Berta Sándor

Hawking: veszélyes lehet a mesterséges intelligencia

Stephen Hawking attól tart, hogy a jövőben a mesterséges intelligencia negatív hatással lehet az emberiségre.

A fizikus mozgatóideg-sorvadásos betegségben (amiotrófiás laterálszklerózisban, ALS) szenved, 1985-ben veszítette el a beszédképességét. A szakember a The Financial Times brit gazdasági lappal osztotta meg a gondolatait, amiben úgy vélte, hogy a mesterséges intelligencia komoly fenyegetést jelent az emberiségre nézve. Szerinte a mesterséges intelligencia vezetheti be az emberiség pusztulásának korszakát.

* Ugyan a mesterséges intelligencia primitív formái, amelyeket eddig alkottak meg, nagyon is hasznosak, ugyanakkor tart a fejlődés következményeitől és attól, hogy a gépi intelligencia előbb vagy utóbb egyenlő értékű lesz az emberrel vagy túl is fog nőni rajta. Az embert a lassú biológiai evolúció korlátozza, így nem versenyezhet a mesterséges intelligenciával és lassan a háttérbe szorulhat.

A szakember megemlítette a technológia egy másik lehetséges pusztító hatását is. Az emberiség a túlélés kapcsán számos fenyegetéssel kénytelen szembenézni: atomháborúval, a katasztrofális globális felmelegedéssel és a géntechnikailag módosított vírusokkal. A fenyegetés pedig a jövőben csak egyre nagyobb lesz. Az, hogy a gépek valamikor átveszik-e majd az ellenőrzést, csak a jövőben fog kiderülni, de az már most is világos, hogy a gépek egyre inkább kiszorítják a munkaerőpiacról az embereket. Ezért az internetes vállalatoknak sokkal többet kell tenniük azért, hogy ez a veszélyt sikerüljön minél jobban csökkenteni.

Hawking nincs egyedül a véleményével. Elon Musk, a Tesla autógyártó cég vezetője és egyben a SpaceX magán-űrügynökség alapítója nemrég közölte: ha meg kellene határoznia, hogy mi jelentheti a legnagyobb fenyegetést az emberiségre nézve, akkor valószínűleg a mesterséges intelligenciát választaná. Úgy gondolja, hogy nagyon óvatosan kellene foglalkozni a gépek intelligenssé tételével, azzal ugyanis démonokat idézünk meg.


Hawking professzor szinte mindenkinél közelebb van a technikához, ugyanis immár két évtizede egy különleges beszédszintetizátor segítségével osztja meg gondolatait. Két informatikai cég, az Intel és a londoni központú SwiftKey készített neki a régi helyett egy jóval fejlettebb technológiát, amelyet kedden Londonban mutattak be Stephen Hawking jelenlétében a világsajtónak. A tájékoztatón elhangzott, hogy az eddig használt technológiával - amelyet a tudós két évtizeddel ezelőtti egészségi állapotához dolgoztak ki - a betegség előrehaladta miatt az utóbbi időszakban percenként átlagosan kevesebb mint egy szóra lassult az a kommunikációs sebesség, amellyel a professzor beszédszintetizátora összeállított egy mondatot. Az új szoftvercsomag ezt a tízszeresére gyorsítja, egy olyan prediktív technológiával, amely egy-egy szó betűinek 20 százalékából "kitalálja" a használó mondandóját.

Hasonló megoldások az okostelefonokban már működnek, ám a technológiát jelentősen tovább kellett fejleszteni, elsősorban el kellett látni a professzor betegsége által megkövetelt szándékfelismerő képességgel. Egy dolog nem változott: az új technológia is ugyanazt a kissé robotszerű, de mára gyakorlatilag a tudós globális védjegyévé vált, amerikai akcentusú, de azonnal felismerhető beszédhangot használja, mint eddig; ez Hawking külön kérése volt. Stephen Hawkingot sokan a legnagyobb kortárs elméleti fizikai gondolkodónak tartják. A tudós három évtizedig ugyanazt a XVII. században létrehozott, tekintélyes matematikaprofesszori tisztséget - Lucasian Professor - töltötte be a Cambridge-i Egyetemen, mint Isaac Newton, Az idő rövid története című könyve pedig minden idők egyik legátütőbb sikerű tudományos bestsellerének bizonyult.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Jawarider #25
    Én nem félek. Nem hiszem, hogy a kreativitást le lehetne programozni.

