Berta Sándor

A férfiakat jobban idegesítik a számítógéphibák

A számítógépek rendetlenkedése a férfiakat jobban megviseli, mint a nőket. Főleg akkor igaz ez, ha egy olyan feladaton dolgoznak, amit időre kell elvégezni.

Napjainkra mindennapossá vált a számítógép, az internet, a táblagépek, az okostelefonok és más IT-eszközök használata, nem csupán a munkahelyen, de otthon is. Mindez alaposan megnöveli a technostressz kialakulásának a kockázatát, mely jelenség az egész társadalmat érinti világszerte. Dr. René Riedl, dr. Harald Kindermann, dr. Andreas Auinger és dr. Andrija Javor a technostressznek nevezett jelenséget vette górcső alá. Elsősorban arra voltak kíváncsiak, hogy egy PC összeomlása a férfiakat vagy a nőket viseli-e meg jobban. Nos, kiderült, hogy férfiak érzékenyebben reagálnak ezekre a helyzetekre.

Az osztrák kutatók laboratóriumi kísérletet végeztek és megfigyelték, hogy miként reagált a férfiak, illetve a nők szervezete a tapasztalt rendszerhibákra. Egy online vásárlást kellett végrehajtani időre, illetve időkorlát nélkül, miközben a véletlenszerűen két csoportba osztott 77 résztvevő (41 nő) bőrére érzékelőket raktak a stressz mérésére. A hibajelenség egy üzenet volt, az elektronikus bolt pedig teljesen ismeretlen előttük, erre a célra fejlesztették. Mivel szimulált környezetben jelentkező hatásokat nagyon befolyásolhatja a résztvevők kora, számítógépes tudása, internetes tapasztalata, nagyon figyeltek arra, hogy ebben a tekintetben homogén legyen a csoport, és a fentiek ne befolyásolják a tesztet. A 3 perces tesztből hátralévő idő folyamatosan látható volt egy előttük lévő órán.


A hibaüzenet két és fél perccel a vásárlás megkezdése után ugrott elő, ennek hatását figyelték

Az eredmények szerint a férfiakat különösen akkor viseli meg ez a jelenség, ha időre kell elvégezniük egy feladatot. A kutatók teóriája szerint ennek oka az evolúcióban keresendő, azaz míg a nők a szociális eseményekre, addig a férfiak a kihívásokra reagálnak erősebben, és őket jobban felzaklatja a cél elérésének veszélybe kerülése. Ezzel szemben a személyközi konfliktusokra, az emberek közötti vitákra a nők érzékenyebbek. Az már 2006-ban ismertté vált, hogy csak stresszt okoznak a mobiltelefonok, majd az is, hogy különböző gépeket zúznak a stresszes irodai dolgozók. Az összeomló számítógépek, a lassú szoftverbetöltési idő és a technikai támogatásra várással töltött gyötrelmes percek mind a digitális korszak betegségéhez, az úgynevezett számítógépstressz-szindrómához vezetnek. Ugyanakkor nem csak a hardverek okozhatnak stresszt, hanem a sok Facebook-ismerős is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sanyicks #6
    ja engem is idegesít munka közben a munka, meg a kollégák, meg gyakran a gép is (vagy is nem a gép hanem ami rajta fut ;) leggyakrabban egy windows nevű dolog), meg persze a reggeli kelés. Még szerencse hogy pár éve egyedül magam uraként dolgozom így a kollégák és a korai kelés idegesítő hatása már kiesett.
  • nlght #5
    az semmi... nekem minden reggel fel kell ébrednem, ráadásul utána még fel is kell kelni :)
  • vatanen #4
    Még a főnök is meg, hogy be kell járni :)
  • Tetsuo #3
    Engem leginkabb a kollégák meg a zene.
  • wraithLord #2
    Többek között ezért használok saját laptopot a melóhelyen, hogy minimalizáljam az ilyen helyzeteket.
    Meg persze muszáj is, mert otthon is dolgozom, több gigásak az adatok, és nincs kedvem ide-oda másolgatni azokat. Cloudban szinkronizálni meg lehetetlen...
  • vatanen #1
    Engem munkaközben nem csak a számítógép idegesít, hanem a munka is.