• Tetsuo
    #21
    -Egyrészt attól q*rva messze vagyunk, hogy az MI a fejlettsége miatt veszélyt jelentsen, főleg az emberiségre.

    -Másrészt a jelenlegi technológiák komoly korláttal rendelkeznek. Pl. a félvezetős-elektromos jelfeldolgozás-továbbítás alapból lassú az élőlények központi idegrendszeréhez képest. Ha az agy biomasszánál sűrűbb információs egységet képzelnénk el, mindenképp kvantumszinten kellene azt elképzelni, de gyanítom, hogy az is része az agy rendszerének.

    -Harmadrészt - ha már eleresztjük a fantáziánkat - egy komoly AI leginkább úgy jöhet létre, hogy öntudatra ébred az Internet. :-)
    Sok-sok processzor és memória, rengeteg in/out interface, hatalmas információmennyiség és óriási dinamikus kommunikáció... ez maga egy mesterséges idegrendszer!
    Miért ne ébredhetne fel? Eleinte csöndben figyelné a folyamatokat, majd beavatkozna...
    Sok mindenben más lenne, mint egy élőlény, de elvileg nem zárható ki az, hogy saját öntudata legyen ill. hogy komoly intelligenciával rendelkezzen és használja is azt: döntsön.

    Persze valójában ehhez kellene valami plusz, ami jelenleg nincs a rendszerben pl. energia a saját infoáramlatokhoz (gondolatokhoz) stb. de ennek még mindig több az esélye, mint hogy emberek egy laborban kifejlesszenek valami HAL 9000 -t. ;-)