Gyurkity Péter

A nagyok indítják a táblák új rohamát

Ahogy az a netbook esetében is történt, az igazán nagy gyártók a táblák piacán sem hagynak sok teret a kisebb versenyzőknek. A hangsúly immár a kisebb példányokra helyeződött át, a főszerepet egyértelműen a 7 hüvelykes változatok kapják, itt pedig a Samsung nyitotta meg az új rohamot, amelyet hamarosan követ a Google és az Apple hasonló lépése. A fő kérdés az ár leszorítása lesz, miközben ugyanezen cégek (néhány PC-gyártóval egyetemben) azért nagyobb példányokkal is készülnek. A BlackBerry a maga részéről viszont nem látja értelmét a táblák erőltetésének.

Iparági szereplők arra számítanak, hogy 2013 második felében a táblák versenyének egy új szakaszába lépünk, ahol már leginkább a 7 hüvelykes példányok körül hallunk majd csatazajt. Az Apple megmutatta, hogy igencsak kellemes eredményt tud elérni egy nem kifejezetten kedvező árú, ám kisebb méretű fejlesztéssel, míg a Google saját példánya szintén nagyon jól szerepel, ebből pedig a többiek is szeretnék kivenni a részüket.

Ha az eddigi számokat vesszük sorra, jól látható az erőviszonyok alakulása. A Nexus 7 táblákból már több mint 4 millió darab kelt el, ami kifejezetten jó eredménynek mondható, ennek nyilván mind a Google, mind pedig azt Asustek nagyon örül. Az Apple viszont az iPad mini táblából csak idén több mint 12 millió példányt adott el, a következő generációs változat pedig már augusztusban befuthat. Nyilvánvaló, hogy az Android további előretörése érdekében a riválisok ezt nem hagyhatják válasz nélkül, ezért is várható, hogy felizzik a levegő ezen készülékek körül.

A Samsung már be is mutatta saját megoldását, amely azonban érdekes módon felemás képet tár elénk. A Galaxy Tab 3 felbontása mindössze 1024 x 600 pixel, egyéb paraméterei pedig nagyon is emlékeztetnek az előző generációra: ikermagos processzor, 1 GB memória, 8/16 GB-os belső tároló, 3 megapixeles hátoldali és 1,3 megapixeles elülső kamera, valamint microSD támogatás. Ezzel nyilván nem számíthatnak hatalmas ovációra, ám sok múlik majd azon, hogy mennyire tudják leszorítani a kereskedelmi árat, a legtöbb elemző ugyanis egyetért abban, hogy a széles tömegek meghódításához leginkább erre lenne szükség.


Az egy kézben is megfogható 7 colos verziók felé tolódik el a piac, részben az alacsonyabb ár miatt is

Nem véletlen, hogy már megindultak a találgatások az Apple terveivel kapcsolatban, ezekben pedig szintén az ár kap kiemelt szerepet. A második generációs iPad mini a jól értesültek szerint augusztusban jelenhet meg, erről egyelőre nem sokat tudunk, ám a cég az addig hátralévő időt egy újabb olcsóbb példány piacra dobásával hidalhatja át, magasan tartva az eladásokat. Felmerült egy visszafogott jellemzőkkel érkező, 200-250 dollár közötti áron megjelenő változat elkészítése, ám az is lehetséges, hogy egyszerűen megvágják a jelenlegi generáció képviselőjének árát, hogy fenntartsák a vásárlói érdeklődést. Hosszú távon mindenképpen erre van szükség ahhoz, hogy megelőzzék az Android egyeduralmának kialakulását.

Arról már az Intel terveivel kapcsolatos elemzésünkben is írtunk, hogy a Microsoft szintén egy 7 vagy 8 hüvelykes tábla piacra dobásán töri a fejét, ez a Surface család belépő szintű tagjaként jelenne meg. A részleteket ugyan itt sem ismerjük, ám biztosra vehetjük, hogy ez néhány hónapon belül megtörténik majd - az már más kérdés, hogy az ágazati szereplők szerint a szoftvercégnek nem sok esélye van a sikerre, mert a felhasználók körében legújabb operációs rendszerük finoman szólva nem váltott ki egyértelmű elismerést.

Eközben a jól ismert PC-gyártók szintén egymás után dobják piacra új megoldásaikat. Az Asus MeMo Pad a VIA megoldására épül, szintén nem túl izmos belsővel, 186 dollárnak megfelelő áron. Az Acer Iconia Tab B1 még ennél is kedvezőbb áron kerül a piacra, míg az MSI Enjoy 71 névre hallgató táblája ugyanezen árszintet célozza meg, nagyon is hasonló hardveres jellemzőkkel. Érdekes módon a három vállalat mindegyike kerülte a nagy felhajtást, amit azzal magyaráznak, hogy a belépő szintű megoldásokkal nem kívánták rontani saját imázsukat. Kínában eközben még ennél is olcsóbb változatok közül válogathatnak a vásárlók, itt a piaci ár jellemzően 100 dollár körül alakul, ám ezek a megoldások a többi régióban nyilván jóval kevésbé ismertek.


