Gyurkity Péter

Megérkeztek a három nagy új táblái

Az IT területéről jól ismert három nagy nem bírt magával, és a verseny fokozása érdekében bemutatták saját új fejlesztéseiket, amelyek szorosan illeszkednek a táblák területén megfigyelhető új trendbe. A Google, az Apple, valamint a Microsoft egyaránt saját rendezvényén mutatta be a nagyközönség előtt megoldásait, a csataterek pedig minden korábbinál világosabban rajzolódnak ki előttünk. A kisebb és nagyobb táblák, valamint az okostelefonok több fronton zajló háborújából már csak egyetlen láncszem hiányzik, azonban erre minden bizonnyal szintén nem kell majd sokat várnunk.

Kis csalással azt mondhatjuk, hogy a sort a Google nyitotta meg, már amennyiben a Chromebook készüléket is idevesszük. Természetesen az új ultrabook megoldásokból, valamint a hibrid készülékekből - különösen a Windows 8 befutásával - nincs hiány, a keresőcég megoldása azonban figyelmet érdemel, hiszen esetükben a Chrome OS további pályafutása is az itt várt sikertől függ. Az új példány az Intel Atomja helyett a Samsung Exynos chipjére épül, mégpedig egy ikermagos, 1,7 GHz-en futó változaton, amelyet 11,6 hüvelykes kijelző, 1366 x 768 pixel felbontás, 2 GB RAM, illetve 16 GB-os SSD és a szokásos technológiák mellett webkamera, valamint 6 órás üzemidő egészít ki. A gyors boot mellett természetesen a webalapú platformot használhatjuk a készüléken, amelynek induló ára 250 dollár - ez tűrhetőnek mondható.


Samsung Chromebook

Többek között éppen ennek köszönhető, hogy az indulás megfelelőre sikeredett, legalábbis az Amazon laptopos toplistája szerint, amelyen az indulást követő napokban a WiFi-változat a legnépszerűbb cikknek bizonyult, a 3G-s példány pedig a negyedik helyre futott be. A Google Play portálon hamarosan el is fogyott az első szállítmány, a kezdeti felmérések szerint pedig a témában otthonosan mozgó felhasználók nagyjából fele tervezi egy-egy példány beszerzését, avagy már lépéseket is tett ennek érdekében. A vélemények megoszlanak, egyesek szerint a megoldás tökéletes az írók és szerkesztők számára, mások gyerekeknek, illetve másodlagos laptopnak ajánlják, akár a korábbi változat, vagy netán egy-egy MacBook lecserélésével.

Az Apple október közepén kerített sort már korábban bejelentett rendezvényére, ahol több eltérő fejlesztést is bemutattak. Fontos tényként említették meg, hogy az eddig leszállított iOS-készülékek fele már a platform legújabb verzióját futtatja, saját szoftverboltjuk pedig 35 milliárd letöltést tud felmutatni. Bemutatták az új 13 hüvelykes MacBook Pro-t, illetve két új iMac példányt, a lényeg azonban a mi szempontunkból a két új tábla, amelyek egyike a várva-várt iPad Mini. A Nexus 7, a Kindle Fire, valamint a többi 7 hüvelykes tábla ellen harcba induló változat némi csalódást okozott, hiszen nem kapott Retina kijelzőt, processzora az iPad 2 esetében megismert, korosodó példány, kaptunk viszont két kamerát, LTE-támogatást, valamint az új csatlakozót és a cég szerint 10 órás üzemidőt. Gondot jelenthet az ár, amely 330 dollárnál indul, ezt pedig a többség valószínűleg túl magasnak találja majd. A negyedik generációs iPad ennél is kisebb ovációt keltett, sokan túlságosan korainak tartják a frissítést, amely ráadásul egy új chipben, frissített kamerában, valamint gyorsabb WiFi-elérésben merül ki.


