28
  • WoodrowWilson
    #28
    Érdekes teória. Ha hosszú távon lesz (legalább pár hónapig) hatékony DRM, meglátjuk, hogy igaz-e. Szerintem nem.
  • ostoros
    #27
    Mert nem növeli a bevételt annyira, hogy megérje. Sőt. A letöltők számának csökkenése miatt kevesebb emberhez jut el, akik nem csinálnak neki ingyen reklámot.
  • WoodrowWilson
    #26
    Miért?
  • ostoros
    #25
    Alkoholistának nincs más! :D
  • ostoros
    #24
    A feltörhetetlen is kidobott pénz.
  • WoodrowWilson
    #23
    Nem hiszem, hogy az emberek többségének fix kerete van mozira és játékra. Még szabadidőre sincs fix keret. Majd kevesebbet költenek másra.
  • gforce9
    #22
    Nem egészen. Ebben az ügyben a DRM készítői szeretnének elsősorban profitot. A kiadóknak pedig elhintik, hogy a drm-el több haszon lesz a kiadóknak, mint nélküle. Ennek megfelelően véleményem szerint eltúlozzák a várható hasznot. Hiszen nekik az a céljuk, hogy eladják a DRM-et.

    Amikor meglesz a törhetetlen DRM... ha meglesz.... ki fog derülni, hogy merre fognak menni a tendenciák. Szerintem marginálisnál is kisebb lesz a változás.

    Egyébként persze, hogy előre már látom ezt és előítéleteim vannak. Amilyen mocskos pofátlan módon, irtózatos összegekre képesek csesztetni magánembereket mindeközben a tisztességes vásárlókra nemegyszer a rendszer stabilitását veszélyeztető DRM-et erőltetik, mindezt a szellemi tulajdon védelmében. A magatartásuk előrevetíti a később várható viselkedésüket.

    Ismétlem ez engem nem érint. A magyar törvények miatt az artisjus zsebét tömöm ígyis úgyis. Ha jön egy szigorítás vagy törhetetlen drm, akkor majd mással ütöm el a szabadidőm. De több pénzem nem lesz moziba járni vagy játékot vásárolni.
  • WoodrowWilson
    #21
    Jó, ez egyelőre csak fantázia, de szép, hogy már előre levéded magad, ha esetleg a véleményeddel ellentétes lenne a valóság.
    A kiadók meg profitot szeretnének, kétlem, hogy egy olyan rendszert működtetnének hosszú távon, ami csak viszi a pénzt.
    Utoljára szerkesztette: WoodrowWilson, 2016.01.17. 17:07:57
  • gforce9
    #20
    Szerintem a feltörhetetlen drm nem fog annyi bevételnövekedést hozni, mint amennyibe a drm kerül. Persze a kiadók statisztikusai ki fogják hozni a pozitív mérleget, mivel beismerni ezt nagy égés lenne.
  • WoodrowWilson
    #19
    Most te azt mondod, hogy nem lehet feltörhetetlen DRM-et csinálni, és azért kidobott pénz, vagy azt, hogy a feltörhetetlen DRM is kidobott pénz lenne?
  • ostoros
    #18
    Ha többet költenek rá, akkor csak a kidobott pénz mennyisége emelkedik.
  • WoodrowWilson
    #17
    Amíg nem hatásos, addig biztos.
  • ostoros
    #16
    Nem vagyunk előrébb. Sem az emberek, sem a cégek. Az amit DRM-re elköltenek kidobott pénz.
  • Dany007
    #15
    A dolog pl abból adódik, hogy 1-1 mai fiatal töltögető gépén egész egyszerűen annyi letöltött anyag van, amennyire eleve nem is lenne pénze megvenni.
    Most mondok egy példát. Anno számolgattam, hogy a nálam lévő mondjuk 20GB-nyi zene kb 120-150 külön albumból jönne össze, de lehet még többől. Ami hasra ütve kb fél millió forint. Nem beszélve párszáz filmről...
    Tehát ilyen esetben arról van szó, hogyha akarnám se tudnám megvenni mindazt, amit letöltöttem.
    Filmek kapcsán amúgy meglehet nézni a "sikerfilmek" első hétvégés teljesítményét. Amelyik igazán sikeres többnyire már az első hétvégén visszahozza a bekerülési összege többszörösét, mert arra bizony elmennek az emberek moziba.
    Nemrég voltam moziban - vagy 5 év után - és hatalmas csalódás volt minőségileg. A mezei 3D mozik (tehát az IMAX kivételével az összes) semmivel se nyújtanak nagyobb élményt, mint az itthoni 3D tévé. Képminőségben meg a közelében sincsenek a 2012-es középkategóriás tévémnek.
    Szóval ez egy soktényezős dolog. De a lényeg, hogy nem a lemez eladásokból kellene megélni, sem a zenészeknek, sem a filmeseknek.
    De ilyen téren is történt már előrelépés. Ott a Spotify és a Netflix. Ha még picit tovább fejlődnek és terjednek, gyakorlatilag fölöslegessé teszik a letöltést. Mert nevetséges összegért nemhogy ugyanazt, de talán többet is képesek nyújtani.

