19
  • Tetsuo
    #19
    Az egész egy kamu. Maga a projekt és az erről szóló cikkek is.
    Még a Földön sem tudnak ilyen rendszert fenntartani (a környezettől függetlenül)!
  • Irasidus
    #18
    A Mars légkörének 2,7 % nitrogén, azonkívül a Naprendszer egyik leggyakoribb eleme a nitrogén. Az ásványokban és vulkáni kőzetekben nagy mennyiségben megtalálható - a Marson is. Ezt ma már rutinszerűen ki lehet vonni ... a Földön. Azonkívül tiszta oxigénlégkör sem káros, ha a tűzveszélyt ki tudják küszöbölni; az más kérdés, hogy a nitrogénmegvonás hosszútávú élettani hatásairól nincs adat. A nyomást is lehet csökkenteni, bizonyos szintig nincs káros hatása (ugye hegyekben is élnek emberek...), így nem szükséges 78% nitrogén, ami jelenleg sincs egyetlen ember lakta űrbéli tartózkodási helyen. Persze ők nem is számoltak a nitrogénnel, mint ahogy gyakorlatilag semmivel...

    Sajnos a MarsOne hülyeségeket beszél, és nem lesz abból semmi (szerecsenére) amit vizionál. Ehhez nincs meg a szükséges anyagi, és egyéb erőforrása sem. Persze ezt ők is tudják, viszont marketingnek [szerintük] nagyon jó, és még te fizetsz érte?! Komolytalan, és káros az űrkutatás (és a magánszereplők) megítélésére, mert előbb utóbb kidurran a lufi...
  • Mekong Delta
    #17
    A levegő 78% nitrogénből, 21% oxigénből és 1% egyéb gázokból áll, úgyhogy ezt az arányt kellene folyamatosan megtartani, de amúgy nem is ez a legnagyobb baj a projecttel. Pár év telik csak el és az emberek sírva fognak könyörögni, hogy valaki vigye vissza őket a Földre.. Bár gondolom olyan szerződést írnak majd alá, amiben benne van, hogy ott is kell meghalniuk. Aztán majd itt szépen végignézzük élő adásban, ahogyan az ottaniak megőrülnek és kinyírják egymást.
    Utoljára szerkesztette: Mekong Delta, 2014.10.27. 11:10:41
  • xyl
    #16
    A dolog értelmezése pedig olyan, mint az "Ugorj, bolha!" vicc... (Aki nem ismeri, járjon utána! :-D)
  • xyl
    #15
    Amúgy vettem a fáradságot és elolvastam a tanulmányt, meg egy kissé utánanéztem. A probléma gyökere nem az oxigén, hanem a nitrogén. Paradox, ugye? Pedig összességében csak annyiról van szó, hogy az oxigént a szén-dioxidból termelik a növények, de a szén-dioxid - oxigén keverék még nem levegő, az az ember számára mérgező gázkeverék. Ha jól emlékszem, kb. 7% az a CO2 szint, ami fölött már baj van. A szivárgás során a N2 kiszivárog a rendszerből és azt pótolni kell. A mars légkörében van N2, eléggé kis arányban, csak azt onnan ki is kell nyerni.
  • Pares
    #14
    Először is küldjük el kormosékat felderíteni a terepet, aztán mehetnek a politikusok meg a bankárok.
  • Kryon
    #13
    10 év internet adó a költségeket is fedezné :)
  • Tetsuo
    #12
    Mehetnének Magyarországról is és lehetnének több ezren akár: A politikai és üzleti élet krémje.
    A növényekkel sem kell bajlódni, nem kell nekik oxigén. ;-)
  • shownyi328
    #11
    Tücsköt-bogarat is kell vinni aztán kész. Legalább lesz hangyafasírt. Az ízeltlábú populáció szabályozásával be lehet állítani a megfelelő oxigénszintet. Persze csak ha sokkal egyszerűbb megoldást nem találnak addig.
  • ostoros
    #10
    De tényleg, annyi értelmes kritikát fel lehetett volna hozni, és ezzel jönnek?
    Az eredeti ciikk is említi ezt a marhaságot, de ott legalább felhoznak más dolgokat is, úgy mint a költség, és a technológia kiforratlanságát, teszteletlenségét.
    http://dspace.mit.edu/handle/1721.1/90819
  • ostoros
