Szekeres Viktor

Menekülnek a nézők A hobbitról

A hobbit: Váratlan utazás nyitónapi szép bevételei hamar megcsappantak, a nézők tömeges elvándorlása nem kecsegtet jó hosszú távú kilátásokkal.

Hogy tetszett A hobbit: Váratlan utazás?
  • Tetszett, jó film
  • Közepes lett
  • Gyengén sikerült
Peter Jackson A gyűrűk ura-trilógiája nem csak hatalmas anyagi siker volt, hanem a kritika és a szakma is imádta. Az újságírók értékelései mindegyik film esetében 10-ből 9 alkalommal pozitívak voltak (ld. a RottenTomatoes 90% fölötti mutatóit), a harmadik epizódnál több Oscar-díjat pedig még egy film sem kapott a történelemben. Az idei első előzményfilm, A hobbit: Váratlan utazás kritikái és nézői véleményei azonban nem a legjobbak, jóformán ez az egy epizód több rossz szót kapott, mint az eddigi részek összesen. (Az előbb említett RottenTomatoes-on 65% áll a film címe mellett, aminek sok másik hollywoodi mozi örülne, azonban e film esetében nem sokan hitték volna előzetesen, hogy a 157 pozitív vélemény mellett 85 negatívat olvashatunk majd el.)


A minőségi aggályokat megerősítendő már A hobbit: Váratlan utazás amerikai nyitóhétvégéjén is látszott, hogy Peter Jackson legújabb Tolkien-adaptációja nem feltétlenül fog A gyűrűk ura-trilógiához hasonló, hosszabb távú sikert aratni, ugyanis a pénteki nyitányhoz képest (37,1 millió dollár) szombaton és vasárnap (27,7 és 19,7 millió dollár) is a vártnál jóval nagyobb mértékben esett vissza a film iránti érdeklődés. Ezt a sejtést pedig a fantasy következő hétvégi teljesítménye csak megerősíteni is látszik, ugyanis múlt péntektől vasárnapig a 36.9 milliós elért bevétel 56,3%-os csökkenést jelentett.

Az előző hétvége legnézettebb filmje persze Amerikában még így A hobbit: Váratlan utazás maradt, azonban a többi top10-es helyezett még a négy premierfilm ellenére is csak 25% körüli bevételeséseket produkált. A Tolkien-adaptáció tíz napos bevétele így 149,9 millió dollár lett, ami jócskán elmaradt A király visszatér és a Két torony 191, illetve 168 milliós tíz napos teljesítményétől - annak ellenére, hogy A hobbit sokkal jobb kezdőhétvégét produkált. Becslések szerint mindez azt jelenti, hogy az első Hobbit-mozi 280 milliós bevétel körül fogja befejezni amerikai pályafutását, ha nem változik meg a közönség hozzáállása. Ez pedig látványosan alacsonyabb, mint az előző Gyűrűk ura-epizódok egy évtizedes, 300 millió dolláros bevételt meghaladó teljesítménye, ami a mostani jegyárak és a 3D-s felár tükrében mindenképp csalódásnak mondható.


Persze összességében a film nemzetközi bevétele még így is hatalmas lesz, eddig 523 millió dollár folyt be a vetítésekről az egész világon, de a milliárdos határ elérése egyelőre nem tűnik biztosnak. Amellett, hogy A hobbit: Váratlan utazás így Amerikában "csak" az év negyedik-hatodik legsikeresebb filmje lesz az ötödik Alkonyattal és a 007 - Skyfallal egyetemben, rácáfolva az előzetes elvárásokra világbevételét tekintve sem biztos, hogy felkerül a 2012-es dobogóra, hiszen idén két képregényfilm mellett (A bosszúállók, A sötét lovag: Feltámadás) hatalmas meglepetésre a legújabb James Bond-mozi is át fogja lépni az egymilliárdos álomhatárt. (Amerikában a szuperhősök mellett Az éhezők viadala előzi be Jackson rendezését bevétel tekintetében.)

Itthon is mondhatni "menekültek" a nézők A hobbit: Váratlan utazás előadásairól. Arról már beszámoltunk, hogy milyen jól nyitott Magyarországon is a film, azonban a második hétvégére 39%-kal csökkent a látogatottság, ami 10 nap alatt 168 303 nézőt jelent, s ez a teljesítmény bizony azt vetíti előre, hogy a forgalmazó Fórum Hungary lemondhat arról, hogy idén újabb film lépje át az 500 ezer nézős határt. Sőt, nálunk még az ünnepi plusz bevételek mellett is megeshet az a csúfság, hogy a héten a 400 ezer nézőt elérő 007 - Skyfall sikeresebb lesz, mint a 3D-s jegyárakkal megtámogatott fantasy.

