33
  • Irasidus
    #33
    Milyen új hajtóműre gondolsz? Csak mert a cikkben ionhajtómű szerepel, amit a 60' évek óta használnak. Már egyáltalán nem új, bizonyítottan működik. :/
  • Elk Hunt
    #32
    Nos igen, csak mondjuk hosszútávban kell gondolkozni (a szifon meg hamarabb ürül ki).
    Úgy emlékszem, hogy az ion-hajtóműnek pont ez a lényege, folyamatosan kis tolóerőt biztosít - persze mihez képest.
    Hogy elérje a kívánt sebességet (pl kémiai rakéták) sokáig kell működnie, és azt a sebességet tartania is kell ha ez a cél. Ezt a környzetet a földön nem lehet szimulálni, bármely gondosan készítik elő a teszteket. Most jött el az idő, hogy "kicsiben" kevés ráfordítással meg tudják nézni, hogy hogyan is boldogul az új rendszer. A tesztnek valószínűleg ez a célja.
  • Merces
    #31
    tök mindegy milyen hajtómű, akár szódásszifon is megteszi ha elég erős meg fűtve van, egy ilyen kombinált teszt legfeljebb spórolni jó de semmiképp nem szükségszerű.....
  • Vol Jin
    #30
    A hajtómű módosítaná az aszteroida pályáját. Szerinted mi, ha nem a hajtómű? Varázsige?
  • Vol Jin
    #29
    Ja, csak kiderült, hogy olyan erős rákkeltő, mint semmilyen más anyag. Az apró szilánkjai, ha a tüdőbe kerülnek, és érintkeznek a hörgőkkel, soha ki nem kerülnek belőle. Beleállnak, mint egy tüske, és folyamatosan vagdosnák szét a többi molekulát.
  • Vol Jin
    #28
    Ez nyilván egy vicc. Mint nálunk, a nemzeti együttműködéshez az ötletelés lehetősége, és ezt karikatúrázta ki, aki halálcsillagot, meg az enterpriset javasolta.

    A halálcsillagnál olyan érvek hangoztak el, hogy munkahelyeket teremtene, előrelépés lenne az űr felderítésében, és növelné az USA tekintélyét, és katonai erejét, és fontos szerepet játszhatna a terrorizmus elleni harcban.

    Szóval ez egy erős társadalmi kritika vicces köntösbe bújtatva.
  • Merces
    #27
    nemérted az egészet..minek is papolok neked ,látom fogalmad nincs az usa felfogásrol, csináljunk valami jó dolgot , de az embereknek mondjuk azt hogy kb megválltottuk a világot,
    tudod az egy olyan ország ahol normális méretű tojást nem lehet kapni a boltban csak nagyot, meg extra nagyot.......
  • Wi1dhemp
    #26
    Szoval ok legalabb csinalnak valamit, amit a nagyon sok "okos" ember balfaszsagnak itel, illetve ugy latja, hogy szarul csinaljak. Mas meg semmit nem csinal, kovetkezeskeppen nem azt szidjuk, aki semmit nem csinal, hanem azt, aki csinal valamit, csak nekunk nem tetszik.
    Furcsa logika ez...

    Valoban nem kell aszteroida hozza, de ennek az en meglatasom szerint sokkal tobb haszna lehet, mintha csak egy urhajoval vagy akar anelkul letesztelik, ami nyilvan meg is fog tortenni.
  • Merces
    #25
    ..nem mellesleg nem a hajtómű fogja meg az aszteroidát, nincs logikai összefüggés, ez egy átlagos nasa fantazmagória amivel átlag amerikait szoktak etetni........meg téged
  • Merces
    #24
    .......ezt ugye te sem gondolod komolyan? a valóság az hogy mindenki magasrol tesz a témára, és nem lesz brusz vilisz csak egymásra mutogatás meg bumm...
  • qrd0xQSt2rdvnu
    #23
    A vas már elavult, a szén az új csúcsszuper anyag: sokkal könnyebb és erősebb. Csak nehogy lángra kapjon!
  • qrd0xQSt2rdvnu
    #22
    Átfutottam az Enterprise megvalósításáról szóló weboldalt és majdnem elsírtam magam rajta... Az egész nem szól másról, mint hogy valami scifi rajongó elméletben kitalálta, hogy milyen frankón meg lehetne 20 év alatt valósítani egy ekkora űrhajót. Aztán az egésznek csinált egy olyan külső burkolatot, aminél még a zuhanykabinom is komolyabb! Elnézve, hogy a jelenlegi űrprojektekbe mennyi pénzt ölnek, mennyi tesztelés kell, hogy valami kikerüljön az űrbe és ennek ellenére milyen eredmények vannak... nem 20, hanem 200 év kellene annak az Enterprise űrhajónak.
  • Vol Jin
    #21
    "nem gondolom hogy aszteroida befogása kellene ahhoz, hogy hajtóművet tesztelj...."

