Berta Sándor

A WD szerint nem az SSD miatt csökkennek a merevlemez-eladások

Az SSD-meghajtók ára folyamatosan csökken és ennek köszönhetően egyre népszerűbbek világszerte. A siker ellenére a Western Digital vezetője úgy gondolja: ezek a termékek még nem befolyásolják a merevlemezpiac történéseit.

A merevlemezpiac rendkívüli mértékben megszenvedte a 2011-es őszi thaiföldi árvizet, a világpiac még mindig nem érte el azt a két évvel ezelőtti szintet. 2011-ben negyedévente 170 millió darab háttértárolót gyártottak a különböző cégek, míg az elmúlt negyedévben ez a szám csupán 135 millió volt. Stephen Milligan, a Western Digital első embere szerint az, hogy kevesebb HDD fogy, elsősorban nem amiatt van, mert az emberek inkább SSD-meghajtókat építenek be a számítógépeikbe. Azok az eszközök, amelyekbe - alternatív megoldásként - a merevlemez helyére SSD-t építenek be, csupán a piac egy kis százalékát teszik ki. Gyakori, hogy a meghajtókat egy nagyobb tárolókapacitású winchesterrel együtt használják a felhasználók.


A cég szerint az árvíz és a PC-piac a felelős a gyenge eredményeikért

Amennyiben a terméksorozatok fejlődését vesszük górcső alá, akkor az látható, hogy egyre többen vásárolnak ultrabookokat és az Apple például már szinte az összes termékét SSD-meghajtóval kínálja, de más gyártók is követik ezt a példát. Milligan ebben sem talál semmi kivetnivalót, sokkal inkább annak tulajdonít komoly szerepet, hogy fokozatosan csökken az értékesített számítógépek száma és a vevők inkább az okostelefonokat és a táblagépeket részesítik előnyben.

A Western Digital azt reméli, hogy a következő hónapokban néhány tábla PC-be is háttértároló kerülhet, ugyanakkor aligha kérdéses, hogy a jövőben a gyártó is komoly szereplő szeretne lenni az SSD-piacon. Eladási adatokat soha nem közölnek, de más gyártók, például a Micron folyamatosan emelkedő trendről számolt be. Az SSD piac azért is nehéz terep, mert míg a merevlemezeknél néhány gyártó van csak jelen, itt tucatnyi, olyan márkák, mint a Samsung, a Toshiba, az Intel, az OCZ vagy a Corsair.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vol Jin #18
    Ezt csak azért írtam, mert sokan nem tudják, és ha berakják egy XP alá, akkor pár hónap alatt kuka lehet a vége. Továbbá nem lehet csak úgy particionálni, hogy a megfelelő blockok logikailag szinkronban legyenek a partíció blockjaival. Ha nem így van, akkor az írás belassul. EZért érdemes SSD-hez optimalizált particio managert használni, amelyik figyel erre a korlátra.
  • Vol Jin #17
    Ha az 50% csak az én óvatosságom is, a 10-20% meg túl optimista. Jó lesz az egyharmadnak is. Ezt sokan nem tudják. A gyártók amit beletesznek a rendszerbe tartaléknak, az csereterület a meghibásodottak pótlására. Ha jól tudom azt nem használja a rendszer a folyamatos logikai átcímzéshez (trimmelés). Például az XP alapból nem ismeri ezt a lehetőséget, így az a rendszer hamar kinyírja, ha nem telepítik ezt a parancsot, mert nem automatikusan csinálja a hardver, hanem amikor a az OS szól neki, hogy most nem kell adat, szöszmötölhetsz a háttérben.
  • Mark1989 #16
    Rendszernek 256mb-os ocz vertex4-et+ háttértárnak 2TB-os Segate 7200RPM-es vinyot használok.
    47-ezer+ 19 ezer ft-ér vettem őket, jelenleg nem tudok Teljesítmény/árban jobbat és olcsóbbat.
  • wraithLord #15
    Utánaolvastam, mielőtt SSD-t vettem...
    Igaz, nem 50 %-ot olvastam, hanem 10-20 %-ot... és a legújabb modellek már a gyári névleges kapacitásuknak eleve csak a ~ 90 %-át engedik használni (úgy vannak formázva - itt jegyezném meg, hogy tudom, formázni sem szabad őket) pont ebből kifolyólag. Amúgy 28 GB hely van az SSD-men, amiben az a 10 % nincs benne. :)

