Gyurkity Péter

Kiszivárgott a Windows Blue előzetese

A Windows- és bétalázban égő felhasználóknak nem kellett sokáig várniuk a Windows 8 felbukkanása után, hiszen máris kiszivárgott a világhálóra a soron következő verzió első előzetese. Az elsőként megjelent képek és rövid videók láttán felsorolhatjuk a Windows Blue néhány fontosabb újítását, bár az még továbbra sem világos, hogy a Microsoft milyen stratégiát választott, és mennyiben tekinti forradalminak, avagy egy lassú evolúció részének az új fejlesztést. A hivatalos megjelenés azonban még idén esedékes, így nem sok időnk lesz találgatni.

Néhány nappal ezelőtt először pár állókép jelent meg az új változatról az interneten, ezeken szemügyre vehettük a pontos verziót és egy-egy apróságot. Kiderült, hogy a Build 9364-ról van szó, amely minden bizonnyal egy hivatalos partnertől szivárgott ki, a fájlnév alapján pedig a 2,63 GB-os ISO az Egyesült Államokból származik. Röviddel ezt követően a különböző fájlcserélő portálokon is felbukkant az állomány, így nem volt meglepő, hogy gyorsan további képek, sőt rövidebb videók is megjelentek, amelyeken bővebben részletezték az újításokat.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Jól látható például, hogy rögtön a kezdőképernyőn az eddigiektől eltérő méretű csempék fogadnak, ezekből kisebbeket és nagyobbakat is látunk a megjelent képeken. További színekkel szabhatjuk egyénire a kezelőfelületet, egyazon ablakban még több appot futtathatunk, a Modern UI alatt további beállításokat érünk el, így ritkábban kell a hagyományos asztalra váltanunk, emellett pedig új alkalmazások, fokozódó SkyDrive-integráció, illetve az Internet Explorer 11 említendő meg, amelyek mind-mind fontos szerephez jutnak majd.

A kezdőképernyőn immár függőleges irányban is végezhetünk simítást, ezzel a meglévő appok teljes listáját hívhatjuk elő, illetve tüntethetjük el. Az egyes csempék lefelé történő egyszeri megrántásával változtathatjuk azok méretét és távolíthatjuk el azokat a kezdőképernyőről avagy magáról az eszközről. A "Picture frame" opció révén a képernyővédő szerepét egy képkeret tölti be, amelyben egy helyi adattárolóról vagy egy SkyDrive profilról folyamatosan töltődnek be képeink, ezzel tehát itt is szélesedik a személyre szabás lehetősége.


Más fotókon azt látjuk, hogy a Windows Blue egy fájlkezelő alkalmazással érkezik majd, mégpedig egyszerűen File Manager név alatt, a megszokott asztali változatra hajazva (és eleget téve a felhasználói kérelmeknek). A hivatalos appok listája ezen felül új kalkulátorral, hangrögzítővel, ébresztővel, valamint egy Movie Moments elnevezésű példánnyal bővül, bár a jelek szerint ez utóbbi egyelőre még nem üzemképes. A képernyőn legfeljebb 4 app osztozkodhat, míg a többmonitoros üzemmód támogatása révén egy-egy app egyszerre több kijelzőt is igénybe vehet, ezzel is tovább csökkentve a hagyományos és a modern felület közötti különbségeket. A külső fejlesztők frissíthetik majd saját alkotásaikat, hogy igénybe vegyék az új funkciókat.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az előzetes - amely egyébként valószínűleg a Windows Blue Milestone 1 - az Internet Explorer 11-es verzióját tartalmazza, ez természetesen szintén magával hoz néhány újdonságot. Sajnos ezekről egyelőre nem sokat tudunk, ám az biztosnak látszik, hogy a megnyitott fülek szinkronizációja itt is elérhető lesz, vagyis a rivális böngészőkhöz hasonlóan itt sem jelent majd gondot, ha egy másik gépen szeretnénk folytatni a barangolást.


