Berta Sándor

2017-től érkezhetnek az IGZO-kijelzők

Néhány éven belül okostelefonokban, táblákban és autókban is tömegesen bemutatkozhatnak az új képernyők.

A Sharp 2017-től kezdi gyártani a MEMS-IGZO-kijelzőket, amiket a Qualcomm cég Pixtronix-részlegével közösen fejlesztenek. Az új képernyők különösen keveset fogyasztanak, így elsősorban okostelefonokba, táblagépekbe, valamint autókba építik majd be őket. Greg Heinzinger, a Pixtronix vezetője azt nyilatkozta, hogy az LCD-technika számos szempontból elérte a határait, azoknál sokkal világosabb kijelzőket kínálhatnak és ez csupán az új technika első generációja. A képernyők a MEMS és az IGZO technikát ötvözik.

Az IGZO az indium-gallium-cink-oxid rövidítése. Az IGZO-kijelzők tranzisztorai számottevően kisebbek a hagyományos LCD-knél és nagyobb elektronmobilitással rendelkeznek, ezáltal több adat jeleníthető meg egy ilyen képernyőn, ami részletesebb képet eredményez. Miután az IGZO képes megőrizni egy bizonyos ideig a megjelenített adatokat anélkül, hogy frissítené azokat, így kisebb a fogyasztása. Emellett fényesebb a megjelenített kép, nagyobb a pixelsűrűség, ezáltal nagyobb felbontás, valamint kisebb a háttérvilágítás.


A Sharp szerint azáltal, hogy a MEMS-IGZO-kijelzőknek nincs szükségük színszűrőkre ezek a termékek az LCD-knél sokkal hatékonyabban tudnak működni különösen alacsony vagy magas hőmérsékleten. A Reuters egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy a Sharp már beindított egy üzemet Japánban tesztelési célokra.

Az első IGZO-képernyő a Sharp okostelefonjában jelent meg, majd a társaság bemutatta az első IGZO-monitort, tavaly októberben pedig piacra dobta az első IGZO-kijelzős Windows táblagépet is. A Sharp a jelenlegi pénzügyi évben 35 milliárd jent fog befektetni az LCD-üzletbe, az összeg legnagyobb részét az IGZO-panelek továbbfejlesztésére fordítják. A vállalat az IGZO technológia és egy egyedi áramkör révén most már képes bármilyen alakú kijelzőt készíteni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dartois83 #5
    Józsibácsi, egyedileg nézve persze, hogy nem éri meg a váltás. De itt technológiai váltásról kell beszélni. Ha mindenki így állna hozzá, akkor még mindig katódsugárcsöves monitoraink lennének, jobb esetben négy színnel, de inkább monochrome-ban. Szerintem helyes, hogy próbálják fejleszteni a képernyőket, mert a mobileszközöknél még mindig a kijelző viszi a legtöbb áramot. Sok kicsi sokra megy, főleg, ha a fogyasztásról van szó.
  • Józsibácsi #4
    Szép jó, de szerintem csilivli parasztvakítás, piacgerjesztés ez a kijelző hisztéria, ami megy az utóbbi 5-8 évben. 5-6 éves LCD-k is tökéletes képet adnak, semmilyen valós plusz igény nincs. Megnéztem számos kijelzőt és minimálisak a különbségek egyszeri halandó szemének. Vájtszeműeknek meg úgysem jó semmi, semmi sem elég, de a vájtszeműek a népesség néhány ezrelékét teszik ki ugyebár... Nekem egy 3 éves fullhd lcd-m van és most is olyan gyönyörű tökéletes, tűéles képet ad, hogy hülye lennék százezreket vagy pláne milliókat költeni (már ha lenne egyáltalán) a nagy semmire, hogy UGYANAZT MEGKAPJAM drappban, és csak a tudatért fizessek, a pszichés agymosásért, hogy most legújabb ilyen-olyan-amolyan hiperszuper, millió felesleges fícsört tudó, blablabla technológiával készült csúcscucc... oké a fogyasztás valóban fontos, azonban ez a kijelző itt előttem, holott egész nap megy 3 éve szinte nonstop, havi pár ezer forintot fogyaszt el áramban... nem hiszem hogy akármilyen ultra energiatakarékos led-et vennék megérezném a különbséget a pénztárcámon, tehát kb tök mindegy hogy havi 2 ezer forint, vagy 1500 ft., mert a különbség kb ilyen nagyságrend, amikért a parasztvakított balekok képesek százezreket tejelni és nyomorult barmok nem fogják fel hogy átverték és lehúzták már megint őket, mert a vámon kifizetik a mit a réven nyertek... node ez a biznisz, ez a globalista multivilág.. nincs mit csinálni... és azért azt be kell látni, fejlődés csak van végül is...
  • sárkánylovag #3
    Oled biztos nem fog jönni bukott technológia.
    Idővel besárgul a fehér benne.
  • pixx #2
    Szerintem az IZGO kijelző egy rakás hulladék. Ipad mini 2-be is ez került, és iszonyat gyenge. Alig jobb az Iphone 3-nál.
    Meg a Shrap számológépben nagyon ott van :D tv-ben és kijelzőben mindig is hulladékot csinált.
  • Zero Albedo #1
    "2017-től érkezhetnek ...". Pfff, és még a tetejében feltételes módban. Vagy érkeznek vagy nem. Ez minimum három év és persze garanciát senki sem vállal.

    Véleményem szerint a rendelkezésre álló, szinte végtelen kontrasztarányt produkáló és a fogyasztást, képminőséget tekintve szintén nagyon jó OLED kijelzőket kellene már nyomni, melyek pont az okostelefonokban már bizonyítottak.

    Én drukkolok az LG-nek. És itt nem a távolkeleti óriások ilyen vagy olyan neve vagy a márkanév iránti elfogultság beszél belőlem, hanem a gratuláció az LG-nek a bátorságáért, hogy fel merte vállalni az OLED technológia nagyon pénzigényes fejlesztését.

    Érdekes az is, hogy a Sharp akkor rukkol elő - az évek óta kifejlesztett - IGZO technológiával, amikor kimarad(t) az OLED első hullámából. Most, hogy elveszítette az elsőségét és látja, hogy kezd beérni az OLED technológiának az LG és a Samsung meglehetősen nagy pénzekkel megjátszott kockázatvállalása, úgy tűnik, hogy próbálja az innovatív szerepet megjátszani egy "ha ló nincs, akkor szamár is jó" megoldással.