    Igaz, nincs fent minden program, amit szoktam használni, de azzal együtt sem foglal ennél sokkal többet a rendszer. Ha esetleg mégis rákényszerülök valami óriási helyet foglaló programra, akkor azt majd a vinyóra telepítem...
  • Vol Jin #14
    Akkor most figyelmeztetlek, hogy egy SSD-t nem szabad a névleges kapacitásának a felénél tovább terhelni. Nem mennék bele, de utánanézhetsz. A lényeg, hogy egy cella tízezres nagyságrendben írható, ami bizonyos fájlok gyakori írása miatt gyors meghibásodáshoz vezetne, ezért egy rejtett folyamatban az egész merevlemezt jól megkeverik a háttérben a logikai és a fizikai címek újrapárosításával, és eközben az adatokat is mozgatják. Ha nincs szabad terület, akkor nem hatékony ez a háttérben futó folyamat.
  • NovaTerra #13
    SSD op-rendszerekhez kell és programoknak, nem azért, hogy HD filmeket tároljunk rajta. Egy 120GB SSD bőven elég a legtöbb felhasználónak. Adatot tárolni pedig ott van továbbra is a HDD.
  • torreadorz #12
    Ahogy irták neked attól függ mivel "dolgozol". Grobsnak teljesen igaza van, nagyon nem mindegy hogy pl. egy forditás 3 perc vagy 10 másodperc, mert lehet naponta 30x is forditani kell.
  • lammaer #11
    Ahogy mondod.. elfelejtették hogy már rég elmúlt az árvíz, az árak szépen fennmaradtak. Naná hogy kevesebb ember vesz vinyót....

    Az meg a másik dolog, lehet hogy kevesebbet gyártanak / adnak el, nade az ár magasabb, ergó a profitjuk tuti nem lett kisebb.
  • Sajátvéleményem #10
    PL. filmeket gyűjtök, napi 20-30 GB (csak divix mkv avi semmi blue ray)
    Videokazettákat digitalizálok, és megőrzöm.(lb. 40Gb egy óra.)
    Néhány játékom is van és fel is van belőlük telepítve 5-10 db.
    A fotókat nem említem, és annak szerkesztését, 3-400 GB. Meg aztán ki is írom őket lemezre. Mint mondtam, lehet, hogy van akinek szüksége van SSD-re.
    De, ha játszom, vagy dolgozom mást nem igen csinálok közben, És ha már betöltődött a program ami nem több 10-60 másodpercnél onnan már semmi várakozás nincsen, és 2-3 óra múlva kibírok megint ennyit, ha másba kezdek.
  • grobs #9
    Valószínű nem dolgozol ezekkel a programokkal. Ha dolgoznál akkor értenéd miért lényeges különbség egy debug-build SSD-vel ~10s, HDD-vel ~75s.
    Az ember kibír 2-3 percet 1x. Munka során nem 1x kell végigvárni. Játékokat tesztelik HDD-vel, hogy ne legyen kibírhatatlanul hosszú a töltés, vagy mentés. Egy PS-t, vagy VS-t nehezebb így optimalizálni.
    Egyébként cégnél 2-3 emberóra egy 128-as SSD (magasan kvalifikáltnál lehet, hogy csak 1 óra). Ezt vesd össze egy nap 30 debug-build különbséggel. 1-1.5 hét alatt visszahozza az árát, és komfort érzetet is jelentősen megdobja ... nomeg nem csak build van.
    Nálunk cégnél csak laptop-ok vannak ssd-vel. Akinek kevés az ssd mert az archív cuccok, vagy nem használt vm-ek sokat foglalnak az vagy esata külső hdd-t használ, vagy kiveszi a dvd írót, és betesz a helyére egy 1 TB-os hdd-t.