Berta Sándor

Sok hely védtelen lesz április után a Windows XP miatt

Úgy tűnik, hiába figyelmeztette a Microsoft a különböző cégeket és hivatalokat, a legtöbb helyen április 8 után is marad a számítógépeken a Windows XP.

A Windows XP jelenleg is a kémek és a kiberbűnözők legkedveltebb célpontjának számít és ez nem fog változni április 8 után sem, amikor lejár az operációs rendszer terméktámogatása. Ugyan a biztonsági cégek egy ideig még biztosítanak frissítéseket a termékeikhez, de az operációs rendszerhez már nem lesznek elérhetők javítások és frissítések.

A vállalatok és az intézmények nem panaszkodhatnak arra, hogy a társaság és biztonsági szakértők ne hívták volna fel időben a figyelmüket az elavult operációs rendszer használatának a veszélyeire. Ennek ellenére például a német szövetségi parlamentben (Bundestag) jelenleg is 5400 számítógépen van Windows XP és aligha valószínű, hogy a hivatal április 8-ig lecseréli a szoftvert más operációs rendszerre. A Bundestag illetékesei a témával kapcsolatban nem akartak nyilatkozni, csupán annyit mondtak, hogy: "a szövetségi parlament alapvetően nem ad konkrét tájékoztatást az IT-biztonsági intézkedésekkel kapcsolatban."

Nem csupán a hivatalokban használnak még sok PC-n Windows XP-t, hanem a bankautomaták 95 százalékán is ez az operációs rendszer fut. A problémát súlyosbítja, hogy ezen készülékek többségében meglehetősen gyenge hardver található, amin a Windows 7 nem működne zökkenőmentesen vagy el sem indulna. Így marad a bankautomaták teljes kicserélése.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • matrix222 #13
  A biztonsag kedveert megvettem a CD merevlemezt az XP -hez - ugy ket honappal ezelott.
 • WoodrowWilson #12
  Kivéve, hogy a Vista után nem kell új gép a Windows 7-hez, se a 8-hoz.
 • jonyeasyrider #11
  Egyszerűbb a megoldás mint azt sokan képzelnék: Ubuntu (vagy Mint, Kubuntu, Lubuntu, stb). Ezek még vidáman elmennek a régi gépeken, míg ezzel szemben a Windows egyre-egyre újabb és újabb gépek megvásárlását "követeli", összejátszva ezzel a hardvergyártókkal.
  Miért az a görcsös ragaszkodás a Windows-hoz?
  De mégis sokan XP-ről Linuxra fognak szószerint "UPGRADE"-olni.
 • end3 #10
  Természetesen, ha akarják megkeseríthetik az XP-t használók életét. De, az MS talán visszavett valamit az "arcából" a Win8 "katasztrófa" után. Szerintem, mindenki használja, ameddig csak akarja. (Jelenleg is használok internetre "elég régen nem támogatott" Win2000-et. Hogy nincsen újabb Flash v. Java, - Lassan már az újabb keletű rendszereken sincs. Mivel évek óta napi 8-10 órát "online", ezért minap "unatkoztam" és végig nyomattam 5 különböző vírus-malware keresővel. Hát nincs rajta, még kémsüti sem.

  Az XP hasonló, gyenge védelemmel már biztosan nem létezne azon a helyen. De szerintem, rászabott védelemmel, "restrict" beállításokkal még 2020-ig sem teljesen esélytelen a korrekt használata. (Beállítani és használni egy oprendszert, nem csak a telepítő gombra kattintást jelent. De ez igaz a 7-es 8-as Microsoft-okra, és persze más rendszerekre is.)

  A XP-"vég" akkor jön el, amikor egyetlen jó vírus-malware keresőt (vagy IS-t,) sem lehet telepíteni és frissíteni rá. - De ettől még, - figyelve arra amit a nagy biztonsági cégek nyilatkoztak a témában, - szerintem sok évig nem kell tartanunk... (Igazából a következő években, az XP-t használók irányából jöhetnek a fizetős ügyfelek, a 8-asokat telepítő felhasználók, még abban a hitben élnek, hogy nekik erre nincs szükségük. Pedig, - bár nem tudják - de igen...!
 • tomboy013 #9
  És ezt pont te mondod xD Vicces kis kövér fiúcska lehetsz :D
 • kjhun #8
  És, ezzel a Windows verzióval mi lesz? Milyen kiadás, mire való ez?

  Állítólag, 2019-ig lesz hozzá frissítés.
 • RAZOR27 #7
  Na majd most a M$ jól megtanulja hogy nemszabad többet fasza operációs rendszert csinálnia, mert alig lehet eltüntetni :DDDD
 • sanyicks #6
  te tényleg hülyébb vagy mint a nagyátlag.
 • tomboy013 #5
  Mert ügye ez Magyarország legnívósabb oldala ahol a nagy amcsi cégek fizetnek a hírek miatt... Istenem de ostoba emberek vannak ezen a bolygón =D
 • Csaba161 #4

  Ez itt a M$ fizetett hirdetése, nem kell komolyan venni...