Gyurkity Péter

Jön a táblák újabb hulláma

Napjainkban a táblák szegmense (az okostelefonokéval együtt) tölti be azt a szerepet, amelyet a kilencvenes években az asztali PC-nek tulajdonítottunk. Nem véletlen, hogy a Windows 8 csak mérsékelt érdeklődést vált ki a sajtó és a felhasználók részéről, miközben az újabb várva-várt tábla PC-k körül óriási a felhajtás. Dacára annak, hogy ezek a táblák még hagynak némi kívánnivalót a funkcionalitás terén (és ez várhatóan így is marad), a forgalom növekedése tagadhatatlan, ez pedig egyre több nagy nevet késztet a belépésre. Az Apple az Amazon és a Google mellett a Microsoft újabb rohamával is kénytelen lesz megbirkózni, de mindannyian a következő nagy dobásra készülnek.

Az IDC friss előrejelzésében az idei évre vonatkozóan egy gyászosnak mondható 0,9 százalékos növekedést jósol a PC-piacon, amit ők elsősorban a Windows 8 közeledő megjelenésével, a meglévő készletek kiszórásával, ezzel együtt pedig a csökkenő vásárlói aktivitással magyaráznak. Az Egyesült Államokban sorrendben a második évben fog csökkenni a forgalom, ám az új asztali operációs rendszer befutása után, a 2013 és 2016 közötti időszakra - globális szinten - átlagosan évi 7 százalékos bővülést tartanak elérhetőnek. Kérdéses, hogy ez bekövetkezik-e, mivel a táblák előrenyomulása boríthatja az elképzelt menetrendet.


Jellemző, hogy bár a Windows-vonalon nagy áttörést elhozó Windows 95 éppen 17 évvel ezelőtt jelent meg, a híradásokban mégsem ez viszi a prímet, hanem az újabb és újabb táblák vélt vagy valós részletei, tulajdonságai, köszönhetően a hivatalos bejelentéseknek, de még inkább a meg-megerősödő találgatásoknak. Utóbbiak számára minden adott az eddigi lendület megtartásához, a harmadik negyedévben ugyanis még a noteszgépek forgalmát is meghaladhatják, 20-30 milliós eredményükkel pedig még az ultrabook vonalon is felélénkíthetik a keresletet, miközben a tajvani gyártók arról számolnak be, hogy az okostelefonokba szánt kijelzőkből is sokkal nagyobb megrendeléseket kapnak. Lássuk, mivel is készülnek a nagyok!

A Google ugyebár július közepén mutatta be első saját tábláját, amelyet az Asus készített el számukra (ez éppen most vált elérhetővé Németországban, Franciaországban, illetve Spanyolországban. A Nexus 7 komoly változást idézett elő a szegmensen belül, az azt megelőző egy évben ugyanis az addig főként e-olvasóikról ismert cégek 250 dollár körüli megoldásai biztosították a lendületet, hatalmas érdeklődést kiváltva a felhasználók körében. A Kindle Fire, a Nook Tablet, illetve kisebb mértékben a Kobo Vox is félig-meddig teljes értékű táblaként jelent meg, még lejjebb szorítva a megszokott árakat, és bár több kritika is érte ezen megoldásokat, a "valódi" táblák mellett kitartók kénytelen voltak végignézni az óriási rohamot, ami hónapokon át tartott. A Samsung sem ült azonban tétlenül babérjain, ők a Galaxy Note 10.1 révén mutatták meg, mit is jelent szerintük a "tábla" kifejezés, az Apple még márciusban a harmadik iPadot mutatta be a nagyközönségnek (ez szintén fontos mérföldkő volt, legalábbis ami az eladási adatokat illeti), miközben a kínálat a többiek jóvoltából is egyre bővült.