    Ugye neked nem ugrik be, hogy mire lenne jó egy aszteroida pályájának módosítása.

    Tudod ha Brucewilice nem érne rá hájlivúdbúl megmenteni a világot, akkor a NASA-nak is legyen rá ötlete.

    De ugye mindenki hülye, főleg a NASA-sok, csak az nem, aki nem jön rá arra, amire egy óvodás is képes.
  • Vol Jin
    #20
    Ez az egész egy technikai tesztkísérlet, hogy sikerül-e egy magától kurva sebesen mozgó kőzetet bebugyolálni röptében egy zacskóba, és arra ráncigálni, amerre ő nem akarja, mi meg igen. Ennek ez az értelme. Hogy megtudjuk csinálni vagy nem. Hogy legalább halvány lila fingunk legyen, hogy mit is kell csinálni, ha mondjuk egy adott kurva nagy szikla kilométeres, és pont a fejünkre igyekszik zuhanni.
  • Vol Jin
    #19
    "Olvastam a Halálcsillagos hírt, és kicsit utánaszámoltam: Az első Halálcsillag 160km átmérőjű volt. Egy 160km átmérőjű 1cm falvastagságú acélgömbhöz kb 3 milliárd tonna acél kéne. Ez a Föld éves acéltermelésének kb. a huszonötszöröse."

    A starwars.hu-n 60 az első és 80 a másodiknak az átmérője kilométerben. De lehet, hogy mérföldben. Hát igen, a csillagrombolók is 1500-1600 méteresek voltak, és 800 méter szélesek, 400 magasak torony nélkül. Mivel gúla alakúak 1600x800x400/3 m3 térfogatúak, azaz 512 millió köbméteresek.

    Egy amerikai szuperhordozó 336 méter széles, úgy 70 széles és olyan 40 magas saccra. Ennek a térfogata 336x70x40/2 köbméter, azaz 470400. Tehát térfogatra 1100x akkorák a csillagrombolók, mint egy anyahajó. Hogy szerkezetileg szilárdak legyenek ekkora méretben, jóval vastagabb lemezek kellenének, mint az anyahajókban, tehát lehet, hogy akár 10 000-szer is több acél kellene hozzájuk.

    Szóval még egy szaros csillagrombolót sem tudnánk megépíteni, nemhogy egy halálcsillagot. Hogy én mekkora hülye vagyok, hogy ilyeneket számolgatok vazze. :-D
  • Irasidus
    #18
    Mert pénz és politikai akart is megvan hozzá. A NASA költségvetése 10X több mint az összes többi űrügynökségé együttvéve. Mert a NASA mindmáig az egyetlen, aki képes volt elérni egy másik égitestet. Akármennyire vonzó gondolat is, én kevésbé várnám Dél-Koreától vagy Brazíliától mint a NASA-tól. Amúgy sokan nemzetközi összefogásban reménykednek (de vannak akik Kínában).
  • Merces
    #17
    1,2 mert relativ szarul csinálják (nem biztos hogy az ő hibájuk)
    mert európa szinte minden országában körberöhögnek akkor is ha értelmes kezdeményezést nyujtasz be ,nemhogy ilyen balfaszságokat
    mert az ESA nem spameli tele a netet ilyen Popular Scienceből nyalt marhaságokkal
    nem gondolom hogy aszteroida befogása kellene ahhoz, hogy hajtóművet tesztelj....
    ha csak költői kérdések voltak, aminek tűnnek..... akkor nem szóltam.....
  • Tau Tang Wou
    #16
    Készül az új csillagháborús fegyver?

    Nem tetszik a pofája...
    Bombázzuk le aszteroidával.
  • Wi1dhemp
    #15
    Nem ertem en ezeket a hozzaszolasokat.
    1. Meno a NASAtol varni a megoldast mindenre, es ennek ellenere meno szidni is mindenert amit csinal.
    2. Meno fikazni az USAt, de megis elvaras, hogy megcsinalja az URMEGHODICCSAt.

    Miert van az, hogy roluk szol ez az egesz? Miert van az, hogy nem elvaras az ESAtol, hogy epitsen halacsillagot, vagy urhajot, vagy barmit ami elorebb mutat mint par muhold? ESAt szidni miert nem meno? Es mi van a tobbi urugynokseggel? Toluk miert nem elvaras semmi ilyesmi?

