Berta Sándor

Tavaly óta ellenőrzi a Bahama-szigeteket az NSA

A Bahama-szigeteken telefonálók úgynevezett metaadatai biztosan az amerikai titkosszolgálat adatbázisába kerülnek.

A demokratikus szigetállam tagja a Brit Nemzetközösségnek és 2013 óta áll az Amerikai Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Hivatalának (NSA) teljes körű megfigyelése alatt. A Bahama-szigetek ezzel egyike annak a négy ismert országnak, amelynek telekommunikációs metaadatai biztosan az amerikai titkosszolgálatok adatbázisaiba kerülnek. A másik három állam Mexikó, Kenya és a Fülöp-szigetek.

A Bahama-szigetek a Mexikóból, illetve Közép- és Dél-Amerikából származó drogok találkozási pontjának, illetve cserehelyének számít. Az már tavaly ismertté vált, hogy az NSA együttműködik a DEA amerikai drogellenes hivatallal. A lehallgatásokat a Mystic projekt keretében végzik, aminek a hivatalos neve "Voice Interception Program" és a négy említett országban minden metaadatot gyűjtenek.

A Bahama-szigeteken a telefonbeszélgetéseket is rögzítik, ezt az NSA zsargonban Full Take akciónak nevezik. A Bahama-szigeteken végzett ellenőrzések fedőneve Somalget, az audiofájlokat átlagosan 30 napig őrzik meg. A felvételek majdnem valós időben is elemezhetők. Glenn Greenwald újságíró szerint az amerikai hivatalok egy további államot is teljes mértékben lehallgatnak, azt viszont nem akarta nyilvánosságra hozni, hogy pontosan melyik országról van szó, mert egy ilyen jellegű hír nyugtalanságot válthatna ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bakvarnyu #3
    Azta, muszáj lesz vigyáznom amikor épp kint leszek.
  • Tetsuo #2
    Ezenfelül az egész világot lehallgatják és az információkat fel is használják, pl. ipari kémkedés céljából.
  • kvp #1
    Szerintem az ujsagiro angliara gondolhat (veluk van meg ismerte valt megallapodasuk), de nem mintha nallunk vagy mas europai orszagokban nem gyujtenenek ugyanugy mindent...