Szekeres Viktor

Meglepően kevesen indultak be A csodálatos pókemberre

A Sony új életet próbált lehelni hatalmas sikerű Pókember-filmsorozatába, azonban A csodálatos pókember negatív rekordot fog hozni a széria történetében.

Megnézed A csodálatos pókembert?
  • Igen, moziban.
  • Szinkronos, kamerás ripben.
  • DVD-n / DVD-ripben letöltöm.
  • Esetleg tévében.
  • Nem hiszem.
Amerikában kedden mutatták be A csodálatos pókembert, melyről már múlt hét elején kiderült, hogy nem minőségével fogja megváltani a világon. Minden bizonnyal lesznek nagyon sokan, akiknek bejön a reboot, mint ahogy utálkozók is fognak akad, de a megosztott kritikák (eddig 173 pozitív és 63 negatív kritikusi vélemény gyűlt össze) is azt jelzik, hogy nem született új A sötét lovag (2008-ban 265 pozitív és 18 negatív hivatalos vélemény), sem új A bosszúállók (258 pozitív és 20 negatív kritika). Ugyanerre utalnak a filmet gyorsan megnézők véleményei az IMDb-n, hiszen A csodálatos pókember már most is csak 7.7/10-es pontszámmal bír, ami azt jelenti, hogy a végső szint, amire beáll az osztályzat alacsonyabb lesz. (A sötét lovag az IMDb-n 8.9/10-es, A bosszúállók 8.6/10-es pontra állt be.) A kritikusoknál elért 73%-os tetszési index egyébként alulmúlja a Pókember és a Pókember 2 hasonló arányszámait (89% és 93%), de a Pókember 3 még a reboot százalékát sem érte el öt éve (63%).


A fenti eredmények persze nem rosszak, sőt, nagyszerűek, mindössze arra utalnak, hogy Marc Webbnek nem sikerült kiemelkedő rebootot összehozni. Pedig nagyon sokan bíztak benne, hiszen az előző epizódokat készítő Sam Raimihez hasonlóan ő is a független filmes világból érkezett, s eddigi egyetlen rendezése, az 500 nap nyár nagyszerűre sikeredett. Persze a film fogadtatásában valószínűleg a James Vanderbilt-féle forgatókönyvnek is része van, amely majd egy tucat kézen ment keresztül, míg végül elnyerte végső formáját. (Jellemző módon a fent már említett A sötét lovag és A bosszúállók két fő íróval rendelkezett csak.)

Ha a puszta számokat nézzük, akkor a 230 millió dollárba kerülő A csodálatos pókember keddi premierje óta Amerikában 140 millió dollár bevételt gyűjtött, amivel magabiztosan szerezte meg a toplisták első helyét. A nyitány persze gigantikus, de az elvárásokat mindenképpen alulmúlta - Joss Whedon idei szuperhős-filmje három nap alatt hozott 207 millió dollárt, míg a 2008-as Nolan-film 3D nélkül termelt 158 milliót. S ha mindez nem lenne elég, ez a nyitány még a régebbi Pókember-filmekhez képest is elég szerénynek mondható, hiszen a 2002-es első rész három nap alatt 115 millió dollárt hozott (3D nélkül, alacsonyabb jegyárakkal ez sokkal több nézőt jelent - a film hat nap alatt pedig 144 milliót gyűjtött össze), a 2004-es folytatás ugyanígy, július negyedikére időzítve öt nap alatt 152 milliót, míg a harmadik epizódnak már három nap elég volt 151 millióra. A nagy kérdés, hogy hogy a Sony miért nem tudta felkelteni nagyobb tömegek érdeklődését Peter Parker visszatérése iránt?