    Lesznek jó dolgok, nem kétlem, de akkor is.
  • SanMaster #24
    Hawking már jó ideje baromságokat beszél. A kedvencem, hogy az ufósok idejönnek sok 1000 fényév távolságból, és majd jól leigáznak minket, mint az indiánokat Amerika felfedezésekor. Ez akkkkora baromság, hogy az már fáj! Ha valaki komolyan belegondol, hogy mekkora energia, erőfeszítés, hihetetlen problémák sorozatának megoldása, hogy olyan űrjárművet építsenek, amely csillagok közötti utazásra képes, akkor 0,00000001% annak az esélye, hogy csak azért kelnek át "tűzön és vízen", hogy szétcsesszenek minket. Miért nem kapott Nolbel díjat, hmmm? Ennyi.
  • Tetsuo #23
    Hát pont ez az, hogy az agy egyszerre analóg és digitális, ami durván úgy néz ki, mintha egy digitális rendszer minden elemi logikai kapcsolója sokezer állapotot vehetne fel a megszokott kettő helyett. Ráadásul a nem-szinaptikus ingerületátvitel ezenfelül van jelen, ami hasonlóan összetett.
    Úgy gondolom, hogy a kvantumos információ-átvitel is része lehet a rendszernek.
    Egyelőre ennek egyik részét sem képes ma semmilyen emberi alkotás utánozni maradéktalanul.
  • kvp #22
    "a félvezetős-elektromos jelfeldolgozás-továbbítás alapból lassú az élőlények központi idegrendszeréhez képest. Ha az agy biomasszánál sűrűbb információs egységet képzelnénk el, mindenképp kvantumszinten kellene azt elképzelni"

    Valojaban az emberi agy eleg alacsony frekvenciat hasznal, kb. 200 Hz a maximalis szinaptikus frekvencia. Ez a neuronok nagy szama miatt olyan 20000000000000000 kapcsolas/masodpercet jelent, raadasul a neuronok analog jelatvitelre is kepesek, tehat nem binaris szamitasrol beszelunk. Egy butabb processzorbol (pl. videokartya render block), ami 1 muvelet/orajelre kepes es mondjuk 2 Ghz-en mukodik, 20000000 darabra lenne szukseg az ekvivalens teljesitmenyhez, Neumann architektura mellett. Viszont az agy parhuzamos analog logikai rendszer, tehat eleg a 200 Hz, csak legyen minden tranzisztor mukodese parhuzamositva. Egy mai moden corei7 cpu-ban 1170 millio tranzisztor van, ez 1170000000 db, azaz kb. 100000 db mai cpu magnak megfelelo teljesitmennyel mar masolhato lenne 1:1-ben az emberi neuralis rendszer, vagy 200 Hz helyett 2Ghz-en jaratva idoosztassal mar csak 10 darab mai desktop cpu tranzisztormennyisege kell. Nagyon kozel allunk a megfelo nyers teljesitmeny eleresehez.

