Gyurkity Péter

Itt az első kép az új amerikai bombázóról

Egyelőre csak egy render jelent meg a világhálón, ám a program hamarosan elindul.

Még február közepén számoltunk be arról, hogy a Northrop Grumman egy rövid videóban villantotta fel saját hatodik generációs vadászát, amely minden tekintetben a jövőt hivatott képviselni. A felvételen felbukkant a fejlesztés alatt álló bombázó is, amelyről most tették közzé az első hivatalos képet.

Az amerikai légierő oldalán egy szűkszavú bejelentés olvasható, amely már az eddig csak Long Range Strike Bomber (LRS-B) néven jelzett újgenerációs bombázót mutatja meg nekünk. Ebből kiderül, hogy a típus a B-21 jelölést kapta, a mellékelt magyarázat szerint pedig ez (a rosszmájúak állításával ellentétben) nem arra utal, hogy a közvetlen elődből mindössze 21 példány állt hadrendbe, hanem arra, hogy az első valóban 21. századi fejlesztésről van szó.

A Northrop Grumman még tavaly októberben nyerte el az utód kifejlesztésére és legyártására kiírt pályázatot, megoldásuk pedig - legalábbis a kép alapján - külsőre nem sokban tér majd el a B-2 Spirit bombázótól. Elsődleges feladata éppen ennek a kicsiny flottának a kibővítése, illetve a ma már igencsak koros B-52 leváltása lesz, azt azonban még nem tudni, hogy személyzettel együtt, avagy anélkül fut majd be. Stratégiai bombázóként nyilván atomtölteteket is szállítana, így a személyzet hiánya némileg meglepő lenne.

Az is kérdéses, hogy a terrorizmus korában mennyiben van szükség modern stratégiai bombázókra, bár az orosz és kínai fenyegetés állandó kihangsúlyozása arra utal, hogy még a nagyhatalmak közötti közvetlen összeütközést sem tartják kizártnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ender Wiggin #29
    A jövő háborúját úgy tűnik sokkal valószínűbb, hogy a civilek közé beszivárgó robbantók, lövészek ellen kell vívni. Az meg bukta.
  • Sequoyah #28
    Nem ertem mi ertelme lenne lebombazni sajat magunkat:)
  • Tetsuo #27
    Az is lehet persze, hogy pont ezek fognak Európában "potyogtatni".
  • Tetsuo #26
    Szerintem nem lesz idejük kiábrándulni.
  • Sequoyah #25
    Akkor orulj neki, mert pont a EU-ban lepotyogo bombakat hivatottak indirekt modon megakadalyozni az ilyen, cikkben emlegetett fegyverek:)
  • NEXUS6 #24
    OK menjünk el humánetológiai oldalra. Az emberi természet lényege, hogy valójában sokkal kevesebb agressziót mutatunk, mint a velünk rokonságba álló állatok. Azonban belül továbbra is erőszakos állatok vagyunk, amihez viszont nálunk már kapcsolódik egy erőszak elnyomó mechanizmus. A mechanizmus viszont csak akkor aktiválódik, ha minimális erőszakot, vagy arra való jelet érzékelünk.

    Ez az, ami minden kultúrát jellemez. Nincs alapvetően "jó" emberi kultúra, az erőszak az állati örökségünk része, azonban minden kultúrnak része az idea is, hogy mi vagyunk a jófiúk, mi már nem erőszakoskodunk, maximum okkal, reagálásképp. Pl a dicsőséges Allah akaratából, de nem öncélúan, mint a szemét nyugatiak.

    Ahhoz, hogy ne tőrjön ki a fékevesztett erőszak bizony fegyverek kellenek, amelyek az erőszak jelképei. Minnél nagyobb, minnél faszább, minnél fényesebb annál jobb, annál nagyobb erőszakhullámot tud megfékezni. Nem az alkalmazásával, hanem azzal, hogy VAN.
    Ennyi.
  • Papichulo #23
  • caius marius #22
    Mennyire perverz dolog, hogy emberek életét kioltani hivatott fémdobozon csámcsaog a sajtó. Ezeket a masinákat, az összes többi szarral együtt kukába kell hajítani. Nem cikkeket írni róluk.
    Vajon majd amikor ide az EU-ba is hordják a szaros bombáikat akkor a szagértők közül hányan fognak kiábrándulni?
  • ostoros #21
    Hát a római hadsereg nem magának halászott vadászott az erdőben. Élelmezni kellett. És ahhoz pénz kell, meg Egyiptomból búzát szállítani több ezer kilométerrel odébb, hogy legyen mit zabálniuk. Vagyis kereskedelem.
  • Sequoyah #20
    En meg a romai hadsereget emlitettem, ami azert meg passzol a temahoz. De hogy a kereskedelem visszaesese hogy jon egy lopakodo bombazorepulogephez, azt fel nem tudom fogni...