    Masreszt legalabb tudjak tesztelni az ion hajtomuvet, tudjak tesztelni a technologiat amivel el tudnak jutni oda, meg egyebek... Nem latom miert lenne ez egy felesleges kuldetes. Vagy megis hogy kellene kifejleszteni egy "jobb" hajtomuvet, ha eselyuk sincs arra, hogy egy kevesbe "jot" leteszteljenek, mert nem all rendelkezesre hozza semmi?
  • COOLancs
    #14
    Minden szempontból óriási baromság. Ha tanulmányozi akarják, akkor nem sokkal jobban megéri mondjuk 1 kilós mintát lehozni a földre? Emberi küldetések gyakorlására meg pont helyben van az ISS vagy a Hold.

    A NASA helyében az értelmetlen projekteket nem publikálni kellene hanem ledarálni egy iratmegsemmistővel.
  • Archenemy
    #13
    egy nagyon nagy lábbal!
  • Interstate 95
    #12
    Ez még hagyján, de az a halálcsillag mozogni is tudott. Ezt jelenleg milyen hajtóművekkel tudnánk elérni ?
  • norbre
    #11
    duplája.. ha jól számoltam :P:)
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!

    térfogat:804Millió m^3
    acél sűrűsége kb 7850kg/m^3
    ebből a tömeg: 6milliárd tonna
  • ng0ofy
    #10
    Pont ezért kellene a jóértelmű "ürmeghódiccsa", hogy kibányásszuk a közeli, csillagrendszerbeli aszteroidákról/bolygókról/holdakról a jóféle cuccokat, amikből itt kevés van. Csak a bárgyú birkanyáj azt hiszi, hogy secc-pecc majd elugranak a Titánra és hoznak fagyit.
    Pedig arról van szó, hogy az űrbányászat hosszabb távú befektetés minden egyéb gazdasági tevékenységnél, mivel évtizedes periódusokban mérhetőek a szállítással kapcsolatos részei a dolognak. Persze a ma divatos, negyedéves vállalati elszámolással és rohanó tőzsdemarhasággal ezt nehéz összeegyeztetni (:
  • krk
    #9
    Olvastam a Halálcsillagos hírt, és kicsit utánaszámoltam: Az első Halálcsillag 160km átmérőjű volt. Egy 160km átmérőjű 1cm falvastagságú acélgömbhöz kb 3 milliárd tonna acél kéne. Ez a Föld éves acéltermelésének kb. a huszonötszöröse.
  • gombabácsi
    #8
    persze, hogy nem érdekli őket, valójában nem
    de azzal etetik magukat hogy majd ürmeghodiccsa az emberiség fő célja! :D
    miközben a pénzüket az új ifonra költik :D
  • noland
    #7
    Én csak azt nem értem, hogy azok a döntéshozók akik érdekeltek az űriparban, miért nem reklámozzák jobban az űrtechnológiákat, hogy a nép bekajálja..
    és ezáltal munkát adnának maguknak. Kevés a jól elkészített, reális sci-fi, zene és egyéb bújtatott reklám.
















































  • Vol Jin
    #6
    Gombabácsi tévedsz. Az embereket pont nem érdekli az űrmeghódíccsa. Ezért is nyirbáljak a NASA költségvetését. Ha az emberek többségét érdekelné, nem így lenne.

    Amúgy meg csak az alulműveltek követelnek térhajtóművet, akiknek a fizikai ismereteik leragadtak a sci-fi fogyasztásában.
  • orkaman
    #5
    nincs a földön a egy 7m-es kődarab?
    még ha 7km lenne megérteném.

    talán egy kis TNT a holdon és eg nagyobb darabot már lehetne is pályára állítani
  • gombabácsi
    #4
    kb 50 éve semmi új energia tároló vagy energia átalakító dolgot nem talált ki az emberiség

    új ifon van meg új taccs screen, meg sok játék, ez köll a népnek, amely nép eközben a politikusokat hibáztatja, hogy mér nem ürhodicsották már meg az ürt...
  • Vol Jin
    #3
    Ez most egy jogos hozzászólás volt.

    De ne aggódj, mindjárt jön az úrmeghódíccsa, mert van egy kormányzati honlap Amerikában. Ha elegendően támogatnak egy indítványt, a kormányzatnak foglalkozni kell vele. A halálcsillag és az Enterprise megvalósítása felkerült rá! :-)
  • gombabácsi
    #2
    csak pénzt kéne beleölni és máris lenne jobb meghajtásunk? :)
  • ng0ofy
    #1
    Az, hogy aszteroidákon akarnak bányászni érhető, de előbb a technikát valósítsák meg amivel oda jutnak, ne a köveket lopják ide (: Pláne, hogy minek a Holdnak egy kis hold? Ha olyan lassan tudják a jelenlegi meghajtórendszerekkel idehozni, inkább azt az időt és pénzt is a jobb/más technológiájú meghajtásra költsék, ne a kavicsokat hurcolják... Persze ebből sem lesz semmi, mint annyi NASA tervből, csak valaki lerajzolta ezt a puttonyt és másképp nem lehetett volna kirakni a képet a netre, csak ha cikkeznek róla :D