Berta Sándor

A kiber­kémkedés jelenti a legsúlyosabb IT-fenyegetést

Az összes IT-probléma közül a cégek számára az online kémkedés a legnagyobb gond.

A Verizon távközlési konszern által készített kimutatás szerint az esetek többsége az ázsiai államokhoz köthető. Amíg a felhasználóknak a vírusok és a trójai támadások jelentik a legnagyobb veszélyt az internetezés közben, addig a vállalatok esetében elsősorban az állami kémkedés a legnagyobb probléma. Dave Ostertag elemző, a tanulmány társszerzője közölte, hogy a kiberkémkedés jelenti jelenleg a legnagyobb veszélyt az adatbiztonságra.

A Verizon 50 globálisan dolgozó szervezet segítségével 95 országban összesen 63 000 esetet vizsgált meg. Az adatkémkedési ügyek fele az Amerikai Egyesült Államokban lévő célpontokat érintett. Az elkövetők fele a Közel-Keletről származik és majdnem mindegyikük állami környezetben található meg. Ostertag szerint a kémkedés egyre célzottabb lesz és a bűnözők elsősorban nem alapvető információkra és dokumentumokra, például szabadalmakra kíváncsiak, hanem sokkal inkább a különleges üzleti iratok (megbízások, közelgő felvásárlások háttéraktái stb.) iránt érdeklődnek. Van, hogy csupán célzottan egyetlen szerződést akarnak megszerezni. Ezzel párhuzamosan a vírusok és trójaiak segítségével végrehajtott akciók lassan elveszítik a jelentőségüket.

Számos vállalat védi az érzékeny adatait. Ilyenkor az elkövetők azokat a célpontokat támadják, például a tanácsadó cégeket vagy az ügyvédi irodákat, amelyek kapcsolatban állnak az adott vállalattal. Egyre inkább terjed - főleg a kiskereskedelemben - a hitelkártya-olvasó készülékek memóriáinak kiolvasása is. A jövőben más ágazatokban is megjelenhetnek a titkosításokat kijátszó adatlopások, és további célterületet jelenthetnek a mobil eszközök és fizetési rendszerek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!