenül átrohannak egy négysávos úton. Ez utóbbi miatt 2000 és 2011 között 11 001 sérülés történt. Ebbe a számba beletartoznak nem csupán a más közlekedőkkel való ütközések, hanem előfordult olyan eset is, amikor az illető nem vette észre a közlekedési lámpát és nekiment.

Segítséget jelenthetnek még olyan felfestések, amelyek megmutatják, hogy hol közlekedhetnek a mobilozók, akik számára fontosabb a közlekedésnél a Facebook-profiljuk aktualizálása vagy egy SMS elküldése. A festés egyúttal figyelmeztetheti a többi közlekedőt, hogy jobban figyeljenek oda ezekre a felhasználókra. Korábban Arkansas, Illinois, Neavada és New York szövetségi államokban is felmerült hasonló szabályozás bevezetése, de végül elvetették azt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #5
    Nem értem. Valószínűleg rossz a fordítás.
    Pont a zebrán nem kellene büntetni, hiszen ott bármit is csinál a gyalogos, elsőbbsége van; ha elütik, NEM a gyalogos hibája.
    A zebrán kívül vagy piroson átmegy mobilozva, persze, büntessék meg, de ne pont a zebrán! :-S
    Ha a járdán meg nekimegy valaminek, az ő baja. ha másnak kárt okoz, mert nem figyelt, büntessék meg, függetlenül, hogy mobil, tablet, abakusz vagy repülő nézegetése közben történt.
    Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2016.04.01. 18:40:09
  • Skylake #4
    Ó, van ennél egyszerűbb, úgymond tech megoldás, még ha mai nézőpontból elég komplex. Geofence üzemmód e célra hangolva, az adott országban forgalomba hozható telefonoknál kell aktiválni és beépíteni. Lényegében annyit tesz, hogy sétál a paraszt az útkereszteződéshez. Az útkereszteződés geofence-nek tekinthető (bluetooth, 3G), ez pedig triggereli a telefonokban az ideiglenes letiltást, feljön a lockscreen, amire a baromarcúnak kiírjuk, miért nem tudja éppen most b*sztatni azt a sz*jbak*rt telefonját, amivel együtt sz*rik reggel. Nem is tudja addig feloldani, amíg át nem húzott végre a kereszteződésen.

    Miután elhagyta a kereszteződést, azaz a geokerítéssel védett területet, a telefon visszakapcsol. Lehet tovább posztolni vagy csetelni.

    Úgy vélem, ez 5-8 éven belül alapvető közterületi eszköz lesz (az "okosvárosokban"), épp olyanok, mint a jelzőtáblák, lámpák, felfestések az úton. Meg persze a térfigyelő kamerák.

    Ugyanez autók és vezetőik esetében, ha nem áll.

    Ha máshogy nem megy, jönnek az ilyen típusú szankciók.
  • Szefmester #3
    Nem is tudom... nem lehetne hagyni hogy elcsapják őket? Miért kell ennyire lekorlátozni a természetes szelekciót? Had végezze a dolgát a természet!
  • Skylake #2
    Ez mennyire szánalmas már.
  • gabpapa #1
    "Segítséget jelenthetnek még olyan felfestések, amelyek megmutatják, hogy hol közlekedhetnek a mobilozók, akik számára fontosabb a közlekedésnél a Facebook-profiljuk aktualizálása vagy egy SMS elküldése."
    Ez tetszik, hasonlít a kutyasétáltatók kijelöléséhez, idiótáknak telefonsétáltató :D.
    (Én is használok telefont, de ha valami fontos, arra a pár percre félreállok, ahol nem lökdösnek, nem kerülgetnek. Tömegközlekedési eszközön nem veszem fel, csak, ha ülök, mert estem már el, bevallom, és a dumát rövidre fogom.)