Ahogy említettük, a vezérlőpult a modern felületen is kiegészül, így nem kell visszajárnunk a hagyományos asztalra a kívánt módosításokért. Itt beállíthatjuk az alapértelmezett csempeméretet, de megjelennek itt a fontosabb SkyDrive beállítások is, mégpedig a kameráról való automatikus képfeltöltéssel és biztonsági mentésekkel. A képernyő jobb oldalán megjelenő Charms sávon megjelenik a lejátszás opció, illetve egy új képlopó gomb, amelyen keresztül az elmentett képet megoszthatjuk bármilyen alkalmazással. Többmonitoros üzemmódban egyébként immár a modern és hagyományos felületet is egyszerre használhatjuk, amire eddig nem volt lehetőség.


Némi kutakodás után kiderült, hogy a Windows RT és a Windows Server is megkapják saját maguk Blue változatát, egy LinkedIn profilból pedig azt tudták meg a szemfüles érdeklődők, hogy a Windows vNext csapaton belül egy további társaság alakult meg, amely kifejezetten titkos, kockázatosnak minősülő, ám a bemutatókon kiválóan alkalmazható appok fejlesztésére szakosodik, hogy ezen szoftvereken keresztül érzékeltessék, mire is képes a platform. Mivel naponta több új hír szivárog ki a szoftvercég terveiről és lépéseiről, ezekből nyilván az elkövetkező hetekben sem lesz hiány.

Egyesek szerint ez teljesen logikus, hiszen a Windows 8 enyhén szólva nem hozott nagy áttörést, így Redmondnak is szüksége volt már valamilyen felhajtásra, hogy fejlesztésük újból a híradásokban szerepeljen. Eddig mindössze annyit hoztak nyilvánosságra, hogy a jelenlegi verzióból 60 millió licencet adtak el, ám azt senki nem tudja, hogy ez pontosan mennyi felhasználót jelent. A célközönség legnagyobb részét továbbra is távol tartja a modern kezelőfelület erőltetése, a megszokott Start menü hiánya, így nagy kérdés, hogy a Microsoft mikor és mennyiben tudja majd rákényszeríteni akaratát a széles tömegekre.

A sűrűbbé váló frissítések, a gyorsuló menetrend nyilván a riválisokkal való lépéstartást célozza, hiszen az Apple is jóval gyakrabban hozza ki a MacOS újabb változatait, nem beszélve a mobil operációs rendszerek folyamatos foltozgatásáról, amihez képest a Microsoft valóban az új IBM-nek tűnik, mintha még az ősrégi mainframe-ek világában mozognának. Természetesen az újabb és újabb változatok elsietett piacra dobása nem éppen üdvözítő, ám az elemzők egy része szerint ez is közrejátszik abban, hogy a Google és társai lendületesebbnek, fiatalosabbnak és mozgékonyabbnak tűnnek - márpedig gyakran a látszat számít, különösen ha a laikusok szemszögéből nézzük a fejleményeket.

Mindenképpen fontos döntés lesz, hogy mennyiben folytatják a Windows 8-cal megkezdett vonalat, lesz-e bátorságuk hallgatni a negatív véleményekre, egyáltalán visszafordulhatnak-e a megszokott kerékvágásba (legalábbis ami a kezelőfelületet illeti). Eddig úgy tűnik, hogy marad a Modern UI, az érintőképernyők kiemelt támogatása, néhány újabb hivatalos alkalmazással, további opciókkal, és a már említett változtatásokkal. Néhány hónapon belül várható a hivatalos előzetes, akkor még többet megtudunk majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Meridian #45
    "De oket a reszvenyesek majd eltavolitjak, mikor mar nagyon rossz lesz a helyzet."

    Remélem mihamarabb észbe kapnak, és már holnap elkezdik verni az asztalt...! Én windows párti vagyok, de ezt a fost, amit 8 alatt összehoztak, egyszerűen ép ésszel fel nem foghatom...
  • Meridian #44
    Ezt a csempés baromságot sürgőssen hanyagolnia kellene az MS-nek.Ez akaparom, huzgálóm a képernyőt az egy telefonon (kis mérete miat) tök jó, de egyáltalán nem jó egy nagyobb képernyőn, ahol elkopik az egér, az ujjam, stb.

