MTI

Három hónap lesz Kínában a zenészek szerzői jogvédelme

Élénk vitát és komoly felháborodást váltott ki a kínai társadalom és zeneipar képviselői körében a kínai szerzői jogi hivatal törvénymódosítás-javaslata, melynek értelmében a zeneszerzőket három hónappal dalaik megjelenése után megfosztanák szerzői jogaiktól.

A hivatal társadalmi vitára bocsátotta a javaslatot, és kevéssel annak nyilvánosságra hozatala után kínai zeneszerzők és dalszövegírók hada máris jelezte elégedetlenségét. Az érintettek a kínai mikroblogokon kampányt indítottak a törvénymódosítás ellen, igazságtalannak és a kínai zeneipart ellehetetlenítőnek nevezve azt.

A vitatott javaslat szerint a jövőben egy dal megjelenése után három hónappal azt bárki használhatná anélkül, hogy ahhoz az eredeti szerző és kiadó engedélyét adta volna. A művek felhasználásához ehelyett kormányzati beleegyezés és az eredeti szerző nevének feltüntetése lenne szükséges, fizetni értük pedig a jogdíjakat kezelő hivatalnak kellene - olvasható a Caijing című gazdasági magazin honlapján. Az előírások ráadásul nem csupán a kínai, hanem a nemzetközi dalokra is vonatkoznának.

A zeneipar képviselői szerint a módosítással alapvetői jogaiktól fosztanák meg az eredeti szerzőket, az anyagi előnyöket pedig szinte teljes mértékben a jogdíjakat kezelő hivatal élvezné. A változások eredményeként igen kevesen ruháznának be új dalok szerzésébe, hiszen jóval kifizetődőbbé válna a már sikeresnek bizonyult slágerek apró módosítása - ez pedig az egész kínai zeneipar hanyatlásához vezethetne.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • errorista #3
    15 év röhögségesen sok
  • zola2000 #2
    De a magyar 80 éves védelem is sok, hogy a zenész unokája is abból éljen meg, olyan 30-40 év kellene, a zenéknél és filmeknél, játékoknál és szoftvereknél maximum 15év.
  • zola2000 #1
    Három hónap az tényleg kevés...