Berta Sándor

Nem állt ki az internet­semlegesség mellett az EU-biztos

Günther Oettinger, az Európai Unió digitális területért és társadalomért felelős biztosa hajthatatlan a kérdésben.

A politikus már januárban azt nyilatkozta, hogy elengedhetetlen az internetsemlegesség és mindenkinek biztosítani kell a magas szintű internethozzáférést. Ugyanakkor úgy vélte: fontosabb lehet például, hogy egy autós gyorsabban férhessen hozzá a közlekedési információkhoz, mint az, hogy a gyermeke a hátsó ülésen éppen elérje a digitális tartalmakat.

Nos, úgy tűnik, hogy Oettinger ragaszkodik az általa elmondottakhoz és koránt sem tart ki mindenáron az internetsemlegesség mellett. A politikus álláspontja az, hogy bizonyos szolgáltatásoknak előnyt kellene biztosítani. Példaként említette a mentőszolgálatokat és a kórházakat, amelyeknek a vészhívások továbbításakor vagy a műtétek távgyógyászati segítésekor magasabb prioritást kellene kapniuk. Ezzel szemben például a zenei videóplatformok sokkal kisebb prioritást kapnának.

Oettinger azt reméli, hogy sikerül meggyőznie az Európai Parlamentet is és a képviselők nyitottak lesznek a kompromisszumra. Ugyanakkor joggal merül fel a kérdés, hogy miért lenne szükség ilyen szabályozásra, hiszen egyrészt a vészhívások már így is előnyt élveznek és külön vonalakon keresztül bonyolódnak, másrészt mi a garancia arra, hogy a kórházak mellett nem jelennek majd meg a kedvezményezettek között például a bankok is? Az Európai Parlament egyelőre még nem reagált az európai uniós biztos szavaira.

A politikus a biztosi meghallgatásán jelezte, hogy digitális közös piacot kellene létrehozni és egységes online európai szerzői jogdíjat akar. Tavaly november közepén arról beszélt, hogy az elérhetőség és az adatvédelem az EU két új informatikai csapásiránya. Decemberben azt mondta, hogy az adatok nemcsak kockázatokat rejtenek, hanem lehetőségeket is. Nem szabad túlzásba vinni az adatvédelmet, hanem pragmatikus adatkezelésre van szükség és arra, hogy a gazdaság és a felhasználók érdekei kiegyenlítődjenek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • csulok0000 #10
    Annyira unalmas már ez az 1984-ezés. Semmi köze a két témának egymáshoz. Ugyan elképzelhető hogy az internet semlegesség megszűnése az első lépés lesz egy hosszú folyamatban, mely elvezethet az említett világhoz, de az elég hosszú út lesz (:
  • gosub #9
    majd lesznek az interneten is kiválasztottak, de hogy ez pontosan mit jelent arról ugyanúgy nem szabad beszélni mint a valóságban, mert gyűlöletbeszédnek minősül.
  • barret #8
    Gondolom ennek a fickónak is betűzni kell hogy: GOOGLE....
    De a kerek száj az megy neki legalább :D
  • fszrtkvltzttni #7
    Ráfér az internetre. Ha valakinek nagyon kell, az úgyis megtalálja, de legalább a tömeget kevésbé hülyítik.
  • IMYke2.0.0.0 #6
    Úristeeeen!
    Ugye nem csak nekem rémlett fel hirtelen egy 1984-féle világkép?
  • ManoNegra #5
    Ez se semmi.
  • Tetsuo #4
    Ez durvább.
  • bandypappa #3
    Mi a faszom az az internet?
  • Sequoyah #2
    Megis mi koze van az internetsemlegessegnek ahhoz, hogy bzonyos szolgaltatasok jobb minoseget igenyelnek??? Valamit nagyon csunyan nem ert ez az ember a modern vilagbol, es megis o hozza a donteseket...
    Elobb megkerdezhette volna azokat akik ertenek is az internethez, es rajonne milyen nagy baromsagot is beszel, mielott kinyitna a szajat.
  • IMYke2.0.0.0 #1
    Szabad véleménynyilvánítás van?
    Mert akkor nekem volna egy nagy: ne

    Minden rossz valahogy így kezdődik ugyanis.