59
  • heist
    #59
    Semmi.
    Hálivúd már nem ért a fantasy műfajhoz.
    Igazából soha nem is értett hozzá, az a világ túl elvonatkoztatott a sablonos forgatókönyvíróknak, régebben is csak pár villanásuk volt pl. GYU, Willow, Legenda, Conan...

  • Laza
    #58
    Jó film volt .... de ha szerinted szar, akkor mond el, hogy a műfajában mi volt akkor jó az elmúlt 10 évben ... semmi?
  • Tower Guard
    #57
    A cikk címe nevetséges.
    A film meg nagyon szórakoztató volt, és bele tudta magát élni az ember, tehát a célját bőven teljesítette. Nekem különösen tetszett az, hogy 1-2 elemmel ki lett egészítve a könyvben lévő történet.
    Akik meg sírnak azon hogy 3 részes lesz, meg elég a Gyrk Urás sztorikból, az ne mennyen el megnézni.
    Mellesleg úgy tudom a 2. részben lezárul a Hobbit története, és a 3. rész függeléktörténetekből fog állni.
    Akkor meg nem értem mi ez a nyavajgás a 3 rész miatt??
    Ha véletlen lenne Szilmarilokból, Húrin gyermekeiből, Az elveszett mesék könyvéből valamiféle alkotás, akkor mindenki tömegesen sírva ugrana le a tetőről, hogy ezt miért kellett??
    Pfff
  • heist
    #56
    HA ennyire bán rossz szar az egész könyv akkor minek kellett megfilmesíteni?
    Akkor a Szilmarilokat kellett volna összerakni valami normális formába - kiválasztani pár cselekményes részt - és inkább azt.

    De mindegy is, nem változat a tényen, hogy akár a könyv volt bután felépítve akár nem, ez a film úgy ahogy van, rossz...
  • heist
    #55
    Pontosan azért kellett volna ezt okosan rendezni mert PJ is hozzátett, ha már hozzátett nem mindegy lett volna ha ad egy normális karakterábrázolást és valami logikát a történetnek?

    De odáig nem jutott el csak a copy-paste-ig.
  • koschwarz
    #54
    Olvasd el a könyvet. Hihetetlennek tűnik, de Jackson igencsak hozzátett. Maga Tolkien is azt mondta később, nem tetszik neki a saját könyve és legszívesebben átírná! Na abban keress a törpöknek személyiséget! Mellesleg a legtöbb kifogásodra tudnék válaszolni, de nimcs kedvem mobilon ennyit pötyögni :)
    De továbbra sem értünk egyet a mai és a régebbi filmek minőségéről.
  • WoodrowWilson
    #53
    Kifogásaid nagy részével Tolkiennél kéne kopogtatnod.
  • heist
    #52
    Akkor te nem nézni, elmerülni akarsz a filmben csak bámulni...
    Arra biztos jók, szép tájak, csaták, csak ez korántsem szórakoztatás...
  • heist
    #51
    Ahol család van ott normális esetben alap a két kereset. Úgyhogy egy hónapban elvinni mozizni a családot nem látom tragikusabb kiadásnak mint beülni ugyanazzal a famíliával mekdonálcozni...Ki mire szán pénzt ugyebár...

    Nem kell ahhoz filmesztétának lenned, hogy felismerd, a Hobbit egy buta, lehúzós vacak, ami ráadásul teljesen összeszedetlen és egy normális néző számára érthetetlen, azonosulásra képtelen valami.

    De részletezzük:

    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!

    Gandalf és Bilbó párbeszéde az elején. Értettél egy kukkot is az egészből? Valami szójáték a Jó reggelt-el, hirtelen feltűnik a semmiből Gandalf, akit valami tűzijáték alkalmával egyszer látott Bilbó. Odavetnek egymásnak pár értelmezhetetlen mondatot aztán pár perc múlva megjelennek a törpök.
    Alapvetően unszimpatikus volt valahogy Gandalf részéről, hogy ezt az egészet rátukmálta Bilbóra a háta mögött, erre jönnek ezek a törpök, zsíros nagy paraszt az összes, kupunk egy kis gasztronómiai fantasyt meg egy rakás neveletlen, bunkó törpöt amint kieszik a vagyonából Bilbót, Gandalf meg jókkedvvel végignézi az ámokfutásukat amit a lakban művelnek.

