MTI

Megpróbálják megmenteni a HMV zeneláncot

A világ legnagyobb zene- és filmforgalmazó cégei próbálják megmenteni a brit HMV zenemű-forgalmazó áruházláncot, amely a napokban csődvédelmet kért.

Az 1921-ben alakult hálózat a világ egyik legnagyobb és leghíresebb lemezértékesítő cégévé fejlődött, ám nemrégiben bejelentette, hogy felkérte a Deloitte könyvvizsgáló és üzleti tanácsadó konglomerátumot a csődgondnoki teendők ellátására. A Deloitte feladata egyelőre a hálózat 239 nagy-britanniai és írországi boltjának működtetése, eközben pedig az üzleti kilátások felmérése és a lehetséges befektetők felkutatása.

A The Sunday Times című vezető konzervatív brit vasárnapi lap értesülése szerint a csődveszély hírére a hálózat globális nagybani ellátói közül a Universal Music, a Warner Music és a Sony felajánlotta, hogy csökkentett áron bocsátja az általuk forgalomba hozott CD-ket és DVD-ket az HMV rendelkezésére, és nagyvonalú feltételek mellett hitelt is kínáltak a bolthálózatnak. A vasárnapi brit lapértesülés szerint várhatóan olyan nagy filmgyártók is csatlakoznak a mentőakcióhoz, mint a Universal Studios, a 20th Century Fox és a Warner Bros.


A The Sunday Times által idézett iparági szakértők szerint a szórakoztatóipari óriások mindenképpen szeretnék életben tartani e szakosodott kiskereskedelmi láncolatot, mivel el akarják kerülni, hogy "csak a Tesco vagy az Amazon" forgalmazza a termékeiket. Minden problémája ellenére még mindig az HMV ellenőrzi a brit zene- és DVD-piac 20 százalékát. Az utóbbi években már köztudott volt, hogy az HMV mind nehezebben bírja a szupermarketek, az online terjesztők és a mind tömegesebbé váló közvetlen internetes letöltés támasztotta versenyt. A cég már december 13-án kiadott egy figyelmeztetést arról, hogy hátralékba kerülhet bankkölcsöneivel.

Az utóbbi hetekben egymás után jelentenek csődöt az egyes szűkebb termékcsoportokra szakosodott brit kiskereskedelmi hálózatok. Nemrég a szintén nagy múltú Jessops fotószaküzlet-lánc zárta be boltjait, decemberben az elektromos háztartási cikkeket árusító Comet üzletláncolat ment csődbe, az HMV csődvédelmi eljárásának kezdete után alig néhány nappal pedig a Blockbuster nevű országos DVD-kölcsönző láncolat kért csődeljárást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AdamBast #4
    főleg hogy mocskosdrágán adják a lemezeket
  • miszterjoe #3
    Ami nem megy azt nem kellene erőltetni...
  • Sippie #2
    Üdv az EU-ban!
    Ahol a nagyhalnak minden lehet, a kis halat meg mindenért megb*sszák, lásd Uefa döntés, és stb.
  • Tetsuo #1
    Ez egy "kicsit" ellenkezik az EU iranyelveivel. Jobban, mint a Malev megmentese.
    Angolszaszoknak mindent lehet...