HENT hírlevél

Mégsem tiltják le a hamis mobilokat Kenyában

A kenyai kommunikációs hatóság bejelentése szerint még nem döntöttek arról, milyen intézkedéseket foganatosítsanak a hamis mobilkészülékek használatával szemben. A hatóság addig nem tervez dönteni, amíg nem tárgyaltak a szolgáltatókkal.

A kenyai kommunikációs hatóság augusztus végén jelentette be, hogy a helyi mobilszolgáltatókkal letiltatja a hamisított készülékeket a hálózatról. Az elképzelések szerint a hamisítványok azonosításához a mobiltelefonok ún. IMEI számát (International Mobile Equipment Identity) használnák, amely egy 15 számjegyű azonosítókód, mellyel minden, világszerte gyártott és forgalmazott mobilkészülék el van látva. Az egyedi kódot alapvetően a lopott mobilok letiltatásához használják, de a szolgáltatók ennek segítségével azt is ellenőrizni tudják, hogy a készülék hitelesítve lett-e.

Az All Africa portál beszámolója szerint a hatóság eredetileg szeptember 30-ai határidőt szabott ki a még nem regisztrált telefonok hitelesítéséhez. A napokban azonban bejelentették, átmenetileg felfüggesztik ezt az intézkedési tervet. A visszavonás oka valószínűleg, hogy mind a szolgáltatók, mind a felhasználók hibásnak minősítették az elképzelést. Mindenesetre a hatóság most azt közölte, nem döntöttek még arról, hogyan szorítsák vissza a mobiltelefonok hamisítását, és hogyan vegyék rá a lakosságot, hogy eredeti készüléket vásároljanak. A bejelentés szerint a hivatal szeptember 9-én ül tárgyalóasztalhoz a négy kenyai szolgáltatóval, és csak ezt követően fogják körvonalazni terveiket.

A kommunikációs hatóság bejelentésében arra is kitért, korábban túlbecsülték a használatban lévő hamis készülékek arányát. Ezek száma a korábban közölt több mint több mint négymillió helyett 2,3 millió körül mozoghat Kenyában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!