Balázs Richárd

68 napot adnak az első marsi telepeseknek

Saját zöldségeik okozhatják a Mars első emberi gyarmatosítóinak a vesztét, figyelmeztet egy amerikai tanulmány.

A Mars One projekt lényege, hogy nem tervez visszaúttal a küldetésre jelentkezők esetében, akiknek így hosszútávra, lényegében életük végéig kell berendezkedniük a vörös bolygón. Egy új tanulmány szerint ez az idő koránt sem lesz olyan hosszú, a jövő gyarmatosítói már 68 nap után elkezdenek haldokolni.

Aki nem ismerné a tervezetet, a Mars One egy globális televíziós show műsor lesz, ami a közvetítési jogok értékesítéséből szedi össze a Mars-utazás megvalósításához szükséges tőkét. A Bas Lansdorp által alapított kezdeményezés 2014 nyarán már társult az Endemol csoport egyik tagjával, így 2015 elején várható az első válogatásokról készülő adások sugárzása. Közel 140 országból fogadtak jelentkezéseket, a több mint 200.000 nevezőből a regionális válogatáson a Mars One májusban 705 embert juttatott tovább a második fordulóba. Újabb két kiválasztási fordulót követően 2015 végére 28-40 potenciális gyarmatosító áll a Mars One szolgálatába. Hét évnyi kiképzést követően a közvélemény választhatná ki a "döntősök" közül a Marsra indulók első csoportját, akik - ha sikerül a cégeknek összeszedni a megfelelő pénzösszeget - 2024-ben érkezhetnek meg az előre összeszerelt Mars-bázisra. A csapatok kétévente indulnak, minden expedíció négy űrhajóst foglal magába.

Az amerikai MIT tudósa, Sydney Do és munkatársai a múlt héten Kanadában megtartott Nemzetközi Űrrepülési Kongresszuson arra figyelmeztettek, hogy az életfenntartó rendszereket és a lakrész megoldásait nem vizsgálták meg kellő alapossággal. A csoport számítógépes szimulációi szerint a Mars One által javasolt növénytermesztő rendszer túl sok oxigént fog termelni, 68 nap alatt olyan szinteket alakítva ki, ami már mérgező a "telepesekre" nézve. "Amennyiben a terményekkel fedezik a létesítmény teljes élelmiszer ellátását, a rendszer által termelt oxigénszint nem lesz biztonságos" - foglalta össze eredményeiket Do.

Az amerikai csoport azért is kritizálta a Mars One-t, mert szerintük a Földön működő ellátási technológiák a Marson nem fognak megbízható működést biztosítani. Jelenleg nincs olyan oxigén eltávolító technika, ami bizonyított volna az űrben, emelte ki Do. Ugyanez igaz a víz újrahasznosításra is, a Nemzetközi Űrállomásra tervezett módszer a vizeletből történő víz kinyerésre a Földön működött, a súlytalanságban bekövetkező csontsűrűség vesztés következtében azonban megnövekszik a kalcium mennyisége a vizeletben, ami a rendszer meghibásodásához vezető lerakódásokat eredményezett.

Lansdorp mindezek ellenére optimistán nyilatkozott, mondván, bőven van még idejük ezeknek a problémáknak az orvosolására 2024-ig. "Sok megoldásra váró probléma van a jelen és az emberi Marsra szállás időpontja között, az oxigénkivonás azonban egyértelműen nem tartozik ezek közé" - tette hozzá.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tetsuo #19
  Az egész egy kamu. Maga a projekt és az erről szóló cikkek is.
  Még a Földön sem tudnak ilyen rendszert fenntartani (a környezettől függetlenül)!
 • Irasidus #18
  A Mars légkörének 2,7 % nitrogén, azonkívül a Naprendszer egyik leggyakoribb eleme a nitrogén. Az ásványokban és vulkáni kőzetekben nagy mennyiségben megtalálható - a Marson is. Ezt ma már rutinszerűen ki lehet vonni ... a Földön. Azonkívül tiszta oxigénlégkör sem káros, ha a tűzveszélyt ki tudják küszöbölni; az más kérdés, hogy a nitrogénmegvonás hosszútávú élettani hatásairól nincs adat. A nyomást is lehet csökkenteni, bizonyos szintig nincs káros hatása (ugye hegyekben is élnek emberek...), így nem szükséges 78% nitrogén, ami jelenleg sincs egyetlen ember lakta űrbéli tartózkodási helyen. Persze ők nem is számoltak a nitrogénnel, mint ahogy gyakorlatilag semmivel...

  Sajnos a MarsOne hülyeségeket beszél, és nem lesz abból semmi (szerecsenére) amit vizionál. Ehhez nincs meg a szükséges anyagi, és egyéb erőforrása sem. Persze ezt ők is tudják, viszont marketingnek [szerintük] nagyon jó, és még te fizetsz érte?! Komolytalan, és káros az űrkutatás (és a magánszereplők) megítélésére, mert előbb utóbb kidurran a lufi...
 • Mekong Delta #17
  A levegő 78% nitrogénből, 21% oxigénből és 1% egyéb gázokból áll, úgyhogy ezt az arányt kellene folyamatosan megtartani, de amúgy nem is ez a legnagyobb baj a projecttel. Pár év telik csak el és az emberek sírva fognak könyörögni, hogy valaki vigye vissza őket a Földre.. Bár gondolom olyan szerződést írnak majd alá, amiben benne van, hogy ott is kell meghalniuk. Aztán majd itt szépen végignézzük élő adásban, ahogyan az ottaniak megőrülnek és kinyírják egymást.
  Utoljára szerkesztette: Mekong Delta, 2014.10.27. 11:10:41
 • xyl #16
  A dolog értelmezése pedig olyan, mint az "Ugorj, bolha!" vicc... (Aki nem ismeri, járjon utána! :-D)
 • xyl #15
  Amúgy vettem a fáradságot és elolvastam a tanulmányt, meg egy kissé utánanéztem. A probléma gyökere nem az oxigén, hanem a nitrogén. Paradox, ugye? Pedig összességében csak annyiról van szó, hogy az oxigént a szén-dioxidból termelik a növények, de a szén-dioxid - oxigén keverék még nem levegő, az az ember számára mérgező gázkeverék. Ha jól emlékszem, kb. 7% az a CO2 szint, ami fölött már baj van. A szivárgás során a N2 kiszivárog a rendszerből és azt pótolni kell. A mars légkörében van N2, eléggé kis arányban, csak azt onnan ki is kell nyerni.
 • Pares #14
  Először is küldjük el kormosékat felderíteni a terepet, aztán mehetnek a politikusok meg a bankárok.
 • Kryon #13
  10 év internet adó a költségeket is fedezné :)
 • Tetsuo #12
  Mehetnének Magyarországról is és lehetnének több ezren akár: A politikai és üzleti élet krémje.
  A növényekkel sem kell bajlódni, nem kell nekik oxigén. ;-)
 • shownyi328 #11
  Tücsköt-bogarat is kell vinni aztán kész. Legalább lesz hangyafasírt. Az ízeltlábú populáció szabályozásával be lehet állítani a megfelelő oxigénszintet. Persze csak ha sokkal egyszerűbb megoldást nem találnak addig.
 • ostoros #10
  De tényleg, annyi értelmes kritikát fel lehetett volna hozni, és ezzel jönnek?
  Az eredeti ciikk is említi ezt a marhaságot, de ott legalább felhoznak más dolgokat is, úgy mint a költség, és a technológia kiforratlanságát, teszteletlenségét.
  http://dspace.mit.edu/handle/1721.1/90819