    Thorinon kívül kb. senkiről nem adnak normális karakter-bárázolást, a törpök jó részéről azt sem tudod kicsoda bár Gandalf valahol hadar neveket, de igazából sablonfiguráknak, töltelékszereplőknek vannak feltüntetve, holott róluk szólna ez az egész móka. Semelyikük meg nem pusztul, még ha hullanának mint a legyek ezek a nevesincs senkik, azt mondom persze, felesleges volna részletesen bemutatni őket, vagy legalább kicsit részletesen de nem. Ezekkel kell neked szimpatizálnod, mint főszereplők.

    Aztán ez a 12 szerencsétlen meg Bilbó meg Gandalf elindulnak ugye a nagy küldetésre amit csak a jóég tud, Gandalf miért támogat ennyire. A Haza visszafoglalása talán elég nemes cél lenne ehhez - az eredeti történetben csupán az aranyat akarták visszaszerezni -, de ahhoz meg minek egy hobbit?

    Meg alapvetően Bilbó motivációja? Az hol van? Este még hallani sem akart az egészről, aztán reggel felkel, összeszedi a szerződést és utánuk fut? Mi van? Miért? Magyarázat? Áhh, az minek...

    Visszatérve a törpcsapatra, tehát a küldetés, hogy Smaug-ot kiűzzék az otthonukból és visszafoglalják azt. Tehát a lényeg, hogy egy felhőkarcoló méretű, tűzokádó sárkány ellen, aki anno az egész népüket kibaszta a várusokból mint macskát szarni, elindul 12 aztsemtudjukkimiféle törp akik az egész film alatt egy tucat kutya meg pár ork elől fülüket farkukat behúzva menekülnek úgy, hogy ráadásul ott van velük Gandalf aki azért jelentős harci erőt kell, hogy képviseljen, a nagy fináléban meg égő tobozokkal győzedelmeskednek.
    Nappal pihennek, éjszaka, a legnaghyobb viharban meg hegyet másznak. Logikus nem?

    Szóval ez a tucat törp akarja lenyomni ezt a brutális sárkányt akik közül egynek van íja a többi az közelharci fegyver és megintcsak megjegyzem a dög 100 méterről égeti hamuvá az összeset. Reaális, nem igaz?

    És nem kell azzal jönni, hogy ez fantasy, itt nincs realitás mert kell,h ogy legyen különben nem áll össze egésszé a nézőnek a film. A GYU-ban azért meneteltek szar időben a hegyen mert rá voltak kényszerítve, nem volt más átjáró és Szarumán is gondoskodott róla, hogy legyen egy kis vihar. Itt nincs vagy nem mondtak ilyen körülményt, ezzel szemben PJ szépen átemelte az egész jelenetet csak ebben a történetben, ebben a környezetben ez már totál értelmét vesztette.

    Szarumán alakja, a legbölcsebb és legnagyobb istari mikor Völgyzugolyban beszél, kb. leszarják, egy kötekedő, felületes valakinek tüntetik fel, akire hallgatni vagy akit meghallgatni nem is annyira fontos minthogy gondolatban flörtöljön egymással Galadriel és Gandalf.

    Aztán ott van Barna Radagast, ebbe bele se megyek máshol már leírták, a karaktere egyszerűen szégyen gyalázat, köze nincs a Tolkien által kitalálthoz.

    Tudnám eg folytatni a koboldokkal való harcot vagy bármi mást, a lényeg, ez a film egy összecsapott valami, se füle se farka, és ehhez nem kell a múltban élni, vagy filmesztétának lenni, hogy rágyere, ez nem jó film. Ez tíz éve sem lett volna az, ha ezt adják előbb vagy csak ezt forgatják le akkor a Tolkien-i világ kb ennyivel ki is fújt volna...


    Jelen van, azzal nincs gond, de hogy valaki képtelen észrevenni a hanyatló minőséget hálivúdban az nem időfüggő...
  • koschwarz
    #50
    Ízlésekről felesleges vitatkozni.
    Lehet, hogy neked egyedül megfizetni egy jegyet az nem sok. Másnak mondjuk elvinni a családját egyszer egy hónapban moziba, az egy jelentős kiadás. Mellesleg nem is igazából magamra értettem, amit írtam. Én majdnem hetente járok moziba. Sok filmet megnézek, minden kategóriát, ugyanis egyrészt hatalmas filmrajongó vagyok, ugyanakkor nem vagyok egy kúltursznob beképzelt fasz, önjelölt, neten mindenre fröcsögő filmesztéta, de ÉN tudok különbséget tenni szórakoztató érték és kultúrális érték között, és hogy a helyén kezeljem a dolgokat. Az utóbbi években a kedvenc filmjeim pont nem az ilyen 3d-s látványfilmekből került ki.
    A "régen minden jobb volt" szöveg meg...hagyjál már bazeg, hallgasd már vissza a fejedben, hogy ez hogy hangzik és gondolj bele kik szokták mondogatni...megmondom, nehogy megerőltesd magad. a folyton visszafelé tekintő korlátoltak, akik nem képesek tudomást venni a jelenről.
  • KP27
    #49
    igen jó film mindkettő. azt csinálják ami egy filmnek a célja, szórakoztatnak. nyilván ettől még nem az a kategória, amit újra és újra elő fogok venni.
  • KP27
    #48
    hol csökken a mozik látogatottsága? most volt róla cikk nemrég, hogy hollywood ismét rekord évet zárt...
  • Merces
    #47
    ultra brutálkeményen menekülnek az emberek a viktor cikkjeitöl......
  • heist
    #46
    Azzal, hogy olyan igénytelen vagy, hogy a Hobbitot jó filmnek tartod, mit kéne kezdjek?

