Berta Sándor

Európában készítenek felvételeket az Apple autói

A kamerákkal és szenzorokkal felszerelt járművek jelenleg a francia, az angol, az ír és az amerikai utakat róják.

A Le Figaro szellőztette meg a hírt, hogy az Apple térképszolgáltatásához adatokat gyűjtő és jellegzetes tetőfelépítménnyel ellátott gépkocsikat az európai unós tagállamban látták. A kaliforniai konszern információi alapján a járműflotta augusztus első felében Île-de-France régiót térképezi fel. Ide tartozik Párizs mellett számos megye (Essonne, Hauts-de-Seine, Seine-Saint-Denis, Seine-et-Marne, Val-de-Marne, Val-d’Oise, Yvelines) is.

Augusztusban azután Svédországba is megérkeznek a különleges autók, amelyek először Malmőt és Stockholmot térképezik majd fel. Az Apple listáján van még Anglia és Írország, június óta a járműflotta egyes részei már a két szigetországban tartózkodnak, de az Amerikai Egyesült Államokban is folytatódik a felvételek készítése. Minden gépkocsit Apple Maps felirattal láttak el és az új adatokkal a szolgáltatást javítanák. Ugyanakkor azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a társaság pontosan milyen információkat gyűjt, de azok elsősorban fotók lehetnek. Az arcokat és a rendszámokat viszont felismerhetetlenné teszik.


A kamera nem egy magas rúdon van, mint a Google autóknál, így nem lát át a kerítések felett

Az autók az év eleje óta róják az utakat. Az első képek az Amerikai Egyesült Államok településein készültek, majd az elmúlt hónapokban már megjelentek előbb a nagyobb, majd a kisebb városok (Karlsruhe, Kiel stb.) légifelvételei is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Skylake #2
    "Ugyanakkor azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a társaság pontosan milyen információkat gyűjt" - micsoda? Az én véleményem az, hogy addig nem léphetnek be az adott ország területére, amíg:

    1. átfogó dokumentációt át nem adnak és mindenki számára nyilvánosan hozzáférhetővé nem tesznek
    - az alkalmazott adatgyűjtési technológiákról,
    - a gyűjtött adatok és metadatok teljes köréről, ezek egyedi és egymással összekapcsolt felhasználási módjáról, tárolásuk módjáról, helyéről,
    - arról, hogy az egyes adatok a gyűjtés és tárolás során milyen joghatóság alá tartoznak, - a felhasználók lehetőségeiről a róluk, valamint hozzájuk tartozó tulajdontárgyakról gyűjtött adatok hozzáférésről, kérésükre történő törléséről!

    2. Miután mindezt leadták, kötelesek tűrni, hogy az általuk beadott nyilatkozatban szereplő minden tételt az adott ország hatóságai tételesen ellenőrizzenek az alkalmazott informatikai rendszerükben, beleértve azok hardver és szoftverkomponenseit!

    3. És ha ez is megvan, akkor némi szúrópróbaszerű ethical hacking-el ellenőrizzük, mennyire és hogyan támadható az adatgyűjtő rendszerek, valamint nincs e még valami okosság részükről a rendszerükben!

    4. Ez után, ha mind a három ellenőrzési körön átmentek (kicsi lenne az esélye), nem bánom, kezdhetik a fotózást!

    Az európai döntéshozók igazi informatikai dilettáns barmok, ha hagyják, hogy az Apple is csont nélkül, kénye-kedve szerint végigcsinálja a maga fotó (és egyéb adat) begyűjtését, főleg úgy, hogy "azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a társaság pontosan milyen információkat gyűjt, de azok elsősorban fotók lehetnek". Nevetséges!
  • Skylake #1
    Hozzánk remélem nem fognak jönni!

    Aztán az is érdekes kérdés lehet, hogy ahol ez a tetű Apple autókázik, hogy vajon hasonlóan a tetves Google autóihoz, haladásuk közben ugyanúgy begyűjtik-e a különböző WIFI-pontok - legyen az személyes célú, vagy sem - SSID-it, adatbázisban regisztrálva az adott SSID földrajzi koordinátájával? Ahogy az a rohadék Google csinálta, hiszen a nagy nemzetközi Google Maps roadsónak nem csak az volt a fő célja, hogy az userkék "felhasználói élményét" kimaxolja a Streetview-el, ilyen módon is körbenyalva a seggüket, hanem legalább ennyire fontos volt az, amiről nem szokás beszélni: hogy számukra pontosan azonosítható legyen egy WIFI lokáció földrajzi helyzete. Természetesen ennek az adattömegnek a megszerzése nem csak a cég gazdasági érdekeihez kapcsolódik elsődleges mértékben, hanem az USA katonai és geopolitkai érdekeihez is ugyanennyire, és tökéletesen beleillik abba a gusztustalan de egyben szükségszerű hosszú távú amerikai stratégiába, hogy mindenről korlátlanul adatokat kell gyűjteni. Beleértve olyan fizikai és virtuális területekről, amelyek jogi értelemben nem eshetnek az USA fennhatósága alá. Ja, és még annyit, hogy jogi értelemben csak utána fotózhatnak bármit, ha az adott ingatlanok tulajdonosai egyenként ehhez hozzájárulnak, minden létező utca, minden ott lévő ingatlanának tulajdonosa: ez az én véleményem, és ha rajtam múlt volna, adatvédelmi okokból én úgy b*sztam volna ki a Google Streetview autóit az országból, mint ahogy közmondásosan a macskát szokták kitenni!

    (Mielőtt berágnál azon, hogy az USA-t, meg e két nevezetes vállakozást ilyen módon elküldtem a 'csába, nyugodtan helyettesítsd be bármely más ország nevét a helyére a hozzászólásomban, ha történetesen a technológiai fejlődés úgy hozta volna, hogy ez lenne az az állam, amelyen tulajdonképpen a netes forgalom 90%-a áthalad, és ezért ezen információtömeg megcsapolása és felhasználása a geopolitikai pozíció fenntartása szükségszerű és nem megkerülhető!)