A felgyorsult verseny révén azonban egyik szereplő sem dőlhet hátra, a fél-egy évvel korábban debütált készülékek mára többé-kevésbé elavultnak minősülnek (mellesleg többen éppen emiatt hangoztatják azon véleményüket, hogy táblára nem szabad 200-250 dollárnál többet költeni, ezért is lehet fontos ez a szint a jövőben). Tervekből nincs hiány, és bár a részleteket nem minden esetben ismerjük, nem árt végigfutnunk azokon, hogy legyen elképzelésünk, mi várható az őszi és téli hónapok során.

Minden bizonnyal az Amazon lesz a következő a sorban, számukra kiemelkedően fontos, hogy valamilyen új ütős fejlesztést mutassanak be. Erre várhatóan szeptember 6-án kerül majd sor, a cég ugyanis fontos bejelentést tartogat erre a napra, az illetékes amerikai hatósághoz eljuttatott anyagból pedig az olvasható ki, hogy több eltérő megoldással is készülnek. A Kindle Fire 2 befutása szinte biztosra vehető, itt azonban még vitatkoznak a 7-, 8,9-, avagy 10-hüvelykes változatokon, a WiFi és 3G elérés biztosításán, valamint egy esetleges előlapos világítással kiegészített e-olvasó megjelenésén. Az olvasók terén forradalmi változás nem valószínű, a tábláknál viszont sokak szerint szükség lesz egy nagyobb változatra, hogy végre valóban felvegyék a harcot az iPad-vonallal.


A Nook táblát jegyző Barnes & Noble a maga részéről árleszállítással erősített, meglévő készülékeiket tették olcsóbbá, amire tulajdonképpen rákényszerültek az elmúlt hetek fejleményei után. Esetükben azonban komoly hátrány, hogy az USA-k kívül nem terjesztették ezen példányokat, csak most állapodtak meg az Egyesült Királyságban történő forgalmazásról, azt pedig nem tudni, hogy mivel kívánják tartani a lépést a riválisokkal. A kanadai, vagyis immár japán kézben lévő Kobo ezalatt Európában és Japánban terjeszkedett, olvasóik további országokban elérhetők, illetve frissítették az Android és iOS alatt elérhető appokat - számukra jól láthatóan továbbra is az olvasás az elsődleges, jóllehet a tavaly megjelent hármasból alapesetben az ő táblájuk fogható fel teljes értékűként, legalábbis ami az Android támogatását illeti.

Míg az Amazon nagyobb változattal készül, az Apple inkább kicsinyítene, legalábbis az iPad Mini esetleges megjelenésével foglalkozó cikkek szerint. A jól értesültek az elmúlt napokban arról írtak, hogy erre nem az új iPhone szeptemberi bemutatkozásával egy időben, hanem valamikor októberben kerül majd sor, elsősorban azért, hogy ne egyetlen rendezvényen lőjék el az összes puskaporukat. Az új változat várhatóan 7 hüvelykes kijelzőt és vékonyabb külsőt kap, ám mivel a cég szokásához híven tartja a száját, biztosat még nem tudni. Nem mellesleg éppen most nyerték meg a Samsung ellen indított pert, amelyben ez utóbbit 1 milliárd dolláros kártérítésre kötelezték a szabadalomsértések miatt. Ez azonban nem fogja túlságosan megrengetni a legutóbbi negyedévben 4,5 milliárdot besöprő dél-koreai gyártót, sőt, mivel nevük jóval ismertebbé vált a tengerentúlon, még akár előnyt is kovácsolhatnak a vesztes perből.


A Microsoft által elkészített Surface táblák jó eséllyel indulnak a piacon, erre utal az első beharangozók után gyorsan megmutatkozó érdeklődés. Bár egyes gyártókat kifejezetten zavar a szoftvercég belépése a területre, mások megbékéltek a gondolattal (lásd hosszabb cikkünket a Windows 8 esélyeiről), az új szoftver révén ígért hosszabb üzemidő, valamint egy jól megválasztott árszint (lehetőleg 200 és 300 dollár között) valóban ütős ajánlatot teremthet a vásárlók számára. Az október végén megjelenő Surface immár a Facebook oldalán is felbukkant, ahol állítólag maga Steven Sinofsky látható, amint éppen kütyüjét böngészi - nyilván igyekeznek még inkább fokozni a felhajtást.