    Neked 1300 forint mozira sok? És te nem keresel rosszul? Hát akkor vagy rohadt zsugori vagy, vagy csak te gondolod úgy, hogy nem keresel rosszul...

    Miért demagóg faszság? Logika az egész, régebben nem volt mindenütt CG régebben bazmeg el kellett adni a filmet a szereplőkkel, a történettel, a rendezéssel.

    Igen, régebben sokkal több jó film volt. Manapság egy Avengers jó film, meg egy Hobbit? Na húzzatok faszba....
  • koschwarz
    #45
    rohadt nagy hülyeségeket hordasz itt össze.
    még hogy lófaszba kerül egy jegy...szerintem nem olcsó, persze ez szubjektív. én nem keresek rosszul, de nem tartom olcsónak egy mozijegy árát.
    azon kívül hosszú évek óta meredeken csökken a mozik látogatottsága, nem csak nálunk, de világszerte. röhej, hogy egy magyar forgalmazó már hatalmas sikernek könyveli el, ha egy hálivúdi szuperprodukció eléri országosan az 50.000-es látogatottságot.
    ez meg tipikus demagóg fasság, hogy "régebben még tudtak jó filmeket csinálni". igen, meg szar filmeket is. és ma is tudnak jó filmeket csinálni. meg szarokat is. csak éppen mondjuk egy pankrátort vagy erőszakikat nem néznek meg az emberek moziban. ha már moziba mennek, inkább megnéznek egy olyan filmet, amit tényleg már csak mozivásznon, ne adj isten, 3d-ben érdemes megnézni. a többit letöltik, vagy megvárják dvd-n vagy a tv-ben. nem véletlenül próbálnak filmeket gyártani 3d-ben, mert állítólag ez az egyik húzóerő, amivel becsalogathatják a nézőket a mozikba. az már más kérdés, hogy ezeknek a látványfilmeknek elenyésző százaléka az, ami nem csak a hatásvadász 3d-s effektekre épít, és van története, jó forgatókönyve is. speciel a hobbitnál én szinte észre sem vettem, hogy 3d-s.
    mellesleg arról szóltak eddig a hírek a hobbittal kapcsolatban, hogy a kritikusok nem szeretik, a nézők meg igen. szóval van egy "hivatalos" rossz híre, meg van egy lelkes közönség, aki meg hozta a bevételt.
  • heist
    #44
    Persze, hogy sokat hoz, mert az emberek úgy 90 százaléka, beleértve az sgsek 90%-át is úgyis elmegy a moziba a hype meg a cím miatt. És perszr 3D-ben nézi...

    Már régóta mondogatom, hogy manapság már, amikor még Magyarországon is lófaszba kerül egy mozijegy, mindegy mit raksz az emberek elé. Nem lehet a statisztikákból kiindulni. régen tudtak még jó filmeket csinálni, sokkal sűrűbben, és mégis minden évbe rekordot dönt hálivúd bevétele.