    A kiadók és a jogvédők azt nem képesek megérteni, hogy a 2000-es évekig működő eladási / értékesítési forma mára már nem életképes üzletileg, mert a világ megváltozott. Mert valójában a Spotify a Netflix és a hozzá hasonlók fogják kiütni őket a nyeregből nem a torrent.
    Arról nem is beszélve, hogy az ő körükben mindenki a legtöbb és leggyorsabb pénzre hajt gondolkodás nélkül. Ezért is kezdték el anno a perelgetést a torrent miatt, ahelyett, hogy előreléptek volna egy Spotify szerű megoldással. Elég megnézni a magyar lemezkiadók listáját! (googleben rá lehet keresni). Mert ebben a kis pöcsnyi országban közel 70(!) különböző lemezkiadó cég van bejegyezve. Aztán még csodálkoznak, hogy alig-alig élnek meg?
    Szal, én azt mondom nem szép dolog a letöltés, de nem amiatt vannak gondban a kiadók sem az előadók.
  • WoodrowWilson
    #14
    Lehet, hogy te nem vennéd meg amúgy se, de ha a warezolóknak csak egy kis része is igen, már előrébb lennénk.

    A Witcher az egyik legnagyobb név, persze, hogy így is sikeres lett. De bizonyára örültek volna neki, ha még sikeresebb. Nem jószívűségből nincs rajta drm, hanem mert nem hatásos szerintük. De ha esetleg a jövőben lesz bomba biztos drm, tuti, hogy a CD Projekt Red is alkalmazni fogja.
    A Witcheren kívül meg van még ezer játék, amik nem lettek sikeresek, pedig jók voltak, csak nem volt akkora nevük. Lehet, hogy warez nélkül tudtak volna pénzt termelni.
    Utoljára szerkesztette: WoodrowWilson, 2016.01.16. 20:29:19
  • jkedzs
    #13

    https://www.youtube.com/watch?v=yFOmRrO-ogU
    Utoljára szerkesztette: jkedzs, 2016.01.16. 20:22:58
  • gforce9
    #12
    Én semmit nem mondtam a jogosságról. Én azt mondom, hogy alig érezhető, hogy megvennék az emberek, mert az marginális. Nem tudok olyan statisztikáról, ami alátámasztaná amit mondasz. Olyan statisztikáról, illetőleg példákról tudok, hogy nem a drm-en múlt egy játék sikere és ezt maguk a készítők is így vallották. Lásd witcher sorozat. Sinlge player, drm nullával egyenlő. Nincs online rész benne, amivel könnyű megfogni az illegális példányokat. Mégis sikersztori, anyagilag is. Én is szoktam letölteni 1-2 játékot. Nem tagadom. Vásárolni is szoktam játékokat. De ha nem tudnék csak úgy letölteni, akkor ennyi. Centivel sem lenne se több pénzem több játékot venni, de azzal se lennék szegényebb lelkileg, hogy nem tudtam játszani az adott játékkal. És ezzel szerintem a legtöbbünk így van. A filmekkel hasonlóan. Ha nicns lehetőség letölteni megnézni, hát akkor nincs. Nem dőlök a kardomba, mondhatnám pontleszarom. Nem lesz több pénzem tőle se mozira, se online előfizetésekre, de tekintve a fősordrot a filmek tekintetében, nem leszek lelkileg szegényebb se ha nem látom őket. Szóval felőlem szigoríthatják a szabályzást, akár törhetetlen drm-et is tehetnek a játékokra. Nem lesz több pénzem mint eddig. Amit szórakozásra szánok az X összeg. Ebből Van hogy mozi, van hogy játékvásárlás jön ki de ennyi. Szerintem ezzel nem vagyok egyedül. És rám ne nézzen a kiadó, hogy én milyen bevételtől fosztom meg. Semmilyentől. A variáció 3 lehet.
    1. tetszik, meg akarom venni, áldozok rá a keretből.
    2. kiváncsi vagyok, ha tudom letöltöm, megnézem
    3. nincs lehetőség a letöltésre (szabályozás szigorítás vagy drm miatt) ez esetben nem töltöm le.