Jól jellemzi a hangulatot a BetaNews saját felmérése, amelyben a válaszadók 80 százaléka nemmel felelt, dacára annak, hogy a februárban kirakott hasonló ív esetében még 50 százalék állt pozitívan az esetleges beszerzést firtató kérdéshez. A harmadik generációs iPad és az iPhone 5 esetében sokkal kedvezőbb volt a fogadtatás, ami minden bizonnyal annak köszönhető, hogy a többség szerint az 1 hüvelykkel nagyobb kijelző nem éri meg a 130 dolláros felárat. A résztvevők sokkal szimpatikusabbnak találták a Kindle Fire példányokat, elsősorban azok kedvezőbb ára miatt, ez pedig komoly akadályt jelenthet az Apple számára - még akkor is, ha a rajongói tábor jó része nyilván mindent megadna az újabb, almás logóval ellátott kütyüért. Érdekesség, hogy jövőre mind az iOS, mind pedig a retail részleg első embere távozik, feladataikat pedig más vezetők vállalják át - a vállalat mindenképpen izgalmas időszak elé néz, első fontosabb céljuk pedig nyilván az iOS 6, pontosabban az új Maps app révén némileg megrendült bizalom helyreállítása lesz.

A Microsoft a maga részéről már júniusban bemutatta a Surface névre keresztelt táblákat, amelyek nyilván a Windows 8 térhódításának élharcosai lesznek. Természetesen az asztali vonalnak továbbra is fontos szerepet szánnak, az új kezelőfelület integrálásával azonban nyilvánvaló a szoftvercég törekvése, hogy a táblák rohamos terjedéséből is kivegye részét. A 10,6 hüvelykes ClearType LCD (Gorilla Glass 2) kijelző 1366 x 768 pixel felbontást biztosít, ezt pedig nVidia Tegra 3 processzor, 2 GB RAM, 32 és 64 GB-os belső tároló, két kamera, valamint 500 dolláros induló ár egészíti ki - ez utóbbi a nagyobb tároló és a tok révén a 700 dollárt is elérheti, ami már nem kis összeg.


Az első néhány nap mindenesetre itt is jól sikerült, hiszen az előrendelések nagy száma miatt rögtön el is apadtak a készletek. Időközben elárulták, hogy a tervezés már 2009-ben elindult, sejtették ugyanis, hogy saját készülékre lesz szükségük az érintőképernyőre optimalizált következő Windows megfelelő fogadtatásához, hozzátéve, hogy eredetileg ők is 10 hüvelykes képernyőben gondolkodtak. A megjelenéssel egy időben Steve Ballmer közölte, hogy további hardveres fejlesztésekkel készülnek, ezt pedig sokan úgy értelmezik, hogy hamarosan befuthat a hiányzó láncszem, vagyis a Surface okostelefon. Már csak egy ilyen készülék hiányzik a három vetélytárs kínálatából, ezt pedig nyilván az illetékesek is jól látják.

Az új táblák felsorolásából a Google maradt utolsónak, hiszen ők előbb bejelentették, majd pedig a nem éppen kedvező időjárás miatt törölték New York-i rendezvényüket. Ezt azonban hamarosan hivatalos közlemény követte, amelyből megtudhattuk, hogy a Nexus család két újabb jövevénnyel bővül, illetve új példányok futnak be a Nexus 7 táblából, amelyből egyébként az Asus immár havonta 1 milliót értékesít. A Play portálon jól látható, hogy a Nexus 4 és a Nexus 10 révén igyekeznek lefedni minden kategóriát, ezzel pedig az okostelefonok és a nagyobb táblák terén is van mit felmutatniuk.


A Nexus 10 egy 10 hüvelykes tábla, amely 16 és 32 GB-os változatban érkezik, 2560 x 1600 pixel felbontással, ikermagos chippel, 5 megapixeles hátoldali és 1,9 megapixeles elülső kamerával, WiFi, Bluetooth és NFC támogatással, 2 GB RAM, egy 9000 mAh-ás akkumulátor, valamint az Android 4.2 kíséretében. A listán mikrofon, gyorsulásmérő, iránytű, giroszkóp, barométer, valamint GPS található még, a megszokott szoftveres platformmal, és az azzal járó szolgáltatásokkal. A promóciós videóból jól látszik, hogy a hangvezérlést támogató keresést helyezik középpontba, bár a külső, valamint a hiányzó LTE-támogatás miatt a felhasználók részéről rögtön negatív vélemények is elhangoztak. A 400 és 500 dolláros ár sem éppen a vékony pénztárcájúaknak kedvez, ez inkább mérhető az Apple esetében megszokottakhoz.


