Berta Sándor

Túl drága lett volna a Surface Mini

Számos részlet szivárgott ki azzal kapcsolatban, hogy a Microsoft miért döntött a projekt leállításáról.

A társasághoz közeli források azt közölték, hogy a Surface Mini már hosszabb ideje készen volt és elvileg már a Surface 2 megjelenésekor piacra kellett volna dobni. Ugyanakkor abban az időben komoly problémák voltak bizonyos fontos alkatrészek elérhetőségével, amik miatt a közvélemény is idő előtt értesült az eszköz létezéséről, fejlesztéséről.

A Microsoft tavaszig kereken 20 000 készüléket gyártott le és ezeket elosztotta a partnerei, valamint kiválasztott tesztelők között. Azonban kezdtek kiszivárogni az új tábla PC specifikációi és a terméket még az új nagyobb Surface-modell kézikönyve is többször említette. A programmal kapcsolatban a végső szót Stephen Elop, a hardverrészleg új vezetője mondta ki, de számos tényező hozzájárult a projekt jegeléséhez.

Az egyik problémát az jelentette, hogy az adott időpontra nem készült el az Office irodai programcsomag érintéskezelésre optimalizált változata. A másik dolog az volt, hogy a Surface Mini voltaképpen csak egy célra volt igazán jól használható: jegyzetek készítésére digitális toll segítségével. A felhasználói élmény egyébként nagyon szerény volt.

További problémát okozott, hogy a Windows 8.1 RT operációs rendszert 8 hüvelykes képernyőn alig lehetett használni és ezenkívül komoly gondok voltak az üzemidővel is. Súlyosbította a helyzetet, hogy a Surface Mini túl sokba került volna, mert a Qualcomm processzorára épült. A magas ár miatt pedig aligha vehette volna fel sikeresen a harcot az Intel Atom rendszerchipjein alapuló táblákkal. E dolgok miatt a Surface Mini komoly veszteséget termelt volna.

Júliusban vált ismertté, hogy a Microsoft az utolsó pillanatban fújta le a Microsoft a Surface Minit. A beszállítóktól kiszivárgott, hogy az új tábla teljesen kész volt, a tesztelési szakasz lezárult, így gyakorlatilag bármikor be lehetett volna mutatni. Az amerikai társaság ráadásul minden a gyártás előkészítésével kapcsolatos költséget már előre kifizetett és a beszállítók, illetve a többi partner részéről minden feltétel adott volt a gyártási folyamat beindításához.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • CairoJack #3
    Egyfelől a Surface 1-esetk RT és Pro, anno ki volt téve a MM-ban (Westednben egész biztos, az iPadek mellett a bejárattal szemben) szóval akit érdekelt, megnézhette, kipróbálhatta, megvehette. Tény, hogy később a 2. és 3. generációt én sem láttam kitéve, gondolom a Surface1-esből eladtak 0 azaz NULLA darabot (legalábbis a MM-os ára, és a termék tudása alapján ezt tippelném), és a MM úgy döntött, hogy nem kifizetődő árulni őket.

    Kettő, és ez a fontosabb. Ha követed a híreket, tudhatod, hogy Magyarországon hivatalosan nem is forgalmazzák a Surfice-eket. Tehát csak úgy tudta árulni, aki akarta, hogy saját költségén behozta külföldről, ami már csak a gariztatás miatt is szívás.
    Anno eredetileg az MS úgy tervezte, hogy csak a tollasabb országokban indítja versenybe a Surfice-eket, lévén azok ára iszonyatosan magas volt, még az iPadeket is verte. Csóró országokban, mint pl mi, esélye sem volt sikertermékké válni. Szóval eredetileg 8 országban terveztek 4 milliót eladni az első generációs Surfice-ekből, más kérdés, hogy ez a szám végül a 1 milliót sem érte el. Rajta is maradt az MS-en legalább1 millió darab Surface RT. A végén már ingyen osztogatták fejlesztői konferenciákon. (Pontosabban az 1000+ dolláros jegy mellé kaptad ingyen).
  • paj01 #2
    Én azt nem értem a microsoft tól ezesetben, hogy miért nincs az, mint a többi gyártó estében hogy bemegyek a médiába és ott van kirakva, lehet simogatni kipróbálni stb. Hol a tökömbe lehet ilyet venni egyáltalán?:D(Vagy én járok rossz helyre?Sose láttam kirakva) Aki nem olvassa az IT híreket nem is tudja h létezik. Csomó potenciális vevőtől esnek el így.
  • CairoJack #1
    Egy igazi hibája volt. Windows RT. Mondtam, hogy világon semmi értelme egy olyan OS-nek, ami kevesebbet tud, mint a teljes értékű Windows, de többe kerül egy vele szerelt tablet.
    30-50 rugóért, Windows Light-ként lett volna létjogosultsága az Androiddal versenyezni a ruppótlan mezőnyben, de ki akart volna kiadni 150-250 rugót egy radikálisan korlátozott tabletre, ha 90-ért már full Win-eset lehetett kapni.

    Remélem kirúgták, aki anno kitalálta ezt a baromságot.
    Már a megjelenés pillanatában mondtam, hogy nincs létjogosultsága, halott ügy, senkinek sem fog kelleni, a sok kis MS bérenc, dolgozó hogy megmagyarázta nekem, hogy milyen hülye vagyok, ezerszer jobb, mint egy iPad, és én nem értem, és hogy siker lesz.
    Oszt mintha nekem lett volna igazam. LOL!