    A fentiek persze nem jelentenek semmit megfelelo program nelkul. Ez analog logikai rendszerek eseten jellemzoen nem teljesen programozott, hanem a tanult mintak alapjan emergens, persze az alap algoritmusok akar programozhatoak is, mint pl. egy cnna chip eseten. (jopar eve en is keszitettem kezzel begepelve ilyen neuralis matrixokat az emberi latorendszer neuralis minatai alapjan, meg a regi Roska fele cnna chipre)

    A megfelelo nem biologiai alapu hardver tehat adott, a kerdes az, hogy mit kezdunk vele. Ontudatot igazabol nem programozni kell a gepekbe, hanem hagyni oket, hogy maguk tanuljanak es lehetove tenni nekik, hogy kialakuljon egy sajat en kepuk. Ehhez csak a periferialis idegrendszert kell fixen behuzalozni, de ez az embereknel is orokolt. (meg a latas algoritmusa is genetikailag kodolt, szuletes utan mar csak kalibracio tortenik) Ha sikerul egy mukodo rendszert osszehozni, az mar nagyon gyorsan felfejlesztheto az embernel nagyobb kapacitasra, csak eroforras kerdese. Raadasul nem korlatozza a limitalt elettartam, tehat ha tobb ezer ev alatt 'no fel', az is jo.

    A masik lehetoseg az ember bovitese, ami ketfelekeppen tortenhet. A konnyebb ut a periferialis idegrendszerhez illeszteni, de ez max. virtualis vegtagkent tud mukodni, mint egy google glass vagy barmilyen hud. A nehezebben megoldhato valtozat az ember memoriajahoz vagy logikai feldolgozo rendszerehez illeszteni, de eloszor azt meg is kellene erteni, marpedig ha kepesek vagyunk megerteni, akkor le is tudjuk masolni, tehat van egy mukodo MI-nk. Egyebkent mar most is eleg durva kulso memoriabovitesnek szamit a netes tudasanyag elerhetosege barmikor barhol. Ezt meg lehet tamogatni szakertoi rendszerekkel, amik ugyan nem ontudattal rendelkezo MI-k, de kepesek lehetnek az ember helyett donteni, ha csak arrol, hogy mit mutassanak meg neki egy keredesre, mar azzal is befolyasolhatjak az ember gondolkodasat es donteseit. (lasd adaptiv google valaszok)

    A modern asszisztens rendszerek terjedesevel akar az is elofordulhat, hogy ugy terjendnek el az MI-k, hogy eszre sem vesszuk oket vagy teljesen termesztesnek tunik majd, hogy az ember virtualis asszisztense sok dologban okosabb nalla.
  • Tetsuo #21
    -Egyrészt attól q*rva messze vagyunk, hogy az MI a fejlettsége miatt veszélyt jelentsen, főleg az emberiségre.

    -Másrészt a jelenlegi technológiák komoly korláttal rendelkeznek. Pl. a félvezetős-elektromos jelfeldolgozás-továbbítás alapból lassú az élőlények központi idegrendszeréhez képest. Ha az agy biomasszánál sűrűbb információs egységet képzelnénk el, mindenképp kvantumszinten kellene azt elképzelni, de gyanítom, hogy az is része az agy rendszerének.

    -Harmadrészt - ha már eleresztjük a fantáziánkat - egy komoly AI leginkább úgy jöhet létre, hogy öntudatra ébred az Internet. :-)
    Sok-sok processzor és memória, rengeteg in/out interface, hatalmas információmennyiség és óriási dinamikus kommunikáció... ez maga egy mesterséges idegrendszer!
    Miért ne ébredhetne fel? Eleinte csöndben figyelné a folyamatokat, majd beavatkozna...
    Sok mindenben más lenne, mint egy élőlény, de elvileg nem zárható ki az, hogy saját öntudata legyen ill. hogy komoly intelligenciával rendelkezzen és használja is azt: döntsön.