    Meg hát itt van PJ neve meg a Gyűrűk Ura írójának egy regénye. Ha az egész film arról szólt volna hogy Bilbó minden bokorba odacsokizik egyet, akkor is emntek volna közel ugyanennyien megnézni.
  • Ender Wiggin #43
    Ja, menekülnek. De csak miután a pénztárnál hagyták a pénzüket.
    A Hobbit 3 hét alatt 720 milliót hozott, a Twilight 800-ig jutott 7 hét alatt, a Jégkorszak X. rész 825 millió 25 hét alatt, az istenített, de szerintem szar Skyfall 1 milliárdnál van 8 hét után. Szóval még akármi is lehet ebből, sose meneküljenek ennél jobban a nézők és boldog lesz minden forgalmazó.
  • heist
    #42
    Legyünk őszinték, ez a film gyenge. Hogy majd a következő két rész mit fog hozni, az még kérdés - nem írom le az egészet egyből, bár az jelzésértékű, hogy míg Jackson eredetileg két részesre tervezte volna, kedves hálivúdi pénzembereink inkább ráparancsoltak, hogy jó lesz az háromnak is, így nem lehet szerintem jó filmet összehozni maximum a legjobbat kihozni -, de nekem valahogy összekuszált az egész. A szereplők is mintha saját maguk karikatúrái lettek volna.
    Szarumán nyomja a monológját, a hülyeségét miközben le se szarják, holott ő elvileg a legbölcsebb és legnagyobb istar, Radagastot egy féleszű eredi remetének állítják be pedig az eredeti történetben szó sincs ilyesmiről csak arról, hogy visszavonultan él.

    A törpök kapásból unszimpatikusak. Nem túl szerethető egy népség, A Gyűrűk Urában Gimli jó kiegészítő-karakter volt, realisztikusabb ábrázolása is volt, itt meg már van a krumpliorrú, meg a pajeszos törptől kezdve a teljesen emberkinézetűig.

    A történet is olyan kiszekusza. A vezetése is botrányos, menetelünk, menekülünk, menetelünk, menekülünk.

    Lehet fújjogni, de ez nincs kidolgozva normálisan. Ezt úgy csinálta meg ez a Jackson ember, hogy leszarom, úgyis megnézik.
  • Laza
    #41
    Annak tükrében meg kiváló a Hobbit, amilyen fantasyket moziban (mondjuk sokat nem is) meg a TV-ben elénk pakolnak.
    A fikázók javaslom maradjanak a Király Nevében 1-2 című epikus műnél :D
  • koschwarz
    #40
    meg hogy az év "csak" a 4-6 legsikeresebb filmje lesz...hát puff. a bosszúállók egy jó kis szórakoztató látványmozi volt, azonkívül igazi amerikai képregénymozi, még jó hogy sikeres lett odaát. a sötét lovag 3-at hatalmas hype vette körül, hatalmas elvárásokkal, és bár szerintem jó film, azért némi keserű szájíz maradt az emberben, hiszen a 2. részt nem tudta megugrani sem bevételben, sem minőségben, és jó néhány történetbeli, logikai baki is akadt benne.

    a skyfall-lal kapcsolatban meg a róla szóló cikkhez is írtam: kifejezetten átlagos filmnek tartom, nem rossz, de felejtős, őszintén szólva. számomra érthetetlen a bevétele.

    erre itt van a hobbit, amit valószínűleg közel sem olvastak annyian, illetve nem annyira ismert és népszerű, mint a gyűrűk ura. maga tolkien is azt mondta, utólag máshogy írta volna meg a könyvet, mert még a saját gyerekeinek sem tetszett igazán, ezért is lett annyira más a gyűrűk ura (a hobbit inkább egy mese, még a stílusa is ahhoz közelít, és közel sem olyan "hősies", nagyívű, epikus történet, mint a GYU). ehhez képest amit jackson kihozott belőle, az illik az előző trilógiához hangulatában, "komolyságában".
  • koschwarz
    #39
    megjegyzem, én egyáltalán nem vagyok egy fröcsögős szájú gyűrűk ura rajongó. az első trilógiát is csak kétszer láttam végig (egyszer moziban, egyszer meg a rendezőiket, amiken sokszor majd bealudtam...azért írtam, hogy végig, mert sokszor adják tv-ben is, és bele-belenézek, de sosem nézem végig, nincs ennyi idő az életemben erre), de nekem ez a hobbit-fikázás eléggé mondvacsináltnak tűnik, nem érzem, hogy megérdemelné. nyilván nagyok voltak az elvárások a király visszatér oscar-esője után (amit én speciel a mai napig sem értem miért történt - mondtam, hogy nem vagyok fanatikus), de a hobbit nem hozott szégyent jacksonra. egyáltalán nem olyan rossz film, mint aminek próbálják beállítani, már persze ha valaki egyáltalán fogékony a fantasy-re.
  • asgh
    #38
    Úgy látszik Viktor - sok más fikaújságyíróval együtt - előre eldöntötte, hogy márpedig a Hobbit rossz film (pontosabban: eleve jó film nem lehet) és bukásra van ítélve és akármi legyen is a valóság, ő görcsösen ragaszkodik az agyréméhez. Szánalom.
  • koschwarz
    #37
    nekem tetszett, sőt kifejezetten tetszett. engem azonnal beszippantott középfölde világa. a legnagyobb félelmem az volt, hogy azt nem túl hosszú mesét hogyan tudja majd jackson 3 db többórás filmben prezentálni az eredeti trilógiához méltó stílusban, de megnyugodtam, mert ÍGY lehet.
  • Laza
    #36
    Egyébként Én megnéztem iMaxban a filmet. Nem tudom mi bajuk egyeseknek a 'minőséggel' (amit ez és az előző cikk is firtat), nálam maga a film minősége tökéletes volt. Konkrétan a LotR filmek óta nem volt egy épkézláb, normális minőségű hasonló fantasy film.
    Igaz, egy cseppet el volt nyújtva, de Én végig élveztem, szépen fel volt építve a történet és annak menete. Inkább így, mint egy 90 percbe összetömörített film. Legalább kiadósan kaptunk, hogy kibírjuk a következő részig :)
  • Laza
    #35
    OMG ... menekülnek ... a kedves cikk író tudja, hogy mit jelent ez a szó?
    Megint egy buta és idióta nagyzoló szóhasználat.
  • WoodrowWilson
    #34
    Nem érted jól.
  • jawarider2
    #33
    "harmadik epizódnál több Oscar-díjat pedig még egy film sem kapott a történelemben."

