Berta Sándor

Felesleges volt a The Pirate Bay elleni 2014-es akció

A másfél évvel ezelőtti razzia gyakorlatilag teljesen felesleges volt.

Fredrik Ingblad illetékes ügyész elismerte, hogy a 2014. december 9-én a The Pirate Bay ellen indított razzia sikertelenül zárult. Az ügyész elmondta, hogy a rendőrségnek egész egyszerűen nincs kapacitása arra, hogy az akkor lefoglalt szervereket és merevlemezeket átkutassa, illetve azok tartalmát kielemezze. Ehelyett a svéd hivatalok inkább a magasabb prioritású nyomozásokkal akarnak foglalkozni.

Az akkori akció során a svéd rendőrség egy Stockholm közelében lévő szerverközpontot keresett fel és ott több szervert, valamint eszközt lefoglalt. Az intézkedés következtében elérhetetlenné vált a The Pirate Bay, az EZTV és számos más hasonló platform. Emellett a rendőrök egy személyt őrizetbe is vettek. A razziára feltételezhető szerzői jogsértések miatt került sor.

Az eset ugyanakkor azóta a feledés homályába merült és az érintett oldalak már régóta ismét működnek. Most Ingblad kénytelen volt bejelenteni, hogy a nyomozást le kellett állítaniuk, mert a rendőrségnek nincs elegendő kapacitása a lefoglalt hardverek elemzésére. Ugyanez a helyzet az őrizetbe vett személy hardvereivel is. Arra ugyanakkor az ügyész nem tért ki, hogy az adatok nagy mennyisége vagy a titkosítások jelentették-e a valódi problémát.

Ingblad azt is elismerte, hogy az ügyben hiányoztak a bizonyítékok. Ettől függetlenül az államügyészség egy másik gyanúsított ellen továbbra is nyomoz, a konkrét személy nevét viszont nem árulták el. A Torrentfreak arról írt, hogy ez a személy Fredrik Neij, a The Pirate Bay társalapítója lehet, akit a hatóságok azután is szemmel tarthatnak, hogy tavaly júniusban szabadon engedték.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • WoodrowWilson #28
    Érdekes teória. Ha hosszú távon lesz (legalább pár hónapig) hatékony DRM, meglátjuk, hogy igaz-e. Szerintem nem.
  • ostoros #27
    Mert nem növeli a bevételt annyira, hogy megérje. Sőt. A letöltők számának csökkenése miatt kevesebb emberhez jut el, akik nem csinálnak neki ingyen reklámot.
  • WoodrowWilson #26
    Miért?
  • ostoros #25
    Alkoholistának nincs más! :D
  • ostoros #24
    A feltörhetetlen is kidobott pénz.
  • WoodrowWilson #23
    Nem hiszem, hogy az emberek többségének fix kerete van mozira és játékra. Még szabadidőre sincs fix keret. Majd kevesebbet költenek másra.
  • gforce9 #22
    Nem egészen. Ebben az ügyben a DRM készítői szeretnének elsősorban profitot. A kiadóknak pedig elhintik, hogy a drm-el több haszon lesz a kiadóknak, mint nélküle. Ennek megfelelően véleményem szerint eltúlozzák a várható hasznot. Hiszen nekik az a céljuk, hogy eladják a DRM-et.

    Amikor meglesz a törhetetlen DRM... ha meglesz.... ki fog derülni, hogy merre fognak menni a tendenciák. Szerintem marginálisnál is kisebb lesz a változás.

    Egyébként persze, hogy előre már látom ezt és előítéleteim vannak. Amilyen mocskos pofátlan módon, irtózatos összegekre képesek csesztetni magánembereket mindeközben a tisztességes vásárlókra nemegyszer a rendszer stabilitását veszélyeztető DRM-et erőltetik, mindezt a szellemi tulajdon védelmében. A magatartásuk előrevetíti a később várható viselkedésüket.

    Ismétlem ez engem nem érint. A magyar törvények miatt az artisjus zsebét tömöm ígyis úgyis. Ha jön egy szigorítás vagy törhetetlen drm, akkor majd mással ütöm el a szabadidőm. De több pénzem nem lesz moziba járni vagy játékot vásárolni.
  • WoodrowWilson #21
    Jó, ez egyelőre csak fantázia, de szép, hogy már előre levéded magad, ha esetleg a véleményeddel ellentétes lenne a valóság.
    A kiadók meg profitot szeretnének, kétlem, hogy egy olyan rendszert működtetnének hosszú távon, ami csak viszi a pénzt.
    Utoljára szerkesztette: WoodrowWilson, 2016.01.17. 17:07:57
  • gforce9 #20
    Szerintem a feltörhetetlen drm nem fog annyi bevételnövekedést hozni, mint amennyibe a drm kerül. Persze a kiadók statisztikusai ki fogják hozni a pozitív mérleget, mivel beismerni ezt nagy égés lenne.
  • WoodrowWilson #19
    Most te azt mondod, hogy nem lehet feltörhetetlen DRM-et csinálni, és azért kidobott pénz, vagy azt, hogy a feltörhetetlen DRM is kidobott pénz lenne?