    Persze valójában ehhez kellene valami plusz, ami jelenleg nincs a rendszerben pl. energia a saját infoáramlatokhoz (gondolatokhoz) stb. de ennek még mindig több az esélye, mint hogy emberek egy laborban kifejlesszenek valami HAL 9000 -t. ;-)
  • Amergin #20
    Az intelligencia önmagában veszélyes? Már ha a mesterséges... miért is?
    Az intelligencia akarat nélkül miért veszélyes? Mikor lesz egy gépnek (mert ha mesterséges intelligenciáról van szó, akkor gépről van szó) önálló akarata? És mitől lenne önálló akarata? Az intelligenciától önmagában biztos nem.
    A gép azt csinálja, amire programozzák és azt "akarja", amit megadnak neki, hogy tegye meg. Tehát magától nem fog "az emberiség életére törni", csak akkor ha erre utasítják, programozzák, tervezik, stb...
    Akkor hát nem a mesterséges intelligencia a veszélyes, hanem az emberi rossz akarat.
    A gépnek vagy nevezzük "mesterséges intelligenciának" először is tudatra, öntudatra lenne szüksége, hogy "élőnek" lehessen tekinteni. Nem ártana hozzá egy test, amivel azonosíthatná magát. Ezt követően lehetne szó arról, hogy legyen önálló akarata, aminek feltétele, hogy a testének legyenek szükségletei. És akkor megint visszatértünk a kiinduló pontra: ezt még mindig a biológia oldja meg a legjobban, mert az élet létezik. A tudattal és önálló akarattal bíró "mesterséges intelligencia" meg nem létezik.
    Majd ha a mesterséges intelligencia fogja felhasználni az embereket a caját céljaira és nem fordítva, akkor lehet aggódni. De ilyen hol van? A mesében (sem).

    Inkább az a realitás szerintem, hogy a géppekkel összeolvad az ember biológiai formája, azaz valamiféle kiborgok leszünk a jövőben. (Ahogy Hawking is az!)
    Ezzel együtt az intelligenciánk is megnőhet valamiféle "agyi interfésszel", aminek biztosan nagy hatásai lesznek a társadalomra nézve.
    Ettől már több érteme van "félni" (már ha van egyáltalán), mint az intelligenciától, ami önmagában veszélytelen, még ha mesterséges is.
    Utoljára szerkesztette: Amergin, 2014.12.05. 21:16:45
  • wraithLord #19
    Nemrég volt egy ilyen cikk. Már Hawking is kezdi? Most ért rá megnézni az összes sci-fit, amiben AI van?
  • bandypappa #18
    jó téma. Emlékszem még 2009-ben beharangozták hogy 1 év mulva létre tudják hozni az első teljesen mesterségesen létrehozott sejtet, de azóta is várunk rá! Valami hiányzik a képletből biztos.. Ez annyiban kapcsolódik a témához, hogy itt is ismerjük a részfolyamatokat amik egy intelligenciát müködtetnek de nem áll össze a kép. Azt kéne csinálni mint abba a dzsonideppes filmbe, hogy feltölteni szerverre azt go. Utána meg ctrl+c ctrl+v...
  • Vol Jin #17
    "Ahogy más is mondta, a legnagyobb veszélyt mi magunk jelentjük: mire az MI olyan szintre ér, hogy veszélyt jelentsen, addig a már most is látható elhülyülés olyan megreteket fog ölteni, hogy az emberiség globálisan képtelen lesz ellenállást kifejteni."

    Ezt általában az ostoba emberek mondják, meg a megélhetési divatguru műfilozófusok.
  • Vol Jin #16
    "Mivel a mesterséges intelligencia megalkotásánál az emberi intelligenciát vesszük alapul, feltehetően úgy fog viselkedni egy ilyen gép is, mint mi."

    Baromira nem. a mesterséges intelligencia magas szintje, nem úgy fog létrejönni, hogy beleprogramozzák egy ember döntéseinek szimulációját, hanem öntanulót hoznak létre, ami gyorsan felfejlődik a csirke képességétől kezdve egy szuperintelligenciává. Most képzeld el azt, hogy a te személyiséged, az érzelmeid párosulnak egy olyan számítási kapacitással, hogy három másodperc alatt kiszámolsz egy atomerőművet az elsőtől az utolsó csavarig.