Berta Sándor

Korlátozná a kiber­támadásokat az USA és Kína

A két állam vezetői véget vetnének a korlátlan kiberakcióknak.

Új szintre kerülhet az Amerikai Egyesült Államok és Kína viszonya, amennyiben a The New York Times értesülései igaznak bizonyulnak. Az újság ugyanis arról számolt be, hogy az USA és a távol-keleti ország képviselői a kibertámadások korlátozásáról egyeztetnek egymással. Az információkat a tárgyalásokon résztvevő amerikai kormányhivatalnokok szivárogtatták ki a lapnak.

A lépés ugyanakkor kizárólag az infrastruktúrák (közművek, áramhálózatok stb.) ellen végrehajtott akciókat érintené. Az infrastruktúrák fontos részei így védettséget kapnának. A két állam arra is kötelezettséget vállalna, hogy nem tesznek elsőként a másik fél rendszereit megbénító lépéseket. Az erről szóló megállapodást azután hozhatják nyilvánosságra, hogy Xi Jinping kínai elnök a héten Washingtonba látogat.

A kiszivárgott információk alapján ez lenne a világon az első ilyen jellegű megállapodás. A szerződés nem védené meg minden kibertámadástól az amerikai rendszereket, sőt, a legtöbb akció ellen nem is nyújtana védettséget. Ezek között vannak például a fegyveres erők által indított ipari kémkedések vagy az amerikai személyzeti akták megszerzésére irányuló hackertámadások. A legfontosabb viszont az, hogy az erőművek, a bankrendszer, a mobiltelefonos hálózatok és a kórházak belső hálózatai védettséget kapnának. Mindenesetre, ha létrejön a megállapodás, akkor is kérdéses lesz, hogy a két fél képes lesz-e maradéktalanul betartani az abban foglaltakat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • halgatyó #1
    Ez az egész arra volt jó, hogy mind a ketten igyanak egy pohár bort.
    Az ilyen támadásokat majd más országokból indítják, ha már más lehetőség nem marad. De marad.
    Amíg az eszközökbe hátsó bejáratokat raknak bele, addig az ilyen megállapodások csak némi jópofizás szintjén maradnak