Berta Sándor

Windows XP - 2014 után is lesz részleges támogatás

A több mint 10 éves operációs rendszer terméktámogatása jövőre jár le, azonban az üzleti ügyfelek számítógépeire ez után is érkeznek majd biztonsági javítások.

A Windows XP terméktámogatása hivatalosan 2014 áprilisában fejeződik be, azonban a cégeknek akkor sem kell feltétlenül más operációs rendszerre váltaniuk - erre világított rá anyagában a ZDNet. A Windows XP-ről Windows 7-re vagy 8-ra való váltás mostanra elkerülhetetlenné vált, hiszen az XP elavult, gyakorlatilag időzített bombának számít. A Microsoft áprilisban kampányt indított a lecseréléséért. A cég elsősorban azzal érvelt, hogy a jelenleg elérhető operációs rendszerei közül a Windows XP a legkevésbé biztonságos. A Hewlett-Packard már az operációs rendszer végnapjait várja, ugyanis abban bízik, hogy minél előbb újra lendületbe jöhet, nőhetnek az eladások és a bevételei. Ebben segíthet a Windows 8-as termékek elterjedése mellett a Windows XP eltűnése is.

Elvileg lehetőség van arra, hogy valaki 2014. április 8. után is támogatást szerezzen a Windows XP-hez, ezért azonban fizetni kell, a felhasználók éppen ezért aligha választják ezt a megoldást. A vállalatok esetében viszont más a helyzet, nekik ugyanis a Microsoft lehetővé tenné, hogy tovább használhassák az elavult operációs rendszert. Ennek az a feltétele, hogy az adott társaság tagja legyen a Premier Support nevű támogatási rendszernek, aminek díja a cégek esetében eszközönként évi 200 dollárba kerül.

A szakértők úgy vélik, hogy a Windows XP továbbra is a számítógépek jelentős részén megtalálható lesz. Jelenleg a konfigurációk több mint 35 százalékán fut ez az operációs rendszer. Sokan azért nem váltanak, mert azt gondolják, hogy kompatibilitási problémák fordulhatnak elő.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AgentKis #9
    Pontosan! És mostanra a picipuha még a böngészővel sem tud szivatni, mert van több jó alternatíva is a 9-es, meg 10-es explórer helyett. Utóbbinak a reklámja nagyon tetszik! Aszondja: Olyan gyors, mint a "külső" cégek böngészői!

    Egyébként egy jól beállítható és jól beállított router mögül naprakész víruskeresővel szerintem a biztonságával sincs semmi baj. Marketing szöveg ez. Ha nem muszály rátenned a .NET 1.1, 2, 3, 3.5 és 4 -et akkor pedig gyorsabb is mindegyiknél a jól bevált XP. Persze így válogatni kell a programok közül kerülve a .NET-eseket.
  • AgentKis #8
    Ha van TPM csip a gépedben akkor nem biztos...
  • god25 #7
    Hihetetlen, hogy még mindíg nincs kész az XP és állandóan foltozgatni kell. :)
  • viasz #6
    Dollár-Forint átváltás miatt valami 8800 Ft volt a frissítés 7-ről 8-ra. Nem mondanám épp drágának. Egy új játék majdnem 2x ennyibe kerül. Nekem simán megérte.
  • Cat #5
    A Windows 8 bevezető akcióban azthiszem 7ezer forint volt, most az upgrade Windows 8 Pro argep.hu szerint 15ezer.
  • MrGer #4
    "A Windows XP-ről Windows 7-re vagy 8-ra való váltás mostanra elkerülhetetlenné vált, hiszen az XP elavult, gyakorlatilag időzített bombának számít."

    - a 12 éves Opel-t el kell adni, mert "elavulttá vált": csak 6 pontos ülésfűtése van és nem 10....

    kb. ez van az XP-vel is: ha valakinek nem a legújabb játékok, fejlesztőeszközök kellenek, akkor vígan elvan akár 8-10 éves vason is: facebook, twitter, word, e-mail, fotók, filmek.... gyakorlatilag bármi....
  • KopaszIsten #3
    "A Windows XP-ről Windows 7-re vagy 8-ra való váltás mostanra elkerülhetetlenné vált, hiszen az XP elavult, gyakorlatilag időzített bombának számít."

    Nos nem vagyok rendszergazda, de értek valamennyire az IT-hez, és nem nagyon hiszem, hogy annyival sebezhetőbb lenne. Vírusok, kémprogramok ugyanúgy készülnek minden oprendszerhez. Logikusan arra több, amit többen használnak. Ha ismerik az XP hibáit, akkor nyilván csinálnak rá frissítést, és probléma megoldva. Ha pedig nem ismerik, akkor mi alapján kalkulálják az "időzített bomba" mértékét? Kizárt, hogy a win 7-8-nál ne legyen biztonsági rés.

    Nálam amúgy az egyik legnagyobb visszatartó erő, hogy a fejlettebb op.rendszer mindig több erőforrást zabál, és ez egy 6-7 éves vasnál igen csak meglátszik. Na meg persze az ára sem elhanyagolható. Mennyit kóstál manapság egy win 7?
  • zola2000 #2
    Muszáj nekik, végülis az egy katasztrófa lenne, ha a világ számító gépei nek harmada nem frissülne.
  • netperformer #1
    Már vagy ezerszer bejelentették, hogy na most aztán tényleg megszűntetjük az Xp támogatását, aztán valahogy lassan kihátráltak és folytatták a támogatást. Most sem lesz másként. Ez a cikk is előfutára annak, amit az újfent bejelentéskor már sejtettem. Végül majd jön egy cikk, hogy 2015-re kitolják és így tovább.. :D