    #9
    Így igaz, marhaság. Ha nincs szén-dioxid, a növények növekedése és oxigén termelése lelassul, és akár le is állhat. Ráadásul magasabb oxigénszint mellett az állati életfolyamatok, így az oxigén fogyasztása és szén-dioxid termelése felgyorsul.
    Valamit nagyon elbasztak abban a szimulációban.
  • Irasidus
    #8
    A Mars One és társai egy óriási blöff, erről cikkezni - MÉG MINDIG - tudományos hírként, nagyon problémás. Most megint kiderült, hogy végig sem gondoltak valamit. Minek is gondolnának végig bármit, a lényeg, hogy adjál pénzt nekik... ;)
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2014.10.24. 13:05:57
  • Lollerka
    #7
    kinyitjak az ablakot... khm...
  • Pares
    #6
    Akkor már egy golyó a fejbe olcsóbb megoldás és a végeredmény ugyan az.
  • Caro
    #5
    Amit pedig majd elfelejtettem: az oxigén leválasztás fizikai úton baromira egyszerű, frakcionáló desztillációval. Sőt, ezzel a levegő teljesen szétbontható komponenseire, amiből aztán olyat kevernek maguknak, amilyet akarnak.
    A tejjel is ezt csinálják manapság, csak más eljárással :)
  • Caro
    #4
    Nem egészen értem, mit akarnak mondani ezzel.
    A korai űrprogramban 100% oxigénnel dolgoztak, csökkentett nyomáson. Úgy, hogy a parciális nyomás kb. ugyanannyi legyen, mint a földi légkörben.
    Azt nem tudom, hogy ezt hosszú távon is tolerálja-e a szervezet, vagy az akkori küldetések idejére volt csak elég, de akkor ezzel nem volt probléma.
    Aztán tűzveszélyességi okokból (az Apollo 1 kiégése után) visszatétek a földi légnyomásra és N2-O2 keverékre.
    Ettől eltekintve, a Marson hülyeség is lenne földi nyomásra felfújni bármit is, 0.2 bar tiszta oxigént strukturálisan is egyszerűbb megtartani, mint egy 1 bar N2-O2 keveréket.
    Ha meg "túl sok" O2 gyülemlik fel, ki kell engedni a szabadba.
    A marsi légkör tartalmaz nitrogént is, bár igen kis mennyiségben, de arra elég lehet, hogy a nitrogéntartalmat biztosítsák.
    A másik amit szintén nem értek: a Marson VAN gravitáció. Megint egy olyan terület, amit nem ismerünk, hogy mekkora gravitáció kell a csontritkulás megelőzéséhez? Elég-e a marsi 1/3 gravitáció?
    Ezt a Földön nem tudjuk tesztelni. De tudtommal a megfelelő edzésekkel elkerülhető, ezt csinálják az ISS-en is.
    Mesterséges gravitációt szintén lehet létrehozni, hogy ez az út alatt se legyen probléma.
    Az megint elég nevetségesen hangzik, hogy ennek a legrosszabb következménye a víz visszanyerésben lenne. Természetesen minden ilyennel kell foglalkozni, de valahogy azt érzem, mintha ennek a csapatnak azt mondták volna, kössenek bele, amibe csak tudnak.
  • Armagedown
    #3
    Kezdetben mehetnének oda halálraítéltek az USAból, nekik úgyis mindegy volna, ott szbadok lennének
  • wraithLord
    #2
    Hát én nem tudom, de szerintem az oxigénszint annyival nem nőhet, hacsak a szén-dioxidot a növényeknek nem ugyanabból a zárt légtérből kell kinyerniük, ahova az oxigént kinyomják, hanem külső forrásból szerzik azt...

    De nyilván ez a legnagyobb probléma a "Mars-expedícióval", az nem, hogy hogy jutnak el oda, és miben fognak lakni... :D
  • T0nk
    #1
    "túl sok oxigént fog termelni, 68 nap alatt olyan szinteket alakítva ki, ami már mérgező a "telepesekre" nézve. "

    Ok. Kösz, hogy szóltak, ez csak egy probléma amit meg kell oldani.
    Mondjuk az egy jó kérdés, hogy miből termeli a növény az oxigént, ha nincs elég széndioxid a levegőben.