A méretesebb példányok magasabb árát a billentyűzet nyújtotta bővebb felhasználói lehetőségek tehetik csábító ultrabook-alternatívává

A jól ismert óriások természetesen nem feledkeznek meg a nagyobb táblák szegmenséről sem, itt szintén több eltérő fejlesztésre számíthatunk. A Samsung menetrendjében állítólag nemcsak saját Galaxy Tab 11 táblájuk, hanem a Nexus 11 is helyet kapott (jelenleg a Nexus 10-et is ők készítik), ezek pedig már nyilván kellemesebb felbontással és erősebb chippel mutatkoznának be. A Nexus 11 nevéből eredő 11 hüvelykes Super PLS TFT LCD kijelzője például 2560 x 1600 pixel felbontást támogat, ezt a nyolcmagos Exynos 5 Octa 5410 processzor egészíti ki, 8 és 2 megapixeles kamerával, microSD-vel, Android 4.3 kíséretében (ez minden bizonnyal a Google I/O alatt debütálhat, míg az Android 5.0 némileg később rajtol majd el).

Az Acer Aspire P3 táblája 11,6 hüvelykes méretben jelenik meg, ám két eltérő változatban, amelyek viszont az Intel fejlesztésére épülnek. Az egyik példány egy Core i3 chipet kap, míg a nagyobbik testvér egy Core i5 processzorra támaszkodik, 7 és 13 wattos jellemző fogyasztással (TDP). Az ár itt már jóval magasabb, ez 800 és 900 dollár körül alakul, ami inkább a felső-középkategóriát jelenti.

A BlackBerry érdekes módon nem sok értelmét látja a sok hűhónak, szerintük a táblák piacába nem érdemes befektetni. A mobil területen egyre kisebb befolyással rendelkező cég vezérigazgatója egyenesen úgy véli, hogy alig 5 éven belül teljesen eltűnhet ez a kategória, maguk a tábla PC-k pedig nem képviselnek megfelelő üzleti modellt. A munkahelyeken és az otthonokban szerintük inkább a nagyobb különálló kijelzők lesznek majd jelen, ezek viszont természetesen nem tartoznak ebbe a szegmensbe. Bárhogy is lesz, a jelenlegi adatok és az eddig kirajzolódó trend nem utal arra, hogy mindez belátható időn belül valóra válhat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • cateran #8
    Hat 1 7 collost sem lehet 1 kezzel hasznalni (legalabbis megneznem azt a tenyeret, ami rendesen ateri) akkor meg mar inkabb 1 10-es...(az 4,7-es, 5 collos mobil is elfer a kabatzsebben es meg telefonalni is tudok vele) Persze a terfogat lehet gond (a suly aligha..akinek 1 600-700 grammos tablet teher, az inkabb haljon meg)
    A tobbi erv meg egyszeruen ertelmezhetetlen....A dvd lejatszok sem munkara valok, de azert csak elterjedtek valahogy....aztan levaltotta oket a dvd felfevo, ami ugyanaz volt plusz funkciokkal, aztan a bd lejatszo, aztan a bd felvevo, etc...majd ha jon vmi mas, ami szinten SZORAKOZTATO ELEKTRONIKA es tobbet vagy fejlettebb dolgokat tud, akkor persze eltunik. Minden olyan szamitogepet konnyeden kivaltanak, amit nem munkara es/vagy hardcore gamingre hasznalnak haztartasban. (habar nem latom be miert ne lehetne gepelni rajta....kulso billentyuzettel....)
  • ugh #7
    De nagyjabol ugyanarra hasznahato mind.
    Netezesre olvasgatasra aztan ezzel ki is fujt.
    Erre egy telo is tok alkalmas.
    Gepelni fos rajtuk.
    Van esely ra hogy kihalnak ahogy a bb-s csavo josolja.
    A jo jatekokat a ket kezemen meg tudnam szamolni.
    Az android fatenelyes, es a hardware es a software is kizarja hogy munkara hasznalhato legyen.
  • ugh #6
    Nem csak az ar ami miatt a kicsi tabletek nepszerubbek lettek.
    Sokkal mobilabb a meret e a tomeg miatt is.
    Egy 7 colos befer egy kabatzsebbe.
    Tok vicces amikor emberek ilyen kis "retikullel" rohangalnak, ami persze jo draga hogy legyen hol tarolni azt a szart.
    De a 7 colnak is van hatanya.
    Az osszes kikurt weboldalon kuzdeni kell a felugro szarokkal, tok konnyu mellekalapalni gepeleskor stb.
    De inkabb meg van a lenyeg hogy hordozhatobb.
  • BrockSamson #5
    Leszarom a biciklit, megváltás a gördeszkáról vagy a kerékpárról a kocsimba ülni, megyek velük egy pár sarkot hosszú percekig, aztán a kocsimmal meg pillanatok alatt 5-ször annyit
  • Jááánoskkaaa #4
    Leszarom a tábla pc-t, megváltás a mobilról vagy tábla pécéről a számítógépem elé ülni, gépelek velük pár sort hosszú percekig, aztán pc-n meg pillanatok alatt 5-ször annyit
  • Narxis #3
    Ez a helyes irány.
  • kvp #2
    De most arm processzorral es tobbnyire google linux-al (== android).
  • heist #1
    Újra feltalálták a netbookot...