Gyurkity Péter

Munkába állt a legnagyobb naperőmű 

Immár a fogyasztóknak termel áramot az eddigi legnagyobb, csaknem 400 megawattos naperőmű.

Az NRG Energyközölte, hogy a kereskedelmi szakaszba lépett az új, eddigi legnagyobb naperőmű, amely az Egyesült Államokban állt szolgálatba. Sokan nagy előrelépésként értékelik a hírt, ám mind a költség, mind pedig a környezet terén felmerülnek kétségek.

Az Ivanpah Solar Electric Generating System több mint 14 négyzetkilométeres területet foglal el Kalifornia és Nevada állam határán, mintegy 70 kilométerre Las Vegas városától. Az energia termelését ugyan a komplexum már tavaly megkezdte, ám a projekt csak most lépett a kereskedelmi szakaszba, vagyis az értékesítés most indult el. A mintegy 2,2 milliárd dollárba (durván 500 milliárd forintba) kerülő erőmű csaknem 350 ezer, három nagy egységbe tömörülő tükörből áll, amelyek mindegyike egy garázsajtóval ér fel - ezek a 140 méter magas tornyok tetején lévő tartályokat melegítik fel, az itt képződő vízgőzzel hajtják meg a turbinákat.


Az erőmű ideális környéken található, hiszen a napsütéses órák száma napi és éves viszonylatban itt kimagasló, illetve közel helyezkedik el a gerinchálózathoz, így a csaknem 400 megawattos teljesítménnyel mintegy 140 ezer háztartás energiaellátását biztosíthatja. A kritikusok szerint viszont problémát jelenthet, hogy óriási méretével az adott területről kiszorítja az állat- és növényvilágot, arról nem is beszélve, hogy míg egy hagyományos szénerőművel 100 dollárba kerül egy megawattóra, addig a napenergia esetében ez 261 dollár - elemzők szerint egyébként nagy átlagban a nukleáris energiához képest háromszoros az eltérés.

Érdekesség, hogy a Google 168 millió dollárral szállt be a projektbe, a fennmaradó összeg nagy részét (1,6 milliárd dollárt) hitelből fedezik az építők. Az USA energiatermelésének alig 1 százaléka származik napenergiából, ennek most csaknem egyharmadát az új erőmű fogja biztosítani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • teddybear #62
    A radartechnikában az antennán max a használt rádióhullámhossz egytizede lehet a felületi egyenetlenség, mert különben oda a hatásfok. A csillagászati tükröknek is hasonló követelményeknek kell megfelelniük, de itt ezeknek a tükröknek sokkal kisebb pontosságra kell megfelelniük, mert nem képalkotás a követelmény.
    Mindenesetre, minél karcosabb egy tükör, annál kisebb hatékonysággal veri vissza a fényt.
  • Molnibalage #61
    A homokvihar tudtommal nem túl gyakori dolog arrafelé. Ahhoz tényeg szép sima tükörfelület kell, hogy a látható fényt fókuszáld, de itt ugyebár a EM sugárzás formájában beérkező hő fókuszálásán van a lényeg. Hogy erre milyen hatása van a kicsit megviselt felületnek nem tudom. Soha nem láttam mérési eredményt erről.
  • Tetsuo #60
    A sivatagi körülmények durva eróziót produkálnak. A nagy hőmérsékletváltozás, a homokviharok... még a mechanikát is tönkrevágja.
    A tükrök esetén - gondolom -, nem engedhető meg már néhány %-nyi tükröződésromlás sem.
  • Molnibalage #59
    3-5 év? Ez tuti?
  • Tetsuo #58
    Hozzátéve, hogy ez az egész hóbelebanc nem lehet alaperőmű, csak x százaléknyi kiegészítés, különben borul az áramellátó-rendszer.
    (Sajnos nem lehet tárolni az energiát mondjuk éjszakára vagy több napra, így időben nem lehet elosztani; A fogyasztásigény nem arányos a nappal vagy a széllel.)
    Az "olcsó napenergia" egy tévképzet, pl. a támogatás miatt.
    A sivatagban pedig 3-5 év a tükrök élettartama, komoly polírozó maintenance mellett.
  • Molnibalage #57
    Hol van a kihasználtsági tényező...? Mert a tetőre szerelt napelemed nem követi le a nap pályjának változását, tehát a teljesítménye függ attól, hogy milyen irányból süt a nap, sokkal jobban, mint a tükrösnél. Ezen felül nézd meg a napsütéses órák arányát a világ nagy részén és ott, ahol ezt telepítették.