Persze még egyszer meg kell jegyezni, hogy a bevétel csak önmagához, azaz az előző szériához és a top képregény-filmekhez képest csalódás (sokáig még a Pókemberek számítottak top képregény-filmnek...), például az elmúlt évek direkt rebootjait lepipálta. A Batman: Kezdődik! hat nap alatt 79,5, az X-Men: Az elsők 69,9, bár a végül bukás kategóriába került Superman visszatér 97,5 millió dollárt termelt ennyi idő alatt.

A csodálatos pókember szereplésével kapcsolatosan érdemes összehasonlítani azt, hogy a Pókember 3-hoz képest miképp változott a közönség összetétele. A két film között öt év telt el: a trilógia zárását 54%-ban férfiak és 46%-ban nők látták, A csodálatos pókember esetében azonban hiába volt Emma Stone a kampány során abszolút kiemelve, a lányok már csak a közönség 42%-át alkották, ami meglepő csökkenés. A kormegoszlás is beszédes, még akkor is, ha az előző epizód óta mindenki öt évvel idősebb lett: míg a Pókember 3-at inkább a fiatalok választották, a nézők 63%-a volt 25 éven aluli, addig a reboot közönségében már inkább az "idősebbek" domináltak (54% 25 éven felüli).

A 3D-nek köszönhetően megnövelt jegyárak ide vagy oda, A csodálatos pókember bevétele Amerikában csak akkor fogja elérni a 300 millió dollárt, ha viszonylag jó lesz a szájbeszéd, ha sokan ajánlják ismerőseiknek a filmet. Ez pedig mindenképp csalódás azután, hogy a kritika és a nézők által is szétszedett első három film sorban 404, 374 és 337 millió dollárra tett szert az amerikai mozikban. A reboot nemzetközileg már jobban szerepel, Amerikán kívül mindig is fogékonyabb volt a közönség a nagy költségvetés ígéretére, valamint a folyatásokra, a világ többi részén eddig 201,6 millió bevétel folyt be a filmre eladott jegyekből. (Érdekes módon volt, ahol simán lepipálta a film A bosszúállókat is, máshol pedig még az első helyet sem tudta megszerezni az aktuális toplistákon.)


A közönség a 3D-s trükközésen is átlátott, hiszen a filmben használt térhatás meglehetősen egypoénos, sokszor szinte nincs is különbség a szemüveggel látott kép és a szemüveg nélküli között: a bevételnek mindössze 44%-a képződött 3D-s vetítések során. Összehasonlításképp az elmúlt hetek premierjeivel: a Madagaszkár 3 esetében ez az arány 45%-os volt, a Prometheusnál 54%-os, A bosszúállóknál pedig 52%-os. Viszont annak ellenére, hogy nem IMAX-ben forgott a film, a formátum 10%-os részesedése az amerikai bevételből mindenképpen kiemelendő.

