Berta Sándor

Svájc moszkvai nagy­követségén hallgat­hat­ják meg Snowdent

A német vezetők semleges területen beszélnének a kémbotrány kirobbantó szakemberrel.

Patrick Sensburg, a német parlament NSA-ügyi vizsgálóbizottságának elnöke azt nyilatkozta, hogy Edward Snowdent, a PRISM-ügy kirobbantóját, az Amerikai Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Hivatalának (NSA) egykori munkatársát egy harmadik ország moszkvai nagykövetségén hallgatnák meg. A CDU politikusa szerint ehhez Svájc kiváló biztonsági technológiákkal rendelkezik, így teljesen elképzelhető lenne egy lehallgatásbiztos videokapcsolat létrehozása Németország irányába. Emellett szóba jöhet az is, hogy valamelyik dél-amerikai ország moszkvai külképviseletén hallgassák meg a férfit.

Sensburg kiemelte: amennyiben sikerül beszélniük Wolfgang Kaleck ügyvéddel, aki Snowdent képviseli és végül megállapodnak arról, hogy van járható út, akkor azt fogják előnyben részesíteni. Az meglehetősen problémás lenne, ha a meghallgatásra Németország moszkvai nagykövetségén kerülne sor, a politikai menedékjog kérdése ugyanakkor jogi szempontból kényes. Emellett természetesen továbbra is alternatívát jelenthet, hogy a férfit Németországban hallgassák meg, viszont ebben az esetben Snowdennek azzal kellene számolnia, hogy amint repülőgépre száll, azonnal kiadhatják az Amerikai Egyesült Államoknak.

A német parlament vizsgálóbizottsága egyhangúlag döntött úgy, hogy meghallgatja a kémkedési botrányt kirobbantó férfit. A találkozóra július 3-ig kerülhet sor. Roderick Kiesewetter (CDU) szintén azt az álláspontot képviselte, hogy videobeszélgetés keretében vagy Moszkvában kellene meghallgatni Snowdent. Tanúként jöhetne szóba Angela Merkel jelenlegi és Gerhard Schröder volt kancellár, számos mostani és egykori politikus, titkosszolgálati vezetők, illetve a Facebook, a Google, az Apple és más IT-cégek vezetői.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • szasko #2
    Nagy "show" lenne, ha pont egy harmadik ország moszkvai nagykövetségén kapna véletlenül egy szívinfarktust.
  • Amergin #1
    A hazaárulókat nem tanúként kell meghallgatni, hanem vádlottként vagy még inkább: célzottan likvidálni kell, hiszen elárulta a szentséges egybesült állatokat.
    Talán jishráelre rá lehetne bízni ezt a nemes feladatot, hiszen az efféle dolgokban már igen nagy rutinra tettek szert arrafelé...