A keresőcég számára még kedvező fejlemény, hogy hosszas tárgyalások után végre sikerült megállapodást kötniük a Warner Music Group vezetésével, vagyis az általuk kezelt zenei tartalmak is elérhetővé válnak a Play kínálatában, ezzel egy időben pedig további országokban lesznek megvásárolhatók az eddig az USA-ban kínált alkotások. November 13-tól több nyugat-európai ország lakosai szerezhetik be az oldalon a zenei tartalmakat, a mozifilmek megvásárlása pedig a bejelentéssel egy időben terjedt ki Kanadára, Ausztráliára, valamint az Egyesült Királyságra, Franciaországra és Spanyolországra. Mivel a szolgáltatások hagyományosan fontos szerepet játszanak a cég életében, itt további bővítések várhatók, ami nyilván az Android helyzetét is erősíteni fogja.


Amazon Kindle Fire HD

A fenti lista láttán nem meglepő, hogy az érintőképernyő jelentősége minden szereplő szerint növekedni fog - és akkor még nem említettük az Amazon Kindle sorozatát, vagy a Samsung és a többi nagyobb gyártó saját tábláit. Az Intel egyenesen úgy véli, hogy ez a noteszgépek szegmensében is megkerülhetetlen lesz, különösen a Windows 8 elterjedésével (bármennyire is negatívan állnak ahhoz a processzorgyártónál, valamint a vállalatok jó részénél). Valószínűleg ez sem állítja majd meg azonban a táblák előretörését, ez pedig idővel alapvető módon változtathatja meg a megszokott globális képet. A hagyományosan a szoftveres megoldásokban gondolkodó két vetélytárs beszállása a versenybe jól mutatja a prioritások alakulását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tomboy013 #13
    Melyik résznél állítottam hogy az egyik jobb a másiknál? Attól hogy nekem Surface kell még nem mondtam hogy a többi szar. Újabb gyökér... Bár MS hater okostóni barátomtól többet nem is vártam
  • sanyicks #12
    vagy magadra...
  • tomboy013 #11
    Hadd döntse már el mindenki maga, hogy milyen tablet jön be neki és melyiket venné meg. Bírom az ilyen gyökér ovisokat akik más helyett is el akarják dönteni mi a jó. Nem akarok ujjal mutogatni skinnyke meg cuncika
  • hurkaur #10
    akkor egyel szart
  • TheCunami #9
    amilyen hardverrel rendelkezik a mini ipad egy 8''-os myaudio tablet 44ezerért jobb vétel lenne szinte kiköpött ugyanolyan
    OVERTROLL
  • skinnyman #8
    Annak aki ketszer annyiert akar fele olyan jo tabletet venni mint a Nexus 7 annak tenyleg tuti vetel
  • NEXUS6 #7
    Nembaj, majd a kínai tesók betömik a piaci rést egy SörFace néven lokalizált termékkel!

    A logója természetesen egy ablakba repülő sörösüveg lesz, amiért viszont súlyos szabadalmi/szerzői jogi pereskedésnek néznek elébe.
  • evetke007 #6
    Lehet megnéztek egy BigMac indexet és rájöttek ide nem Surface kell ...
  • calmar #5
    A Nexus 10 tuti vétel lesz! :)
    De most komolyan, nem is tudtam hogy másik bolygón lakunk, nem itt Európa közepén, hogy ne legyen Surface. Én nem vennék, de hát a lehetőséget is megvonni? Ennyire keveset gyártottak hogy ide már nem is jut? :)
  • Ferrer #4
    iPad mini tuti vétel lesz! :)