Berta Sándor

A bíróságokat is elérte a digitalizáció

Kínában már egy csevegőprogram segítségével is zajlanak bírósági tárgyalások, itthon pedig fél év múlva indul az elektronikus bírósági ügyintézés.

Csengcsou város középfokú népi bírósága számos tárgyalást a WeChat nevű helyi üzenetküldő program segítségével tartott meg. A megoldással a bírók, az ügyvédek és a tanúk egyaránt sok időt és pénzt takaríthatnak meg. Az online szolgáltatás elsősorban a közigazgatási eljárásokban és a kisebb ügyekben jelent segítséget. A China Daily tudósítása alapján a bíróság így akarja a munkavégzést rugalmasabbá és kényelmesebbé tenni a bírók és az ügyvédek számára. Az ügyekben résztvevő szakemberek és tanúk ugyanis gyakran a várostól messze élnek, a tárgyalóterembe való eljutásuk nem csupán sokáig tart, de meglehetősen körülményes is.

A WeChat rendkívül népszerű Kínában, hasonlít a WhatsAppra és több mint 650 millió aktív használója van, közülük 580 millióan Kínában élnek. A szolgáltatás a Tencent kínai internetes konszern tulajdonában van. A helyi felhasználók a WeChaten keresztül akár taxit is rendelhetnek vagy játszhatnak.
Az első WeChaten keresztül tartott bírósági tárgyalásra tavaly december 17-én került sor és az üzenetváltások során nem csupán szövegeket, hanem digitális fényképeket is továbbítottak. A kínai hatóságok azt szeretnék, ha a jövőben gyorsabban le lehetne bonyolítani a pereket, elsősorban a közigazgatási eljárásokat. Xue Yongsong, a bíróság egyik munkatársa azt nyilatkozta, hogy a WeChat-eljárások során a feladatokkal mindössze fél óra alatt végeznek, miközben a hagyományos tárgyalási rendszerben ez akár egy napig is eltarthat.


Dan Harris, a kínai igazságügyi rendszer szakértője kifejtette, hogy a kínai bíróságok a személyes tanúvallomások helyett inkább a dokumentumokra összpontosítanak, ezért a tanúknak gyakran elég telefonon vallomást tenniük. Ezt a módszert elsősorban akkor alkalmazták, ha nehéz volt mindenkit egy időpontban egy helyre összegyűjteni. A WeChat-tárgyalásokra komolyabb ügyekben nem kerül sor, mivel a mostani eljárásnak azért vannak problémás részei. A személyazonosításra például valós idejű módszereket használnának, biztosítanák az adatvédelmet és lehetővé tennék a dokumentumok archiválási célú exportálását is.

Magyarországon eddig kizárólag a cégbírósági eljárásokban volt kötelező az elektronikus kapcsolattartás, vagyis az e-per, minden más ügyben csupán lehetőséget adott rá a törvény. Július 1-től a polgári ügyekben eljáró ügyvédeknek és ügyfeleknek a beadványokat és azok mellékleteit legalább fokozott biztonságú elektronikus aláírással ellátva kell megküldeni a bíróságok részére. Azok az ügyvédek, akik már rendelkeznek elektronikus aláírásra módot adó tanúsítvánnyal, mostantól még több eljárásban térhetnek át a digitális kapcsolattartásra, a többieknek fél évük van a szükséges tanúsítvány megszerzésére.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy - akár az ügyfél, akár az őt képviselő ügyvéd jár el - a beadványokat, kérelmeket és az ügy során felmerülő dokumentumokat a nyártól kötelező e-mailben vagy egyéb internetes felületen eljuttatni az érintetteknek a bíróságokra. A bíróságokkal történő elektronikus kapcsolattartáshoz szükséges az ügyfélkapu megléte, ezért a többszemélyes ügyvédi irodáknál minden egyes ügyvédnek külön-külön ügyfélkapuval kell rendelkeznie ahhoz, hogy az eljárásban részt tudjon venni.Egyébként a hatályba lépést eredetileg most január elsejére tervezték, de fél évvel eltolták, hogy mindenki kellően felkészüljön, beszerezze a szükséges eszközöket és elsajátítsa az elektronikus kapcsolattartásra vonatkozó legfontosabb szabályokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • caius marius #1
    Maradjunk annyiban, hogy a magyar bíróságokat, maximum a korrupció éri, érte el.
    Agyhalott, érdektelen, föld buta bírák tömkelege rombolja nap mint nap az állampolgárok életét. Nemrég volt egy perem. Ezen a ... nem is tudom minek nevezzem ezt a dolgot, de az egyszerűség kedvéért maradjunk a tárgyalás kifejezésnél, a bírónő szalagos magnón rögzítette az általa hallottakat, de úgy ám, hogy azt ő mondta rá fel. Ha ezek a dolgok nem lennének sokszor véresen komolyak, akkor azt mondanám, hogy kész vicc az egész. De azok, így inkább azt mondom, hogy olyan a bíróság mint az ország, egy nagy kalap kaka! A "bírósági tárgyalások" olyan messze állnak mindentől amihez az embernek vagy a jognak köze van, mint Makó Jeruzsálemtől. Egy új dimenzió. A hülyeség dimenziója...