Berta Sándor

Új SSD-k a Toshibától

A japán vállalat bejelentette a világ első olyan SSD-meghajtóját, amelyben 19 nanométeres gyártási eljárással készülő NAND flashmemória-chipek vannak.

A kiadott közlemény szerint az új terméket különösen nagy adattároló kapacitás, kiemelkedő teljesítmény és energiahatékonyság jellemzi. Az új MLC-s chipek segítségével 64, 128, 256 és 512 gigabájtos SATA-s, illetve 64, 128 vagy 256 gigabájtos mSATA-s SSD-meghajtók is készíthetők, amelyek notebookokba, PC-kbe, táblagépekbe és ipari számítógépekbe egyaránt beépíthetők.

A hivatalosan THNSNFxxxGzzS sorozatú termékcsalád 524 MB/s-os maximális olvasási és 461 MB/s-os maximális írási sebességgel büszkélkedhet. A sebesség mellett azonban a mérnökök fontosnak tartották az adatbiztonságot is, ezért egy új QSBC nevű Error Correction Code (ECC) eljárást fejlesztettek ki, ez véd az olvasási hibáktól, míg a Data Corrupt Protection az írási, illetve az áramszünetek esetén felmerülő hibákat hivatott kivédeni. Az új meghajtók támogatják a TRIM-parancsot és rendelkeznek egy csak olvasási (Read only Mode) funkcióval, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy akkor is hozzáférhessenek a tárolt adatokhoz, ha a meghajtó megsérült.


A Toshiba ügyelt a környezetvédelemre is, ezért az eszközök rendkívül minimális mennyiségben tartalmaznak halogén elemeket és antimont. A MobileMark 2007 benchmarkban a meghajtók energiafogyasztása kevesebb, mint 0,1 W volt. A fogyasztást az Advanced Power Management (APM) technológia segítségével ellenőrzik. "A digitális adatmennyiség folyamatosan növekszik, ezért a tárolókapacitással szemben támasztott követelmények minden elektronikus eszköznél azonos mértékben nőnek. Az új SSD-ink bizonyítják, hogy nem kell kompromisszumot kötni a tárolókapacitás és a teljesítmény között" - hangsúlyozta Martin Larsson, a Toshiba Electronics Europe alelnöke.

Az új termékek várhatóan augusztustól kerülnek a boltok polcaira, árakat a Toshiba egyelőre nem közölt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lordsithlord #31
    Nos, látom, itt is sok az SSD körüli félreértés.

    Az első, amit kapásból jó tudni: az SSD használatra készült, nem adattárolásra. Mi a kettő között a különbség? Használat alatt értem, hogy feltelepíted és futtatod rajta a programokat. A technológia pontosan erre lett kifejlesztve. Nem véletlen, hogy azok a gyártók, akik SSD-s gépeket gyártanak, leggyakrabban hibrid megoldásokat alkalmaznak, azaz betesznek egy 80 gigás SSD-t és mellé egy tetszőleges HDD-t. Volt egy időszak, mikor az SSD-t akarták mindenre használni, ez volt az első netbookok korszaka. Ma már nem ez a stratégia, mivel ad egy még mindig drága ilyesmire az SSD, ad kettő, ahogy azt írtam, nem erre találták ki.


    Ma már vannak olcsó SSD meghajtók is (ezek mérete 128 gigáig van és áruk körülbelül a terrás vinyókénak felel meg), de ezek továbbra is arra szolgálnak, hogy a gyorsan elérendő adatokat, a futtatandó programjainkat és magát a rendszert tároljuk rajta. Ha erre használjuk, akkor ténylegesen kihasználhatjuk a technológia adta előnyöket. Ha viszont csak adatokat akarunk tárolni rajta, akkor legfeljebb egyetlen előny használható ki, a minimális fogyasztása, azonban így nem éri az árát, mivel élettartama alatt nem feltétlenül hozza vissza a beleölt pénzt.