Hogy fogod megnézni a filmet?
  • Moziban, 2D-ben.
  • Moziban, 3D-ben.
  • Monitoron.
  • Tévén
  • Mondtam már, hogy sehogy.
Egyik szeme sír tehát A csodálatos pókember gyártójának, a másik pedig nevet, de az elkövetkező hetekben, ha A sötét lovag: Felemelkedés nem rabol el sok potenciális nézőt Peter Parker kalandjaitól, akkor talán még a sírós látószerv is mosolygóssá változhat. Ha viszont az elkövetkező hetekben elmenekülnek a nézők az előadásokról, akkor... Nos, akkor is biztosra lehet venni, hogy 2014. május másodikán az amerikai mozikba kerül A csodálatos pókember 2. Maximum rendezőt váltanak és költségvetést csökkentenek. (Vagy valahogy megoldják jogilag, hogy Peter Parker csatlakozzon A bosszúállókhoz, hiszen a képregényekben is volt már tag.)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • cateran #48
    De igen....
    "Before the radioactive spider bite, Peter Parker was already a gifted academic student with considerable expertise in many fields, such as chemistry, biology, physics, engineering, and advanced technology. Through these skills he was able to create his artificial web fluid, his web-shooters and other Spider-man equipment."
    Valamint de, egyik naprol a masikra lesz rohadtul eros, gyors es pokosztonos:P..marmint a kepregenyben....Ez a film hajszallal jobb, mint az elozoek, de meg mindig kibebaszott szar kategoria.
  • tomboy013 #47
    Akkor minek írkálsz ide?
    Én kíváncsi vagyok milyen lett, a legutóbbi filmek elég gyengék voltak. Nálam már ott buktak hogy egy retardált volt benne Peter Parker. Tobey Maguire is valami ritka béna színész. Olyan szinten tehetségtelen, hogy nem értem hogy adnak neki szerepet... Mielőtt még valaki kötekedne ez az én véleményem, felőlem Oscart is adhatnak neki akkor sem nézem meg többet egy filmjét sem.
  • Laza #46
    Valahogy teljesen hidegen hagy ez a film, majd egyszer talán valamikor ...
  • Wampire1 #45
    1. Az első 3 szar volt.
    2. Azért hogy ez jobb mint az első 3 attól még szar.
    3. miért nincs pókösztön?!?!?! Hogy hagyhatta ezt Stan Lee? Hát nincs benne büszkeség? Az előző filmekből biztos volt már elég pénze hogy most azt mondhassa:Nem, ez így nem pókember hanem valami idióta, aki mindenki lever.... (a képregényben a gyík nem volt ellenfél pókcsákónak... itt meg... pfff)
  • Zombee #44
    A helyesírásod viszont borzalmas.
  • whisper #43
    egy nem ő telalája fel de a pók hálós részét ő. A másik részekbe se ő találta fel csak elasztikus volt! Attól még okos lehetett ,hogy nem volt minden téren professor. És igen gyors volt mikor kellet ,de pókember nem FLASH még ,ha ösztönei is vannak! Mikor kellett viszont ki tudott térnai golyó elől és igen béna volt miért mert most alakult át és nagyon jól felépítette a film ,hogy nem lesz egyik napról a másikra tökéletes pókember akárki ha megcsíp. Sokkal nézhetőbb volt mint a másik. Ráadásul a szerelmi életet is belevitték ,de nem akörül forgott a film hanem ,hogy megértsd pókembert meg átérezd mit érez vagy gondol vagy próbál!

    Jó volt szerintem! Legalábbis jobb mint elődjei!
  • whisper #42
    Szerintem ez a Pókember sokkal jobb mint az első 3. Ez a karakter sokkal életszerűbb. bénázik elesik összetörik nem úgy mint a elődje. Nem tud megoldani mindent egyedül, ráadásul elsőre! Ezt sokkal szívesebben néztem mint az első 3 részt!
  • Old PS Fanboy #41
    A film megtekintését senkinek sem ajánlom.
  • zoliii #40
    én ma néztem meg és azt kell, hogy mondjam sokkal jobb, mint az előző trilógia. Viccesebb, látványosabb és persze hűebb a képregényhez is mint a korábbi epizódok.
  • Zombee #39
    Még jó, hogy a bevételek nem az alapján generálódnak, hogy anyagi siker vagy sem. Teljesen mindegy, hogy 100 millióból, vagy 300-ból forgatták, attól nem lesz több a bevétel. Amúgy nem tudom, minek ennyi pénz, a Transformers sem kerül ennyibe, a 80 milliós marketinget nem értem. Ha csak az ilyen oldalaknak, mint az sg kiküldik a hírt, úgy is olcsóbb. Nem tudom, mire lehet eltapsolni annyi pénzt, én se megyek el rá, csak mert az arcomba tolják a reklámot. Ami mondjuk hozzám még csak el se jut, nem nagyon olvasok mainstream filmes oldalakat az sg-n kívül, tévét nem nézek, multiplex moziba nem járok, mindent akkor nézek meg, amikor onnan már kikerült, így a plakát sem jön szembe előre.