    Inkább huzogatom a f*szomon a bőrt, azt legalább élvezem is, nem úgy, mint a csempék húzogatását... amelyek ráadásul borzalmasan faék rondaságúan néznek ki.
  • Papichulo #43
    Milyen olyan funkcionális változás történt ami a produktivitásodat növelte?

    iCloud fejlesztesek, Notification Center (bar a growl-lal sem volt bajom), Mail VIP feature, most igy hirtelen... de volt jopar fejlesztes.

    Dehát nyilván nekem mint potenciális vevőnek kell bizonygatnom, hogy a Windows 8 megéri a pénzét...

    Ez szamomra egy non-sequitur...
  • Thewreck #42
    Nahh....
    Ez is egy nagy rakás kaki :'(
    Én még mindig azt mondom, hogy a '95 után az XP, majd és most a W7.
    Az összes többi kuka...!!!

    Job, Állás, Munka | www.fixallas.hu
  • sanyicks #41
    páran benyögik hogy a hülyék nem tudják használni ezt a felületet. Na most ahhoz tényleg fogyatékosnak kell lenni ha valaki ne tudja ezt a borzalmat használni.
    De a probléma nem ez hogy nem tudják használni, hanem az hogy ugyan azt amit eddig 5 kattintással elértünk, most 20-al lehet. Logikátlan, lassítja a munkát, zavaró. Nekem sem volt gondom elérni benne semmit, de emiatt a felület miatt, kb olyan érzés használni, mintha futnék valahova, és közben folyamatosan akadályokat dobálnak elém amivel lassítanak. Egyszerűen felbassza az embert a hátráltatásával.

    Ennek a csempének egy helyen lett volna értelme, rezisztív érzékelős. érintőképernyőn. Mivel az pontatlan, így pont kapóra jöttek volna a nagy csempék amikre könnyen rá lehet bökni. Csak rezisztív érzékelőt már szinte sehol sem használnak...
  • a_n_d_r_e_w #40
    Milyen programok futnak rajta? Semmilyen. Nincs kompatibilitas. Ami program fut, az desktop modban fut. Ha nem lesz desktop mod, nem lesz kompatibilitas, nem lesznek programok, es megy az egesz a kukaba. Persze lehet erolkodni MS szinten, de epeszu fejleszto nem fogja a modern UI-t elsodleges platformnak tekinteni. Lesz itt meg desktop mod tiz ev ulva is, mert ha az eltunik, eltunik a microsoft is.
    Lehet migralni a vezerlopultot is csempekre, de normalis felhasznalo ugyse azt fogja hasznalni, hacsak nem tiltjak le teljesen. Nem veletlen ebbe az iranyba igyekeznek, de ennek megint csak az lesz a vege, hogy vagy behodolnak, vagy elbuknak, de az ut amit valasztottak mar halalra van itelve, es szerintem ezt mar ott is tudjak, csak van nehany csokonyos hulye a vezetesben, aki meg nem latja. De oket a reszvenyesek majd eltavolitjak, mikor mar nagyon rossz lesz a helyzet.
  • M2 #39
    Személyesen még soha nem próbáltam, de a videókat elnézve ez a szoftver ergonómia csődje. Ha lehet én inkább kihagyom az életemből, marad a Linux és OSX vonal.

    Az egész felület olyan, mintha egy Windows 0.6 Beta-t látnánk a nyolcvanas évekből.
  • kjhun #38

    Kicsit le vagytok maradva, már 3-4 napja letölthető warezon.


    Milyen lesz ezután a Win9?? Még rosszabb?
  • who am I 7 #37
    remélem sokáig, mert ez a mocsok metrót nem fogom feltenni...előbb teszek fel linuxot.
  • who am I 7 #36
    fel nem fogom, hogy még mindig erőltetik...nem volt nekik elég, az eladási mutatója ennek a gyásznak?
    Nem akarok egy rohadt tab interface-el a nagy monitoromon baromkodni.Ha meg gyökér widgeteket akarok látni frissülgetni a desktopomon akkor ki rakom őket...ne akarjon már telekúrni egy full hd-nyi felületet koszos csempékkel