18
 • Vol Jin
  #18
  Ezt csak azért írtam, mert sokan nem tudják, és ha berakják egy XP alá, akkor pár hónap alatt kuka lehet a vége. Továbbá nem lehet csak úgy particionálni, hogy a megfelelő blockok logikailag szinkronban legyenek a partíció blockjaival. Ha nem így van, akkor az írás belassul. EZért érdemes SSD-hez optimalizált particio managert használni, amelyik figyel erre a korlátra.
 • Vol Jin
  #17
  Ha az 50% csak az én óvatosságom is, a 10-20% meg túl optimista. Jó lesz az egyharmadnak is. Ezt sokan nem tudják. A gyártók amit beletesznek a rendszerbe tartaléknak, az csereterület a meghibásodottak pótlására. Ha jól tudom azt nem használja a rendszer a folyamatos logikai átcímzéshez (trimmelés). Például az XP alapból nem ismeri ezt a lehetőséget, így az a rendszer hamar kinyírja, ha nem telepítik ezt a parancsot, mert nem automatikusan csinálja a hardver, hanem amikor a az OS szól neki, hogy most nem kell adat, szöszmötölhetsz a háttérben.
 • Mark1989
  #16
  Rendszernek 256mb-os ocz vertex4-et+ háttértárnak 2TB-os Segate 7200RPM-es vinyot használok.
  47-ezer+ 19 ezer ft-ér vettem őket, jelenleg nem tudok Teljesítmény/árban jobbat és olcsóbbat.
 • wraithLord
  #15
  Utánaolvastam, mielőtt SSD-t vettem...
  Igaz, nem 50 %-ot olvastam, hanem 10-20 %-ot... és a legújabb modellek már a gyári névleges kapacitásuknak eleve csak a ~ 90 %-át engedik használni (úgy vannak formázva - itt jegyezném meg, hogy tudom, formázni sem szabad őket) pont ebből kifolyólag. Amúgy 28 GB hely van az SSD-men, amiben az a 10 % nincs benne. :)

  Igaz, nincs fent minden program, amit szoktam használni, de azzal együtt sem foglal ennél sokkal többet a rendszer. Ha esetleg mégis rákényszerülök valami óriási helyet foglaló programra, akkor azt majd a vinyóra telepítem...
 • Vol Jin
  #14
  Akkor most figyelmeztetlek, hogy egy SSD-t nem szabad a névleges kapacitásának a felénél tovább terhelni. Nem mennék bele, de utánanézhetsz. A lényeg, hogy egy cella tízezres nagyságrendben írható, ami bizonyos fájlok gyakori írása miatt gyors meghibásodáshoz vezetne, ezért egy rejtett folyamatban az egész merevlemezt jól megkeverik a háttérben a logikai és a fizikai címek újrapárosításával, és eközben az adatokat is mozgatják. Ha nincs szabad terület, akkor nem hatékony ez a háttérben futó folyamat.
 • NovaTerra
  #13
  SSD op-rendszerekhez kell és programoknak, nem azért, hogy HD filmeket tároljunk rajta. Egy 120GB SSD bőven elég a legtöbb felhasználónak. Adatot tárolni pedig ott van továbbra is a HDD.
 • torreadorz
  #12
  Ahogy irták neked attól függ mivel "dolgozol". Grobsnak teljesen igaza van, nagyon nem mindegy hogy pl. egy forditás 3 perc vagy 10 másodperc, mert lehet naponta 30x is forditani kell.
 • lammaer
  #11
  Ahogy mondod.. elfelejtették hogy már rég elmúlt az árvíz, az árak szépen fennmaradtak. Naná hogy kevesebb ember vesz vinyót....