Kérdés, hogy Peter Jackson és a Warner utólag mennyire gondolja jó lépésnek az adaptáció 3 filmre való széthúzását. Anyagilag természetesen tökéletesen érthető a lépés, de a Középföldés Jackson-filmek eddig makulátlan hírnevén már mindenképp csorba esett. Ezt persze két, sőt egy zseniális folytatásepizóddal még ki lehet köszörülni valamilyen szinten.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • heist #59
    Semmi.
    Hálivúd már nem ért a fantasy műfajhoz.
    Igazából soha nem is értett hozzá, az a világ túl elvonatkoztatott a sablonos forgatókönyvíróknak, régebben is csak pár villanásuk volt pl. GYU, Willow, Legenda, Conan...

  • Laza #58
    Jó film volt .... de ha szerinted szar, akkor mond el, hogy a műfajában mi volt akkor jó az elmúlt 10 évben ... semmi?
  • Tower Guard #57
    A cikk címe nevetséges.
    A film meg nagyon szórakoztató volt, és bele tudta magát élni az ember, tehát a célját bőven teljesítette. Nekem különösen tetszett az, hogy 1-2 elemmel ki lett egészítve a könyvben lévő történet.
    Akik meg sírnak azon hogy 3 részes lesz, meg elég a Gyrk Urás sztorikból, az ne mennyen el megnézni.
    Mellesleg úgy tudom a 2. részben lezárul a Hobbit története, és a 3. rész függeléktörténetekből fog állni.
    Akkor meg nem értem mi ez a nyavajgás a 3 rész miatt??
    Ha véletlen lenne Szilmarilokból, Húrin gyermekeiből, Az elveszett mesék könyvéből valamiféle alkotás, akkor mindenki tömegesen sírva ugrana le a tetőről, hogy ezt miért kellett??
    Pfff
  • heist #56
    HA ennyire bán rossz szar az egész könyv akkor minek kellett megfilmesíteni?
    Akkor a Szilmarilokat kellett volna összerakni valami normális formába - kiválasztani pár cselekményes részt - és inkább azt.

    De mindegy is, nem változat a tényen, hogy akár a könyv volt bután felépítve akár nem, ez a film úgy ahogy van, rossz...
  • heist #55
    Pontosan azért kellett volna ezt okosan rendezni mert PJ is hozzátett, ha már hozzátett nem mindegy lett volna ha ad egy normális karakterábrázolást és valami logikát a történetnek?

    De odáig nem jutott el csak a copy-paste-ig.
  • koschwarz #54
    Olvasd el a könyvet. Hihetetlennek tűnik, de Jackson igencsak hozzátett. Maga Tolkien is azt mondta később, nem tetszik neki a saját könyve és legszívesebben átírná! Na abban keress a törpöknek személyiséget! Mellesleg a legtöbb kifogásodra tudnék válaszolni, de nimcs kedvem mobilon ennyit pötyögni :)
    De továbbra sem értünk egyet a mai és a régebbi filmek minőségéről.
  • WoodrowWilson #53
    Kifogásaid nagy részével Tolkiennél kéne kopogtatnod.
  • heist #52
    Akkor te nem nézni, elmerülni akarsz a filmben csak bámulni...
    Arra biztos jók, szép tájak, csaták, csak ez korántsem szórakoztatás...
  • heist #51
    Ahol család van ott normális esetben alap a két kereset. Úgyhogy egy hónapban elvinni mozizni a családot nem látom tragikusabb kiadásnak mint beülni ugyanazzal a famíliával mekdonálcozni...Ki mire szán pénzt ugyebár...

    Nem kell ahhoz filmesztétának lenned, hogy felismerd, a Hobbit egy buta, lehúzós vacak, ami ráadásul teljesen összeszedetlen és egy normális néző számára érthetetlen, azonosulásra képtelen valami.

    De részletezzük:

    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!

    Gandalf és Bilbó párbeszéde az elején. Értettél egy kukkot is az egészből? Valami szójáték a Jó reggelt-el, hirtelen feltűnik a semmiből Gandalf, akit valami tűzijáték alkalmával egyszer látott Bilbó. Odavetnek egymásnak pár értelmezhetetlen mondatot aztán pár perc múlva megjelennek a törpök.
    Alapvetően unszimpatikus volt valahogy Gandalf részéről, hogy ezt az egészet rátukmálta Bilbóra a háta mögött, erre jönnek ezek a törpök, zsíros nagy paraszt az összes, kupunk egy kis gasztronómiai fantasyt meg egy rakás neveletlen, bunkó törpöt amint kieszik a vagyonából Bilbót, Gandalf meg jókkedvvel végignézi az ámokfutásukat amit a lakban művelnek.

