Berta Sándor

A bankautomaták 95 százalékán Windows XP fut

Egyelőre még kérdéses, hogy mi lesz az ATM-berendezésekkel, amelyek jelentős részén a Microsoft elavult operációs rendszere működik.

A Windows XP hivatalos terméktámogatása április 8-án lejár. Ugyan elvileg lehetőség van arra, hogy valaki ezután is támogatást szerezzen a Windows XP-hez, ezért azonban fizetni kell. A fő feltétel, hogy az adott társaság tagja legyen a Premier Support nevű támogatási rendszernek, aminek díja a cégek esetében eszközönként évi 200 dollárba kerül.

Robert Johnston, az NCR amerikai bankautomata-gyártó marketingigazgatója elmondta, hogy az ATM-berendezések 95 százalékán Windows XP fut. Arra elvileg nincs lehetőség, hogy mindegyik szoftvert újabbra frissítsék, ráadásul ezt nehezítené az is, hogy a készülékek többségében meglehetősen gyenge hardverek találhatók, amiken a Windows 7 nem működne zökkenőmentesen vagy el sem indulna. Így marad a bankautomata teljes kicserélése.

Aravinda Korala, az ATM-ek szoftvereit szállító KAL első embere közölte, hogy áprilisig legfeljebb az érintett eszközök 15 százalékán lehet lecserélni az elavult operációs rendszert a Windows 7-re. Ezen a területen sokkal lassabb a fejlődés, mint a PC-k piacán. Kérdéses, hogy a Windows XP terméktámogatásának lejártával mennyire lesznek sebezhetőbbek a bankautomaták. Persze vannak olyan berendezések is, amelyeken a Windows XP Embedded fut, aminek a terméktámogatása csupán 2016-ban jár le.

A német hitelgazdasági szervezet egyik szóvivője kiemelte, hogy azt is figyelembe kell venni, hogy nem minden ATM csatlakozik a világhálóra. A Németországban felszerelt készülékek közül egyik sincs összekötve az internettel, ezért ezek kevésbé sebezhetőbbek. Arról nincs statisztika, hogy milyen operációs rendszerek vannak a pénzkiadó automatákon, erről a kérdésről ugyanis mindig az üzemeltető hitelintézet dönt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • chuky123 #7
  na ja belső intranetes hálóval teljesen stabil. felesleges lecserélni
 • MANOWAR #6
  Jo kis rendszer "volt" 10 evig megbizhato szepen konfigolhato... En azt hittem valamilyen Unix-os distro fut az ATM-eken mint a komolyabb penztargepeken kellemes csalodas :)
 • TomecK #5
  Plazmavágó gépünkön, hegesztő robotunkon is Windwos XP fut, nincs rá net engedve, de még csak belső háló sem. 6-7 évesek, és ugyanolyan jól működnek mint régen.
 • Tinman #4
  Nem értem mi a gond? Ezeken nem torrent szerver, meg FailBook fut a nap 24 órájában... célhardver, direkt annyira butítva az OS-t, hogy kiszolgálja az igényeket. Ki is szolgálta eddig, senki nem hekkelte őket rommá és mint látható, sokan nem is tudák, hogy XP fut rajtuk.

  XY autómárka diagnosztikai célgépén is az fut. És? Megy? Persze! Van vele gond? Hardver gond esetleg...
 • gombabácsi #3
  ez röhelyes

 • Zoli007 #2
  Nem értem mi a para. Ahogy romlanak el, linuxosokkal/Win 7-esekkel kell őket pótolni, és kész. Attól, hogy megszűnik a támogatás, nem lesz automatikusan sebezhető.
 • CairoJack #1
  Ez mekkora Flash. Álmomban sem gondoltam volna, hogy Win fut ezeken. Simán azt hittem, hogy valami spéci célszoftver. Most borultam a röhögéstől. És ez a kép... Best Of...