Berta Sándor

Az Ubuntut bírálta Richard Stallman

A Free Software Foundation (FSF) alapítója azért kritizálta a népszerű disztribúciót kiadó Canonicalt, mert az integrálta a szoftverbe az Amazon keresési eredményeket.

Az Ubuntu 12.10 a keresésekkor nem csak a feltelepített alkalmazásokat és helyi adatokat listázza ki, hanem az Amazon Online Shop keresési eredményeit is. A programindítóban a fontos szoftverek ikonjai mellett megtalálható a kereskedelmi platformra mutató közvetlen hivatkozás is. Stallman különösen azt tartja aggályosnak és elhibázott lépésnek, hogy a Canonical az Ubuntu esetében az offline keresést egy online kereséssel akarja kiegészíteni és felgyorsítani. Ugyan az utóbbi kikapcsolható, de a Canonical arra számít, hogy sokan az alap beállításokkal használják a rendszert. A szakember továbbá azt is kifogásolta, hogy az Ubuntu ilyen módon, vagyis az online bolt keresési eredményeinek kilistázásával támogatja az e-kereskedelmi óriást.

Azonban nem ez a fő probléma, hanem az, hogy ezzel a lépéssel a Canonical gyakorlatilag ellenőrzi a felhasználókat. Ugyan az Amazon elvileg nem tudja meg, hogy kik és mire keresnek rá, de az is elég problémás, ha a fejlesztőcég az emberek személyes adatait gyűjti össze. Stallmant még az sem nyugtatná meg, ha a funkciót deaktiválnák, mert továbbra is fennállna annak a lehetősége, hogy az internetezők - véletlenül - újra aktiválják azt. A felhasználók magánéletének védelme érdekében az offline és az online keresésnek egymástól külön kellene megvalósulniuk, úgy, ahogy az a korábbi Ubuntu-változatokban is működött.


Az FSF alapítója követelte azt is, hogy a Canonical árulja el: a funkció használata esetén kik és milyen információkhoz férhetnek hozzá? Az ügy miatt Stallman az Ubuntut kémprogramnak nevezte és óva intett mindenkit a disztribúció terjesztésétől, továbbajánlásától, illetve használatától. Szerinte ezzel a lépéssel az Ubuntu sérti a szabad szoftverek jó hírét. Az Electronic Frontier Foundation (EFF) korábban már szintén bírálta a Canonical döntését.

Stallman tavaly szeptemberben kijelentette, hogy az Androidot sem tekinti nyílt forráskódú szoftvernek, ő ugyanis nem csak amiatt tekint egy adott programot nyílt forráskódúnak, hogy a fejlesztők megjelentetik-e a forráskódját az interneten, hanem fontos az is, hogy figyelembe veszik-e a felhasználók szabadságát és lehetővé teszik-e, hogy az emberek átvehessék az ellenőrzést a rendszer felett. Az Androidnál véleménye szerint ez utóbbi két dolog nem teljesül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gergely1991 #14
    Amilyen GUI-ja van "alapban" köszönöm nem, inkább a kubuntu.
  • errorista #13
    már majdnem század annyian használnak mintet, mint ubuntut
  • paraszgyerek #12
    Én viszont egyáltalán nem bánom hogy kicsit "hegeszteni" kell hogy működjenek a win-es játékok linux alatt. Nem hiányzik hogy valamilyen nagypénzű vállalat elindítson egy saját vonalat valamilyen hangzatos gamelinux cím alatt, ami szép lassan, de határozottan elszakadna a jelenleg használatos nyílt disztribektől, csak azért hogy aztán "cserébe" a mindenféle adware-jei is feltelepüljenek. A cikkhez visszatérve, ha jól értelmezen, Stallman-nek is pont ez a problémája.
  • hurkaur #11
    Lesz majd helyette Steam Box
  • sanyicks #10
    még béta a linuxos steam, ráadásul zárt béta.
  • zola2000 #9
    Linuxra már asszem van steam, meg már régóta lehet fizetős játékokat venni az ubuntu szoftverközponton át, csakhogy sokan megintcsak akkor aem állnak át, ha a használt 10 windows játéból csak 9 van ubuntura, esetleg kevesebb a seeder a torrenten...
  • paraszgyerek #8
    Halvány gőzöm sincs róla :-) Ettől függetlenül nem lett rossz a Mint, persze nem akarok én lebeszélni senkit az ubiról sem. A wine jól érzi magát itt is, ott is.
  • hurkaur #7
    Ugye tisztaban vagy azzal, hogy mit mer a distrowatch?
  • paraszgyerek #6
    Szerintem nem kell hogy növekedjen, jó ez így. Aki linuxon akar játszani, a wine-nal már meg tudja oldani a directx-es progik futtatását. Aki nem az maradjon inkább windowson.

    Tudom, hitvita, de az ubuntut már rég beelőzte a Mint disztró, és nemcsak azért ami a cikkben van. Lásd distrowatch.
  • Darth Sith #5
    szerintem ha részben nyitnak ilyen szolgáltatások felé, azzal némi pénzt tudnak bevonni a fejlesztésbe, amely előre lendítheti a linux terjedését. Nincs ezzel baj. Nyilván a szerver oldali megoldásoknál nem szükséges, de a kliens megoldásoknál mint pl az ubuntu, ott ez vállalható kompromisszum. A szerver oldali megoldásoknál pedig elkéne érni, h a nagyobb vállalatok invesztáljanak többet a fejlesztésekbe.