    Ezen felül a tükrös szabályozható, mert ha nincs áram, akkor szimplán nem fókuszálják a fényt. Ezen felül nagylelkűen kifelejted azt, hogy a házad létezik, amire rárakod. Az talán ingyér volt...?

    A fotovoltatikus teljesítménye az idővel csökken. Ha a tükör nem csesződik szét, akkor elég jól működik akár 20 év múlva is.

    Ezen felül a 2,5 kW = 1,2 milla egy nevetségesen gagyi rendszer ára lehet mindenféle egyéb költség nélkül. Ennél valahogy sokkal magasabb ár jön ki azoknál, akik tényleg voltak olyan buták, hogy beruháztak ilyen rendszerbe. A soha meg nem térülő kategória, más befektetéshez képest totál versenyképtelen főleg, ha hitelből kell megépíteni. A kamatokat nem termeli ki.
  • phoenix9876 #56
    Számoljunk egyszerűen:
    Tehát a cikk szerint kb 500 000 000 000 HUF értékért 400 000 000 W teljesítmény előállítására képesek (plusz hozzászámolhatjuk a tükrök mozgatásához szükséges energiát, stb, de tekintsünk el ettől.
    Kb 2,5 kw teljesítményű napelemes házakra szerelhető szerkezet felszerelve kb 1,2 millió forint (gugli a barátod). Vagyis ha ezzel a tarifával számolunk, akkor( 500 milliárd/1,2 millió )*2,5kw = 1 041666 666 W, azaz kerekítve 1 042 MW avagy 1,042 GW

    Vagyis kb két és félszer több energia állítható elő, ha ilyen tarifával dolgoznak (külföldön nem tudom mennyire tér el az előállítási költség).
    Vagyis így számolva teljesen gazdaságtalan a tükrös megoldás ez alapján.

    Miért nem jó akkor a napelem? Olcsóbb lenne elvieg.
  • Molnibalage #55
    mert rengeteg hulladék hőt pazarolnak el felhasználatlanul, holott létezik a technológia, amivel a hűtőtornyokban egyszerűen szabadon engedett hőből is elektromos áramot állíthatnának elő.

    Ez valaim tréfa akar lenni...? Ennyire nincs lövésed a gőzkörfolyamat technológiai paramétereről...? Modelleztél már valaha ilyet..? Én igen...
  • Molnibalage #54
    És ezt a marhaságot honnan veszed...? A likvidátorok nagy része ma is él. A köztük kimutatható rákos esetek nem tértek el a statiksztikai átlagtól. A gyerekek körében kb. 4 000 pajzsmirigy rákos eset volt az átlagon felül. Viszint mivel nagyon erős monitorozás volt, a túélési arány valahol 95% felett volt, mert ez az egyik legjobban gyógyítható, ha korán észreveszik.
  • johnfly #53
    Én egy stratégiai gáztározó körzetében lakom. A riasztórendszer szirénája a házunk előtt van közvetlenül. Köszi, de én jobban félek az ipari katasztrófától, míg az atomtól egyáltalán nem.
    Attól még nem szimpatizálok az atomerőművekkel, mert rengeteg hulladék hőt pazarolnak el felhasználatlanul, holott létezik a technológia, amivel a hűtőtornyokban egyszerűen szabadon engedett hőből is elektromos áramot állíthatnának elő. Olyanok szerintem, mint az amerikai, aki csak azért is a NYÓChengeres dodge chargerrel hajlandó csak járni, mert az a menő, és hat embernek egy évre elég üzemanyagot pöfékel el egyetlen hét leforgása alatt.
    Igaz, azokat a kilowattórákat másfélszer annyiba kerülne előállítani, de amikor meg majd kéne az energia, aztán meg nem lesz, akkor mit csinálnak majd?