Berta Sándor

Egységes internetes törvények lehetnek Európában

Az illetékes európai biztos kiállt az internetsemlegesség mellett.

Günther Oettinger, az Európai Unió digitális területért és társadalomért felelős biztosa májusban akarja bemutatni az egységes európai digitális piac koncepcióját. A politikus kijelentette: Európának gyorsan túl kell jutnia azon a korszakon, hogy 28 nemzeti piac létezik saját szabályokkal, napjainkban ugyanis az európai piac éppen ezért nem túlzottan vonzó a startupoknak és a befektetőknek. Az egységes óriási amerikai piacot kell ilyen szempontból lemásolni. Az USA a legjobb partner és az EU ezen a területen leginkább az Amerikai Egyesült Államokhoz mérheti magát.

Elmondta, hogy az év végéig elfogadnák az egységes adatvédelmi irányelvet is, s Európának szüksége van egy tisztességes és kiegyensúlyozott új szerzői jogi rendszerre, valamint a digitális infrastruktúra kiépítésének koordinálására. Oettinger hozzátette, hogy elengedhetetlen az internetsemlegesség és mindenkinek biztosítani kell a magas szintű internethozzáférést, de a kérdés, hogy ezen túlmenően mit lehet tenni. Fontosabb lehet például, hogy egy autós gyorsabban férhessen hozzá a közlekedési információkhoz, mint hogy a gyermeke a hátsó ülésen éppen elérje a digitális tartalmakat.


Oettinger kiemelte, hogy lehetőleg a nyárig lezárnák a Google elleni eljárásokat, ehhez viszont szükség lenne arra, hogy a konszern egy meggyőző kompromisszumos ajánlattal álljon elő. A Google kénytelen lesz elfogadni az európai szabályokat és a döntéshozóknak pedig világosan meg kell mondaniuk, hogy mik ezek az előírások. A lényeg, hogy egy online platform legyen objektív és semleges. Kiemelte, hogy ez a dolog nem arról szól, hogy a Google-t tönkre kell tenni, hanem a tisztességről. Ez nem egy csata, a lényeg a piaci verseny és az együttműködés.

"Európa elveszítette a versenyt az IT területén. Most a hagyományos iparágakról van szó, amelyek digitalizálva lesznek. Egy forradalom zajlik és a mai üzemek nem tudnak túlélni, ha nem lesznek e forradalom részei" - szögezte le Oettinger.

A politikus a biztosi meghallgatásán jelezte, hogy digitális közös piacot kellene létrehozni és hogy egységes online európai szerzői jogdíjat akar. Tavaly november közepén arról beszélt, hogy az elérhetőség és az adatvédelem az EU két új informatikai csapásiránya. Decemberen ugyanakkor azt mondta, hogy az adatok nemcsak kockázatokat rejtenek, hanem lehetőségeket is. Nem szabad túlzásba vinni az adatvédelmet, hanem pragmatikus adatkezelésre van szükség és arra, hogy a gazdaság és a felhasználók érdekei kiegyenlítődjenek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ferrer #1
    Ez csak egy vélemény. Az EU politikusai semmi mást nem csinálnak, csak szajkózzák a kéretlen véleményeiket, esetleg irányelveket vagy szabványokat írnak alá, de érdemi törvényekről szavazás semmi. Hígfos.