MTI

Csődbe ment a brit HMV zenebolt-hálózat

Csődvédelmi eljárást kezdeményezett kedd hajnalban a brit HMV zenemű-forgalmazó áruházlánc.

Az 1921-ben alakult hálózat a világ egyik legnagyobb és leghíresebb lemezértékesítő cégévé fejlődött, ám az utóbbi években már köztudott volt, hogy a vállalat mind nehezebben bírja az online terjesztők és a mind tömegesebbé váló közvetlen internetes letöltés támasztotta versenyt. Az HMV vezetése kedd hajnalba nyúló rendkívüli igazgatótanácsi ülés után bejelentette, hogy a Deloitte könyvvizsgáló és üzleti tanácsadó konglomerátumot kérte fel a csődgondnoki teendők ellátására. A Deloitte feladata egyelőre a hálózat 239 nagy-britanniai és írországi boltjának működtetése, és eközben az üzleti kilátások felmérése és a lehetséges befektetők felkutatása.

Az HMV már december 13-án kiadott egy figyelmeztetést arról, hogy hátralékba kerülhet bankkölcsöneivel; ezután a cég részvényeinek árfolyama a mélybe zuhant a londoni értéktőzsdén. A részvények forgalmazását a csődvédelemről szóló kedd hajnali bejelentés után felfüggesztették. Neil Saunders, a Conlumino nevű londoni kiskereskedelmi elemzőcég vezérigazgatója a BBC-nek a hír kapcsán elmondta: ma már a forgalmazott zene- és filmtartalmak 73,4 százalékához online letöltéssel jutnak hozzá a vásárlók, és ebben a környezetben nincs valós jövője a fizikai zenemű-forgalmazásnak, az HMV jelenlegi üzleti modellje ezért "halott".

Néhány héten belül ez a harmadik nagy horderejű csőd az egyes szűkebb termékcsoportokra szakosodott brit kiskereskedelmi hálózatok körében. A múlt héten a Jessops fotószaküzlet-lánc zárta be boltjait, decemberben pedig az elektromos háztartási cikkeket árusító Comet üzletláncolat ment csődbe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #4
    "(Meg nem talalkoztam 50-esnel nagyob iq-ju irodistaval Angliaban.)" En detto.
  • cateran #3
    De most meeeer?:D A Russel Hobbs vizforralo igenis tuti kis dolog:D (ocoert:P) A Henry porszivo meg....kicsit gyerekes lelkuletu lehetett a megalmodoja:D
    Mondjuk szurkolok, hogy erore kapjanak azok a poltikai erok, akik elkuldenenek minden kulfoldit es angoloknak probalna atpasszolni az allasokat...megszivnam, de nem kicsi elegtetel lenne latni, ahogy a nagypofaju angolok gazdasaga semmi perc alatt az enyeszete lesz. Mert a mai angol ifjak legszivesebben vmi irodaban meresztik a segguket, vakarjak a tokuket es elbasznak mindent amihez hozzaernek (meg nem talalkoztam 50-esnel nagyob iq-ju irodistaval angliaban)























    <a href=http://download.cnet.com/Free-Youtube-Downloader-Pro/3000-2071_4-75329731.html >youtube downloader</a>
  • AdamBast #2
    úgy látom mostanság divat lett csődöt jelenteni a uk-ben

    1. a hmv nem cska zenét árul(t), könnyű ráfogni a zenemásolásra hogy hova sikkasztotta el a pénzt az inkompetens vezetés

    2. bementem tegnap hogy hátha van valami leértékelés, de a komolyabb cd-k, pl Aphex Twin, még mindig 12-14 fontba fájnak. ez a LEÉRTÉKELT ár. pfff...
  • Tetsuo #1
    Ez mind varhato volt. A 80-as evekig egy lemezbolt volt a varosban, ahol mindenki vasarolt. Ma rengetegen toltik le (igen, meg az angolok is) kalozkodva, ill. legalisan kulonfele web store-okbol, emellett minden aruhazban van zene-film reszleg... a kulonlegesebb albumokat is a neten keresztul vasaroljuk meg, a rihannakbol meg nem lehet megelni, hiszen minek venne meg a beszivott tini, ha minden radioban ugyanaz szol?

    Tehat a bamba angolok megint megszivtak es meg sokat fognak szivni, mert egyre elb@sz*ttabbak a generaciok, pl. a maiak, hajvasalo meg foci nelkul eletkeptelenek.

    A Jessops meg eleve dragabb volt, mint mas fotos web-shop, az elonye, hogy minden varosban erveyesitheto volt a garancia. Ennyi. Mert az sem volt elony, hogy a boltban megnezhetted, kiprobalhattad a cuccot, mert sokszor nem bontottak ki (ha nem vetted meg) es sokszor majdnem ures volt a bolt es vallranditva annyit mondtak: Nezd meg a neten. - Ok. A kozvetlen hongkongiakkal meg nem versenyezhet egyik angol ceg sem, ha az arakat nezzuk.

    Az angol haztartasi gepek meg atomszarok. (Russel Hobbs es hasonlok.)
    Egyedul a Henry porszivo, ami komoly. ;) Amiket nem mellesleg ugyanugy webaruhazbol meg lehet venni, ingyenes hazhozszallitassal, olcsobban, mint a(z adott) varosbol.

    Az angol boltok tobbsege a bevandorlok igenyeit is rosszul merte fel, azokat legjobban maguk a bevandorlok tudjak kielegiteni sajat vallalkozasokkal.

    Persze az angol ipar meg igy is hatalmas a magyarhoz vagy egy lengyelhez kepst, meg a vagyon, amit eddig osszeraboltak kitart meg egy darabig, de az angol nep mar nem sokaig.