Berta Sándor

Tesztelték a legjobb mesterséges intelligencia rendszert

A Massachusettsi Technológiai Intézet (MIT) kutatói megalkották az eddigi legjobb rendszert a mesterséges intelligencia területén, amit az Illinoisi Egyetem munkatársai azonnal teszteltek is.

A ConceptNet aktuális, 4-es verziója ugyanolyan eredményeket ért el, mint egy átlagos négyéves gyerek. A beiskolázásra váró gyerekek kognitív - észlelési, megismerési, emlékezeti, gondolkodási és tanulási - képességeinek felmérésére szolgáló intelligenciateszt során nagyon érdekes és különböző eredmények születtek. Robert Sloan, az Illinoisi Egyetem professzora közölte: amennyiben egy gyereknél lennének ekkora eltérések az egyes pontok esetében a teszten belül, akkor az annak a jele lenne, hogy valami nem stimmel. A ConceptNet 4 a szókinccsel és a hasonlóságok felismerésével kapcsolatos teszteken nagyon jól teljesített, de a felfogóképességet vizsgáló, úgynevezett miért-kérdéses részeknél átlag alatti eredményeket ért el. Mindez nem véletlen, ugyanis a teszt rávilágított arra, hogy pont ez a mesterséges intelligenciával kapcsolatos fejlesztések egyik alapvető problémája.

Sloan szerint mindannyian sokat tudunk, gyerekként különböző dolgokat ismertünk meg és megtanultuk, hogy például a levert tárgyak össze is törhetnek. Az embereknél tehát ott a személyes tapasztalat. Ezzel szemben egy számítógép ugyan tudja, hogy milyen hőmérsékleten fagy meg a víz, de azt nem, hogy mikortól számít hidegnek. Mi, emberek viszont ezeket tudjuk és különbségeket tudunk tenni. A ConceptNet 4 ezen a területen már előrelépést ért el, ugyanis képes egymással összekötni a tények mögötti absztrakt koncepciókat.

Sloan szerint az elért eredmények ellenére még nagyon messze vagyunk attól, hogy egy olyan mesterséges intelligenciát fejlesszünk ki, amelynek a felfogóképességét egy nyolcéves gyerekével lehet összehasonlítani. A mostani teszt abban segíthet, hogy a szakemberek megérthessék azokat a konkrét problémákat, amelyek a jövőbeli fejlesztésekkel kapcsolatos legnagyobb akadályokat jelenthetik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • vik3 #6
  Sőt, ezek a betegek ripityára mennek, nem érzik a sérülést, rándulást, a testük határait, nem zavarja őket ha kiharapnak a nyelvükből egy darabot stb...
 • lapaleves #5
  (értem, hogy itt nem robotról van szó, de rövidesen)
 • lapaleves #4
  engem nagyon elgondolkodtatott anno a kissrác, aki nem érzett fájdalmat. gyakorlatilag pokol volt az élete. szerintem ez fontos kérdéskör az mi-nál is. ugye jószerivel örök élet módban van, megsebesülni annyira egyszerűen nem tud.
 • kvp #3
  Ez a rendszer magatol semennyire sem fejlodokepes, mivel manualisan fejlesztik a wikipedia mintajara. Tehat a tudasbazisban minden logikai kapcsolatot manualisan rogzitenek. Ennek elonye, hogy nincs tanulasi fazis, tehat nem hibazik, viszont hatranya, hogy nincs tanulasi fazis, tehat nem tud magatol fejlodni.
 • Inquisitor #2
  Hát ha egy MI úgy működik, ahogy sejtem, akkor a teszt azt mutatja, hogy JELENLEG mire képes a rendszer. Kérdés mennyire fejlődőképes?
 • kvp #1
  A helyzet az, hogy statisztikailag hozza egy 4 eves szintjet. Szokincsben es targyfelismeresben veri az osszes felnottet, viszont logikaban egy 1 eves szintjet sem eri el. Atlagban meg kijott a tudasszintje 4 evesre. Csak eppen gondolkodni nem tud. Ez a teszt arra vilagitott ra, hogy az MI-k meg nem mukodnek jol, tovabba a teszteredmenyeket nagyon konnyu felreertelmezni.