Berta Sándor

Valós időben ellen­őriz­né a közösségi oldalakat a német titkosszolgálat

A Facebookot, a Twittert és a többi platformot egyaránt átvizsgálná a hivatal.

A Szövetségi Hírszerző Szolgálat (BND) már az idén javítani akar az általa használt technikán, hogy szisztematikusan kielemezhesse a különböző blogokat, fórumokat és portálokat, így pontosan feltérképezhesse a külföldi helyzetet. A hivatal megbízást adott a müncheni Bundeswehr Egyetemnek egy tanulmány elkészítésére, amelynek témája az internetes tartalmak automatizált megfigyelése. Parlamenti képviselőkkel folytatott beszélgetések alapján a szolgálat el van maradva a külföldi társszervezetek, főleg az Amerikai Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Hivatala (NSA) vagy a brit GCHQ mögött. Amennyiben rövid időn belül nem fejleszti a stratégiai digitális rendszereit, úgy még az olasz és a spanyol titkosszolgálat mögött is lemaradhat.

A szervezet tervezi, hogy a közösségi portálokat a jövőben valós időben kutatná át a különböző információk után. Mindez érintené az okostelefont használó internetezőket is és a végrehajtáshoz komoly befektetésekre, illetve fejlesztésekre lenne szükség. A projekt "A streaming-adatok valós idejű elemzése" név alatt fut a hivatalon belül és része az úgynevezett "Stratégiai Kezdeményezés Technikának" (SIT). Az első szakaszban 2020-ig tartó program teljes költségvetése 300 millió euró. A német szövetségi parlament a következő hetekben szavazhatja meg az összeget.

A Szövetségi Hírszerző Szolgálat más területeken is előre akar lépni. A világháló ellenőrzése mellett célzott támadásokban használnák ki a szoftverek biztonsági hibáit, mobil eszközöket szereznének be egyes adatok elfogásához, s a jövőben erősebben koncentrálnának az úgynevezett metaadatokra. A BND 2019-ig 4,5 millió eurót költene a biometria területén megvalósítandó beruházásokra, hogy ujjlenyomatok vagy íriszminták alapján azonosítani tudják a célszemélyeket. A biometria egyébként problémákat is felvet, hiszen az ilyen adatokkal rendelkező és a valódi nevükön külföldre utazó ügynökök egy másik alkalommal még álnéven sem mehetnek küldetésre, a biometriai adataik ugyanis azonnal elárulnák őket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • duke #2
    "közösségi portálokat a jövőben valós időben kutatná át a különböző információk"

    Jo otlet. Ugy kene, hogy minden gombnyomast, eger mozdulatot valos idoben kovessenek, igy mar iras kozben raszolhatnak arra, aki valami olyat ir amit nem szabad. Es persze legyen torlesi lehetoseg is, azonnal tudnanak barmit torolni, barmilyen oldalrol.
  • endrev #1
    SITness... De azért kikérték maguknak az NSA azonos tevékenységét...