Berta Sándor

SSD-ket dob piacra a Hynix és a Seagate is

A két cég egyaránt saját SSD-meghajtókkal fog jelentkezni a közeljövőben. Az SRAM-, DRAM- és flashmemória-gyártóként ismert Hynix beszállítóként eddig is jelen volt ezen a piacon.

Az SK Hynix közleményében jelezte, hogy saját SSD termékcsaláddal jelentkezik, amelynek tagjai a SandForce SF2281 típusú vezérlőegységet használják majd. A bejelentés előtt néhány nappal vásárolta fel a vállalat a Link_A_Media Devices (LAMD) Corporation nevű vezérlőgyártó céget.

A client SSD-k 20 nanométeres gyártási eljárással készülő MLC NAND-chipekre fognak épülni, támogatják a TRIM-parancsot, rendelkeznek úgynevezett End-to-End Protection és 128 bites AES titkosítási funkcióval. Az új modellek egyaránt elérhetők lesznek 2,5 collos, illetve mSATA-s változatban. Az utóbbiakból 32, 64 és 128 gigabájtos, míg a 2,5 collos eszközökből 128 és 256 gigabájtos változatok lesznek elérhetők. Az mSATA-s SSD-meghajtók olvasási sebessége 260 MB/s, az írási sebességük 150 MB/s, míg a 2,5 collos termékek olvasási sebessége 510 MB/s, az írási sebességük pedig 470 MB/s.

Ezzel párhuzamosan hasonló bejelentést tett a Seagate is, amely együttműködési megállapodást kötött a Densbits nevű társasággal az SSD-k közös tervezésére és gyártására. (Csupán idő kérdése volt, hogy a Seagate mikor jelenik meg az SSD-piacon.) A Densbits egy Memory Modem nevű vezérlővel próbálja feloldani a flashmemóriák korlátait és elérni, hogy a chipek még nagyobb átviteli sebességre legyenek képesek, egyúttal a különleges ECC-algoritmusoknak köszönhetően megbízhatóbbak és nagyobb élettartamúak legyenek. A további célok között szerepel a 20 nanométeres, illetve annál is korszerűbb gyártási eljárások bevezetése.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!