    Jól értem, hogy lenyomta a Ben Hur-t és a Titanicot is ?
  • speed2006
    #32
    Félig már megnéztem.
  • kalapos01
    #31
    Min csodálkozol? Az egész cikk arról szól, hogy az év negyedik legsikeresebb filmje lesz a Hobbit és, hogy talán még az egymilliárd dollár is meglesz neki. Ahhoz, hogy meglegyen az egymilliárd, törvényszerű a 6-700 millió is. Ha esetleg nem 60%-ot esett volna, hanem csak 10-20-at, mint a többi film, akkor ma már lehet, hogy 750 milliónál tartana.

    Arra azért kíváncsi leszek, hogy végül eléri-e a régi filmek bevételeit, ha már a nézőszám sokkal kevesebb lesz.
  • Andrews2007
    #30
    Kicsit több mint 2 hét alatt hozott 686 milliót menekülnek tényleg az emberek.... :)
  • sandor8206
    #29
    azért az érdekes, hogy annyira menekülnek, hogy 3. héten is első lett a Hobbit, úgy hogy volt 2 új premier, amik szintén remekül nyitottak.
    3. hétre -11% csökkent, ami nagyon jó!
    Nem lehet, hogy csak karácsony volt múlt héten (költői kérdés a cikk írója felé)
  • sandor8206
    #27
    amúgy az a legjobb az egészben, hogy akár menekülnek, akár nem a nézők, akár csalódás, akár nem a film tuti lesz 2. és 3. rész :-) én várom
  • Willenbrock
    #26
    Nem szeretem ezeket a gyerek mesefilmeket,elvették a lehetőséget Del Torotól és Camerontól,hogy az Őrület Hegyit csinálják meg-e helyett.
  • zetortraktor
    #23
    Amellett, hogy jó nagy baromságot mond, azon röhögök, hogy ezeket ő is megnézte birkaként.
  • WoodrowWilson
    #22
    Ú de hipszter vagy!
  • goldmember
    #21
    Amit kurvasokan néznek meg az általában szarfilm. Pl. a skyfall, alkonyat, avangers stb
  • Atyuska
    #20
    Én egyetlen esetről nem tudok, hogy a moziban, a vetítés közben felálltak volna és menekültek volna a Hobbit-ról, de Viktorunk bizonyára jobban tudja.
    Javaslom, hogy a bulvár stílusú címek helyett egy korrekt, újságíróhoz méltó címeket kéne adni az amúgy tudásában jeles cikkíró múveihez.
  • sandor8206
    #19
    nekem tetszett, adta a GYU hangulatot. A film eleje az zseniális,sajnos a film végi akciódömpinget már kicsit untam. DE sztem semmivel se rosszabb mint a régi filmek.
  • G_ArchAngel #18
    Tegnap néztem meg másodszor 2 hét alatt. Azt hiszem nem kell többet mondanom, arról, hogy mennyire tetszik. (A LOTR extended DVD-ket a mai napig 2 havonta megnézem).
  • KP27
    #17
    Én nem vagyok egy nagy GYU fan, de nem bántam meg a mozijegyre kiadott pénzt a Hobbitért. A többi részt is moziban fogom nézni..