HENT hírlevél

Uganda is lekapcsolja a hamis mobilokat

A kenyai példát követve Uganda is lekapcsolja a hamis mobilkészülékeket. A helyi hatóságok 2013 nyarán tervezik hatályba léptetni az intézkedést.

Kenyában az októberben bevezetett intézkedés nyomán több millió készülék került lekapcsolásra. Ugandában az eredeti, ez év novemberére szóló tervekhez képest 2013. július 1-jét jelölte meg határidőként az ugandai kommunikációs hatóság, az UCC, amely időpontot követően a helyi mobilszolgáltatók kötelesek lekapcsolni hálózatukról a hamis mobilkészülékeket. A fogyasztók jövő márciusig regisztráltathatják SIM kártyájukat, továbbá ellenőriztethetik készülékük IMEI-számát.

Az IMEI (International Mobile Equipment Identity) egy 15 jegyű számsor, amely minden készülék esetében egyedi. A hamisítványok azonban vagy nem használnak ilyen azonosítót vagy egy másik eredeti készülék érvényes IMEI kódját használják. A hamis telefonok azért népszerűek, mert jelentősen olcsóbbak, mint az eredeti modellek. Az UCC becslése szerint a kelet-afrikai mobilpiacon a készülékek 30 százaléka, azaz mintegy 17 millió mobilkészülék lehet hamisítvány.

Uganda a hamis mobilok lekapcsolásával a kenyai példát követi, ahol Afrikában elsőként ez év októberében függesztették fel a hamis mobilokhoz nyújtott szolgáltatást. Uganda mellett Ruanda, Burundi és Tanzánia illetékes hatósági szervei is tárgyalnak az intézkedésről.

A BBC News híradása szerint a hamis mobilok lekapcsolását a hamisítványok által okozott anyagi kár mérséklésén túl fogyasztóvédelmi érdekek vezérlik. A tapasztalatok szerint ugyanis az olyan bosszantó problémákon túl, mint a megszakadó hívások, a hamis készülékek biztonsági kockázatot is jelentenek: sugárzási szintjük meghaladja az előírt mértéket, akkumulátoruk könnyen túlhevül, szivároghat, de akár fel is robbanhat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)