    Nincs olyan pont nálam, hogy csak akkor veszem meg, ha nem tudom letölteni.
  • WoodrowWilson
    #11
    Nem tudom, lehet, nincs róla statisztikám, de feltételezem, hogy nem ölnének a drm-be annyi pénzt a kiadók, ha nem várnának tőle bevételnövekedést. Nem mintha egy egy elemet tartalmazó mintából lehetne becslést végezni, de az én egyik barátom, aki notórius warezoló, szerintem még életében nem fizetett szoftverért, megvette a legutóbbi Dragon Age részt, mert nem lehetett letölteni. A Diablón is elgondolkozott, de az annyira nem érdekelte, hogy kiadjon rá pénzt.
  • ostoros
    #10
    Nem igaz.
  • WoodrowWilson
    #9
    Ez nem jogosít fel a letöltésre, még ha esetleg igaz is. De amennyire én tudom, játékoknál pl. eléggé megugrik a példányszám, ha pár hónapig nincs feltörve.
  • gforce9
    #8
    Ennyi év után után még mindig az van a fejekben, hogyha nem torrentezne valaki, akkor megvenné? Az esetek többségében nem. Marginális az, aki ha nem tudná letölteni az megvenné X ezer forintért az adott letöltést. Szerintem.
  • WoodrowWilson
    #7
    És honnan szedik a pár milliót, ha mindenki csak letölt?
  • Ender Wiggin #6
    A zenész a koncertekből is megél normális országban. Úgyhogy ez a rész biztosan nem igaz. Viszont a filmes szakmának jó tenne egy ilyen bojkott. A sok fos eltűnne és maradna a pár független filmes, akik tudnak pár millióból is jó filmet csinálni, és nem kell 200 millió reklámra... De ez sajnos csak szélsőséges vágyálom.
  • WoodrowWilson
    #5
    Persze, aztán ha senki nem járna moziba, nem venne semmit, akkor sírna a szátok, hogy nem jön a Star Wars 28, Assassin's Creed 42, meg nincs új lemeze a kedvenc előadótoknak.
  • jkedzs
    #4
    a legjobban úgy lehet ezekkel az élősködőkkel kicseszni, hogy nem vesztek semmit tőlük, moziba sem szabad járni, meg minek is...
    kár hogy sok birka ember viszont fizet nekik, ezért sosem fognak kipusztulni ezek.
  • halgatyó
    #3
    A kiadók extra-extra-extra profitja fontosabb ezeknek, mint az őslakos állampolgárok élete, egészsége (akik megtermelik mindazt, amit a hulladék disznók felzabálnak)
    Ennek a mocsokrendszernek, amit 1990 környékén rátrükköztek-loptak-csaltak-hitványkodtak a fél világra, ennek a mocsokrendszrenek NAGYON el kellene pusztulnia a kiagyalóival együtt!
  • Atisz #2
    +1

    Ahhoz komoly nyomozati munka szükséges + a rasszizmus potenciális vádját kockáztatja a rendőrség.
  • bakvarnyu
    #1
    emba, inkább az illegális bevándorlóitokkal foglalkozzatok már.