    A régi SSD-knél valóban volt egy olyan kritérium, hogy lehetőleg ne írják tovább, mint a tárolási kapacitás 3/4-e, mert gyorsan legyilkolódik a meghajtó. Ez azonban az új technológia megjelenésével megszűnt, ma már külön memória van a trimmelésre, amit kifejezetten erre a célra építenek bele a meghajtókba.
  • MsUser #30
    Az SSD rémhír hogy ne írjuk tele mert lassul, még tavaly év elején léteztek ilyen SSD-k de vagy a Bios-uk frissítésével, vagy jobb vezérlővel orvosolták! És ami még fontosabb a régebbi tele írt belassult SSD sokkal gyorsabb egy új WD Raptor HDD-nél!
  • MsUser #29
    Bírom mikor az alap elektronikai ismeretekkel nem rendelkezők próbálnak nagyot mondani. Az SSD nem fog többet fogyasztani a tároló kapacitás növelésével! A cikkben szereplők kevesebb mint 100mA-t fogyasztanak!! A legjobb fogyasztású 2,5 HDD 400mA 5400rpm-nél ami nagyon lassú! Miről beszélünk? Mivel alapból több a tányér, vagy nagyobb tömörítéssel tudják növelni a tárhelyet ezzel komolyabb kódoló dekódoló vagy erősebb capstan motor és elektromágnes kell ergó: nő a fogyasztás nem beszélve a hőről ami ha visszafogják "Samsug" akkor lassul az amúgy sem túl gyors mechanikus HDD.
  • Bannedusermail #28
    Nem fogystr többet a nagyobb kapacitás, ugyanis csak a műveleteknél fogyaszt áramot. Ha nem így lenne, kikapcsolás után elvesztené az adatokat.
  • Bannedusermail #27
    "Ettől függetlenül semmi bajom az SSD-vel, csak könyörgöm ne jöjjünk már azzal hogy néhány száz GB mindenre elég. Mert ez olyan mint a 64K mindenre elég mondás."

    640K és nem hangzott el soha Bill Gatestől. Ez amolyan mendemonda.
  • Bannedusermail #26
    "Akinek nem elég 256 giga, arra hajnalban törje rá az ajtót a bsa."

    Azt azért ugye tudod, hogy egy SSD-t nem illik tovább írni, mint a kapacitásának a fele. Na jó, a háromnegyedéig.

    Ez a felépítéséból adódik. Ugyanis a háttérben, amikor nem dolgozik, saját magát átszervezi. Logikailag nem, de fizikailag igen. Tehát, ha egy adat egy címen van, akkor az holnap is ugyanazon a címen lesz, de másik cellában fizikailag. Ez a trimmelés. Miért van erre szükség? Mert ha ugyanabban a cellában maradna, azok a fájlok, amiket rendszeresen felülírnak, tönkre mennének, mert csak 10 ezres felülírást visel el egy cella. Tehát írd az SSD-t közel tele, és gyorsan dobhatod a kukába. Írd félig tele, és évekig használhatod. Így is van vagy egyharmadnyi rejtett tartalékcella a háttérben, hogy az elhasználódás felé tartókat kiváltsa. Vsak ez hamar elfogy, ha tele van írva a látjató terület, és nincs lehetőség a trimmelésre.

    Ja, az XP nem ismeri a trimmelést, ahhoz külön kell telepíteni egy szoftvert. Ha csak úgy felrakod, szintén kinyírod.
  • torreadorz #25
    Jó nem egy fél ház ára, de nézd meg mennyibe kerül mondjuk egy 512 GB-os SSD és ehhez képest mennyibe egy ugyanekkora HDD.

    http://www.argep.hu/main.asp?suche=ssd+512+GB&sort=preis

    126e Ft a legolcsóbb... Én most vettem egy 2.5-es külső 1 TB-os HDD-t 34e forintért. A két 512-es SSD meg lenne 250e forint.

    Ettől függetlenül semmi bajom az SSD-vel, csak könyörgöm ne jöjjünk már azzal hogy néhány száz GB mindenre elég. Mert ez olyan mint a 64K mindenre elég mondás.
  • WoodrowWilson #24
    Huszonegy-két ezerért vehetsz 64 GB-osat, harmincon felül meg 128-ast, de ha tudsz ebben az ársávban házat, akkor szólj. Ezen kívül pedig továbbra sem hdd helyett kell az ssd, hanem mellé.
  • torreadorz #23
    Engem jobban elgondolkoztat hogy senki nem szidta itt az SSD-ket, ennek ellenére
    néhány kommentelő már-már vallási fanatizmussal nekiesett azoknak akiknek nem elég néhány száz gigabájt hely cserébe nem akarják egy fél ház árát rákölteni az ssd-re.

    "Ha tele vagyok filmekkel, zenékkel, játékokkal, akkor is bővégesen elég nekem az a 320 GB-os !!!!!!!!!!!! "

    Ezen a mondaton meg azóta is fetrengek a röhögéstől. Persze elég, ha ma ismerkedtél meg a számítógéppel. Bárki aki aktivabban használja a gépét az ennyi helyet 2-3 év alatt felél.
  • usersg #22
    Szerintem 1.5tb körül nem hogy nem fogyasztana kevesebbet, de valószínű hogy többet enne az ssd, mint a hdd. A chip -ek sokszorozásával ugyanis egyenes arányban nőne az energiaigény is, ellentétben a hdd -vel. Nekem egyébként a legnagyobb bajom ezekkel a cuccokkal, hogy nem túl megbízhatóak. Ha azok lennének, akkor nem kellene annyit görcsölni velük. Addig is viszont, amíg az nand -t le nem váltja valami, nem érhet fel a hdd technikával az ssd. Persze bizonyos dolgokhoz így is jó, de sok dologhoz nagyon komolytalan ilyesmit használni. Nem csak az elérési idő a fontos tényező.