• Amergin
  #20
  Az intelligencia önmagában veszélyes? Már ha a mesterséges... miért is?
  Az intelligencia akarat nélkül miért veszélyes? Mikor lesz egy gépnek (mert ha mesterséges intelligenciáról van szó, akkor gépről van szó) önálló akarata? És mitől lenne önálló akarata? Az intelligenciától önmagában biztos nem.
  A gép azt csinálja, amire programozzák és azt "akarja", amit megadnak neki, hogy tegye meg. Tehát magától nem fog "az emberiség életére törni", csak akkor ha erre utasítják, programozzák, tervezik, stb...
  Akkor hát nem a mesterséges intelligencia a veszélyes, hanem az emberi rossz akarat.
  A gépnek vagy nevezzük "mesterséges intelligenciának" először is tudatra, öntudatra lenne szüksége, hogy "élőnek" lehessen tekinteni. Nem ártana hozzá egy test, amivel azonosíthatná magát. Ezt követően lehetne szó arról, hogy legyen önálló akarata, aminek feltétele, hogy a testének legyenek szükségletei. És akkor megint visszatértünk a kiinduló pontra: ezt még mindig a biológia oldja meg a legjobban, mert az élet létezik. A tudattal és önálló akarattal bíró "mesterséges intelligencia" meg nem létezik.
  Majd ha a mesterséges intelligencia fogja felhasználni az embereket a caját céljaira és nem fordítva, akkor lehet aggódni. De ilyen hol van? A mesében (sem).

  Inkább az a realitás szerintem, hogy a géppekkel összeolvad az ember biológiai formája, azaz valamiféle kiborgok leszünk a jövőben. (Ahogy Hawking is az!)
  Ezzel együtt az intelligenciánk is megnőhet valamiféle "agyi interfésszel", aminek biztosan nagy hatásai lesznek a társadalomra nézve.
  Ettől már több érteme van "félni" (már ha van egyáltalán), mint az intelligenciától, ami önmagában veszélytelen, még ha mesterséges is.
  Utoljára szerkesztette: Amergin, 2014.12.05. 21:16:45