Hunter

Aszteroidát állítanának pályára a Hold körül

Újabb érdekességek láttak napvilágot a NASA Holddal kapcsolatos terveiről. A Lagrange ponton lebegő bázis terve mellett szóba került egy aszteroida elfogása és pályára állítása a Hold körül.

A Keck Űrtudományi Intézet kutatói megerősítették, a NASA fontolgatja egy robotűrhajó megépítését, amivel befoghatnának, és holdkörüli pályára állíthatnának egy kisméretű aszteroidát. A tervezet szerint a küldetés 2,6 milliárd dollárba kerülne, ami alig több mint a Curiosity marsjáró projektre fordított összeg és a 2020-as évekre kivitelezhetőnek is tartják a szakemberek.

Jelenleg a NASA egyetlen hivatalos emberi űrrepülési terve egy Orion kapszula holdkörüli pályára állítása, az Obama kormányzat azonban a kezdetektől dédelget egy földközeli aszteroida-látogatást. Az egyik javasolt célpont, ami tudományos és űrrepülési szempontokat figyelembe véve is ideálisnak ígérkezik, az 1999 AO10 jelű űrkőzet. A küldetésnek azonban vannak buktatói, körülbelül fél évet venne igénybe, kitéve az űrhajósokat a Föld védelmet nyújtó mágneses mezején kívül uralkodó sugárzásnak, emellett a távolság a mentést is lehetetlenné tenné, éppen ezért lenne jóval vonzóbb első lépésben egy aszteroida eljuttatása a Holdig. A Keck kutatóinak érvelése szerint egy Hold körül keringő objektumot sokkal könnyebb lenne elérni a robotszondáknak és az embereknek egyaránt.

A tervezet szerint egy lassú mozgású, ion hajtóművekkel ellátott űrhajót lőnének fel egy Atlas V rakétával. Az űrjármű megközelítené a kiszemelt űrkőzetet, valószínűleg egy egészen kicsi, megközelítőleg 7 méter széles példányt. Rövid tanulmányozás után a robot egy körülbelül 10x15 méteres "zsákba" csomagolná az aszteroidát, majd elindulna visszafelé a Hold irányába. Összességében 6-10 évre lenne szüksége az aszteroida pályára állításához. A projekt igényel még némi finomra hangolást, tette hozzá Louis Friedman, a terv egyik szellemi atyja, a Planetary Society társalapítója.

Korábban már beszámoltunk a NASA azon tervéről, melyben egy űrállomást hozna létre a Hold túloldalán található EML-2 (Föld-Hold Lagrange 2) ponton, ahonnan tanulmányozhatnának egy befogott aszteroidát táv-jelenlét (telepresence) technológia alkalmazásával, vagy akár gyakorolhatnák az emberi leszállást is a felszínén. Az ilyen jellegű kutatómunka segíthet kifejleszteni az aszteroida anyagainak építésre vagy űrhajó üzemanyagként történő felhasználásának módjait, ugródeszkaként használva az elfogott aszteroidát a nagyobb űrkőzetekre, illetve a Marsra irányuló emberi küldetésekhez, emellett a magánvállalkozások érdeklődésére is számot tarthat tudományos kutatási és bányászati tanulmányok céljából.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Irasidus #33
    Milyen új hajtóműre gondolsz? Csak mert a cikkben ionhajtómű szerepel, amit a 60' évek óta használnak. Már egyáltalán nem új, bizonyítottan működik. :/
  • Elk Hunt #32
    Nos igen, csak mondjuk hosszútávban kell gondolkozni (a szifon meg hamarabb ürül ki).
    Úgy emlékszem, hogy az ion-hajtóműnek pont ez a lényege, folyamatosan kis tolóerőt biztosít - persze mihez képest.
    Hogy elérje a kívánt sebességet (pl kémiai rakéták) sokáig kell működnie, és azt a sebességet tartania is kell ha ez a cél. Ezt a környzetet a földön nem lehet szimulálni, bármely gondosan készítik elő a teszteket. Most jött el az idő, hogy "kicsiben" kevés ráfordítással meg tudják nézni, hogy hogyan is boldogul az új rendszer. A tesztnek valószínűleg ez a célja.
  • Merces #31
    tök mindegy milyen hajtómű, akár szódásszifon is megteszi ha elég erős meg fűtve van, egy ilyen kombinált teszt legfeljebb spórolni jó de semmiképp nem szükségszerű.....
  • Vol Jin #30
    A hajtómű módosítaná az aszteroida pályáját. Szerinted mi, ha nem a hajtómű? Varázsige?
  • Vol Jin #29
    Ja, csak kiderült, hogy olyan erős rákkeltő, mint semmilyen más anyag. Az apró szilánkjai, ha a tüdőbe kerülnek, és érintkeznek a hörgőkkel, soha ki nem kerülnek belőle. Beleállnak, mint egy tüske, és folyamatosan vagdosnák szét a többi molekulát.
  • Vol Jin #28
    Ez nyilván egy vicc. Mint nálunk, a nemzeti együttműködéshez az ötletelés lehetősége, és ezt karikatúrázta ki, aki halálcsillagot, meg az enterpriset javasolta.

    A halálcsillagnál olyan érvek hangoztak el, hogy munkahelyeket teremtene, előrelépés lenne az űr felderítésében, és növelné az USA tekintélyét, és katonai erejét, és fontos szerepet játszhatna a terrorizmus elleni harcban.

    Szóval ez egy erős társadalmi kritika vicces köntösbe bújtatva.
  • Merces #27
    nemérted az egészet..minek is papolok neked ,látom fogalmad nincs az usa felfogásrol, csináljunk valami jó dolgot , de az embereknek mondjuk azt hogy kb megválltottuk a világot,
    tudod az egy olyan ország ahol normális méretű tojást nem lehet kapni a boltban csak nagyot, meg extra nagyot.......
  • Wi1dhemp #26
    Szoval ok legalabb csinalnak valamit, amit a nagyon sok "okos" ember balfaszsagnak itel, illetve ugy latja, hogy szarul csinaljak. Mas meg semmit nem csinal, kovetkezeskeppen nem azt szidjuk, aki semmit nem csinal, hanem azt, aki csinal valamit, csak nekunk nem tetszik.
    Furcsa logika ez...

    Valoban nem kell aszteroida hozza, de ennek az en meglatasom szerint sokkal tobb haszna lehet, mintha csak egy urhajoval vagy akar anelkul letesztelik, ami nyilvan meg is fog tortenni.
  • Merces #25
    ..nem mellesleg nem a hajtómű fogja meg az aszteroidát, nincs logikai összefüggés, ez egy átlagos nasa fantazmagória amivel átlag amerikait szoktak etetni........meg téged
  • Merces #24
    .......ezt ugye te sem gondolod komolyan? a valóság az hogy mindenki magasrol tesz a témára, és nem lesz brusz vilisz csak egymásra mutogatás meg bumm...