  Az meg a másik dolog, lehet hogy kevesebbet gyártanak / adnak el, nade az ár magasabb, ergó a profitjuk tuti nem lett kisebb.
 • Sajátvéleményem
  #10
  PL. filmeket gyűjtök, napi 20-30 GB (csak divix mkv avi semmi blue ray)
  Videokazettákat digitalizálok, és megőrzöm.(lb. 40Gb egy óra.)
  Néhány játékom is van és fel is van belőlük telepítve 5-10 db.
  A fotókat nem említem, és annak szerkesztését, 3-400 GB. Meg aztán ki is írom őket lemezre. Mint mondtam, lehet, hogy van akinek szüksége van SSD-re.
  De, ha játszom, vagy dolgozom mást nem igen csinálok közben, És ha már betöltődött a program ami nem több 10-60 másodpercnél onnan már semmi várakozás nincsen, és 2-3 óra múlva kibírok megint ennyit, ha másba kezdek.
 • grobs
  #9
  Valószínű nem dolgozol ezekkel a programokkal. Ha dolgoznál akkor értenéd miért lényeges különbség egy debug-build SSD-vel ~10s, HDD-vel ~75s.
  Az ember kibír 2-3 percet 1x. Munka során nem 1x kell végigvárni. Játékokat tesztelik HDD-vel, hogy ne legyen kibírhatatlanul hosszú a töltés, vagy mentés. Egy PS-t, vagy VS-t nehezebb így optimalizálni.
  Egyébként cégnél 2-3 emberóra egy 128-as SSD (magasan kvalifikáltnál lehet, hogy csak 1 óra). Ezt vesd össze egy nap 30 debug-build különbséggel. 1-1.5 hét alatt visszahozza az árát, és komfort érzetet is jelentősen megdobja ... nomeg nem csak build van.
  Nálunk cégnél csak laptop-ok vannak ssd-vel. Akinek kevés az ssd mert az archív cuccok, vagy nem használt vm-ek sokat foglalnak az vagy esata külső hdd-t használ, vagy kiveszi a dvd írót, és betesz a helyére egy 1 TB-os hdd-t.
 • Pityu83
  #8
  Te mit gyűjtesz hogy 8TB is kevés???Minden szemetet?Nekem van egy samsung 830 ssd 128gb 101 mega szabad rajta a szükséges programokat teszem rá meg a windowst tárolónak meg van egy 500gb hdd m amin van most 342GB szabad hely és nekem bőven elég.
 • SirAlo
  #7
  Mar miert lenne keves 60 gb? En 50et hasznalok es boven eleg
 • Sajátvéleményem
  #6
  Lehet, hogy valakinek fontos, hogy egy program, vagy az oprendszer másodpercek alatt induljon, de én még nem éreztem ennek szükségét, napi 24 órát megy a gép.
  Ha újraindítom kibírok 2-3 percet. Ha meg játszom akkor a játék betőltése sem tart órákig. az egyéb programok office, photosop filmvágó, stb. 10-20 másodperc.
  Ha majd az SSD 20.000Ft lesz 2TB akkor lehet veszek. Rendszervinyónak szerintem is kevés 60 GB (szűkös) adattárolásra megy egyenesen semmi. Lassan már a 8 TB is kinövöm.
 • wraithLord
  #5
  A játékok miatt nem érdemes nagyobb SSD-t venni, max a töltési idő lesz rövidebb, de az egy minőségibb vinyóval is bőven az elviselhetőség határán belül van.
 • wraithLord
  #4
  "A Western Digital azt reméli, hogy a ..." Miért, az SSD nem háttértároló?

  Én pedig nem használnék csak simán adattároláshoz SSD-t, egy 64 GB-os SSD bőven elég az oprendszernek... Szóval vettem egy relatíve elég drága 64 GB-os SSD-t, és egy normálisabb nagy vinyót (pont WD-t).
 • Zombee
  #3
  Az SSD olcsósága relatív, én is azért nem vettem még, mert 22 ezerért csak 128Gb-ot kapok, majdnem 1Tb HDD árán. A plusz sebesség biztos jó, de ér-e nekem annyit, az kérdéses. És ahogy nő az SSD mérete, úgy lesz egyre drágább, 1Tb-nyi tárhelykapacitás már valami egészen horror áron lenne így, ráadásul egy meghajtóból nem is jönne ki. Még jó ideig az SSD a PC-kben nem alternatíva lesz, hanem kiegészítő. Arról nem is beszélve, hogy pl. a 64Gb-os még semmire nem elég, felrakod a Windowst, meg két játékot, és vége, betelt.
 • MsUser
  #2
  sanyicks pontosan ahogy mondod!
  Áthárítanak mindent a fogyasztóra.... de ha megint 9500.-Ft lesz az 500Gb-os megbízható 3év garos HDD, ismét belendül majd a piac!
 • sanyicks
  #1
  nem a pc piac sem az árvíz felelős érte, hanem az hogy az árvízre fogva magasan tartják a vinyó árakat ezek a tetvek...