    Thorinon kívül kb. senkiről nem adnak normális karakter-bárázolást, a törpök jó részéről azt sem tudod kicsoda bár Gandalf valahol hadar neveket, de igazából sablonfiguráknak, töltelékszereplőknek vannak feltüntetve, holott róluk szólna ez az egész móka. Semelyikük meg nem pusztul, még ha hullanának mint a legyek ezek a nevesincs senkik, azt mondom persze, felesleges volna részletesen bemutatni őket, vagy legalább kicsit részletesen de nem. Ezekkel kell neked szimpatizálnod, mint főszereplők.

    Aztán ez a 12 szerencsétlen meg Bilbó meg Gandalf elindulnak ugye a nagy küldetésre amit csak a jóég tud, Gandalf miért támogat ennyire. A Haza visszafoglalása talán elég nemes cél lenne ehhez - az eredeti történetben csupán az aranyat akarták visszaszerezni -, de ahhoz meg minek egy hobbit?

    Meg alapvetően Bilbó motivációja? Az hol van? Este még hallani sem akart az egészről, aztán reggel felkel, összeszedi a szerződést és utánuk fut? Mi van? Miért? Magyarázat? Áhh, az minek...

    Visszatérve a törpcsapatra, tehát a küldetés, hogy Smaug-ot kiűzzék az otthonukból és visszafoglalják azt. Tehát a lényeg, hogy egy felhőkarcoló méretű, tűzokádó sárkány ellen, aki anno az egész népüket kibaszta a várusokból mint macskát szarni, elindul 12 aztsemtudjukkimiféle törp akik az egész film alatt egy tucat kutya meg pár ork elől fülüket farkukat behúzva menekülnek úgy, hogy ráadásul ott van velük Gandalf aki azért jelentős harci erőt kell, hogy képviseljen, a nagy fináléban meg égő tobozokkal győzedelmeskednek.
    Nappal pihennek, éjszaka, a legnaghyobb viharban meg hegyet másznak. Logikus nem?

    Szóval ez a tucat törp akarja lenyomni ezt a brutális sárkányt akik közül egynek van íja a többi az közelharci fegyver és megintcsak megjegyzem a dög 100 méterről égeti hamuvá az összeset. Reaális, nem igaz?

    És nem kell azzal jönni, hogy ez fantasy, itt nincs realitás mert kell,h ogy legyen különben nem áll össze egésszé a nézőnek a film. A GYU-ban azért meneteltek szar időben a hegyen mert rá voltak kényszerítve, nem volt más átjáró és Szarumán is gondoskodott róla, hogy legyen egy kis vihar. Itt nincs vagy nem mondtak ilyen körülményt, ezzel szemben PJ szépen átemelte az egész jelenetet csak ebben a történetben, ebben a környezetben ez már totál értelmét vesztette.

    Szarumán alakja, a legbölcsebb és legnagyobb istari mikor Völgyzugolyban beszél, kb. leszarják, egy kötekedő, felületes valakinek tüntetik fel, akire hallgatni vagy akit meghallgatni nem is annyira fontos minthogy gondolatban flörtöljön egymással Galadriel és Gandalf.

    Aztán ott van Barna Radagast, ebbe bele se megyek máshol már leírták, a karaktere egyszerűen szégyen gyalázat, köze nincs a Tolkien által kitalálthoz.

    Tudnám eg folytatni a koboldokkal való harcot vagy bármi mást, a lényeg, ez a film egy összecsapott valami, se füle se farka, és ehhez nem kell a múltban élni, vagy filmesztétának lenni, hogy rágyere, ez nem jó film. Ez tíz éve sem lett volna az, ha ezt adják előbb vagy csak ezt forgatják le akkor a Tolkien-i világ kb ennyivel ki is fújt volna...


    Jelen van, azzal nincs gond, de hogy valaki képtelen észrevenni a hanyatló minőséget hálivúdban az nem időfüggő...
  • koschwarz #50
    Ízlésekről felesleges vitatkozni.
    Lehet, hogy neked egyedül megfizetni egy jegyet az nem sok. Másnak mondjuk elvinni a családját egyszer egy hónapban moziba, az egy jelentős kiadás. Mellesleg nem is igazából magamra értettem, amit írtam. Én majdnem hetente járok moziba. Sok filmet megnézek, minden kategóriát, ugyanis egyrészt hatalmas filmrajongó vagyok, ugyanakkor nem vagyok egy kúltursznob beképzelt fasz, önjelölt, neten mindenre fröcsögő filmesztéta, de ÉN tudok különbséget tenni szórakoztató érték és kultúrális érték között, és hogy a helyén kezeljem a dolgokat. Az utóbbi években a kedvenc filmjeim pont nem az ilyen 3d-s látványfilmekből került ki.
    A "régen minden jobb volt" szöveg meg...hagyjál már bazeg, hallgasd már vissza a fejedben, hogy ez hogy hangzik és gondolj bele kik szokták mondogatni...megmondom, nehogy megerőltesd magad. a folyton visszafelé tekintő korlátoltak, akik nem képesek tudomást venni a jelenről.