A Windows 8 természetesen a nagy PC-gyártókat is mozgásra készteti, ennek tulajdonítható, hogy (sok másik cég mellett, akikről már korábban esett szó) a HP is jelezte, saját táblával készül - az üzleti szférának ajánlják majd megoldásukat, bár a részletekkel még adósak. Ők szintén úgy vélik, hogy a vállalatok a Windows 8 közeli érkezése miatt fogják vissza kiadásaikat, ezért is lassul a PC-piac. Az új érkezők debütálása az IFA jóvoltából már megkezdődött, október-november táján meglátjuk, valóban ez volt-e a legfőbb indok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Khelben #12
    "Minek kellene tablet?"

    Én elsősorban regényeket, szakkönyveket olvasni vettem. Viszont ha már megvan, akkor néha ledőlök a kanapéra és elolvasom a híreket, megnézem a fórumokat, facebookot. Egy nehezebb nap után beülök a kádba és youtube videókat nézek vagy zenét hallgatok. Ha elutazok, nem viszek notebookot, mert ott a tablet email olvasásra, helyi térképre, látnivalók keresésére. A kocsiban meg tudnak vele játszani a gyerekek. És igen, mióta megvan, a pc sokkal kevesebbet megy itthon, és mivel a családban mindenkinek van notebookja, ezért gondolkodom a megszüntetésén. Egyelőre még a játékok miatt marad, de ki tudja meddig.
  • gforce9 #11
    Rémegyszerű indokaik vannak:
    Miafenének egy újabb kütyü? Már a tökük tele van vele.
    Minek kellene tablet? Ő nem akar az ágyból-wcből-vonaton netezni.
    Ezek azt hiszik majd minden szart megveszünk, csak azért, mert most az a menő?
    Minek tablet? Ha kicsit is másra akarja használni, mint az agyatlan netezés, mondjuk megírni egy hosszabb emailt, vagy egyéb olyan dolgot akar, amit a tablet nem tud, akkor úgyis kell a gép. Na az meg tud mindent. Hogy nem mobil? Naés, nem kell azt mozgatni. Elvan az a sarokban az íróasztal alatt. Persze vannak oylanok akik megveszik, mert ugye azt meg kell venni. No ezek töredéke az, aki ténylegesen ki is használja. Nyilván itt SG-n összesereglenek a tech mániásak, akik mindig vizionálják mi lesz a jövő, meg nagyon tudják mi kell az embereknek, de én azt látom, hogy kezdenek ebbe a bazinagy fejlődésbe ebbe a kütyühajhászásba belefáradni.

    Az IT-ben azt hiszik a jelenlegi marketingesek, hogy az emberek a wc-n is netezni akarnak, márpedig a többség nem akar. Köszönik szépen, elvannak a jólbevált asztali géppel, amit jelenleg, ha nem túl öreg még cserélni sem kell a win8 miatt.

    Kb ilyen indokok merülnek fel. És nem hinném, hogy ezek ésszerűtlen indokok.

    A PC-t meg már eltemették hússzor és mégse akar megdögleni furamód. Mert lehet kevesebbet adnak el, de csak azért, mert a többség akinek van gépe, marhára megelégszik egy PC-vel vagy egy notebookkal és marhára nem vágyik új gépre és szükség sincs rá jelenleg. A tabletek meg persze, hogy szárnyalnak ehhez képest. Ez semmiféle jövőképet nem vizionál, csak annyit, hogy a tabletek fogynak. Persze hogy fogynak. Majd beáll ez is, kivéve persze akkor, ha a jelenlegi iszonyatosan pazarló üzleti modellt követik. Vegyél 1-2 évente újat. Hát így marhára nem nehéz jó eladási adatokat produkálni egy olyan termékkel szemben, amelyet nem kell lecserélni 2 évente.
  • ProgServ #10
    Az Adobe jelezte, hogy jelenleg nincs tervben a Win8 ARM terület,
  • Glutamin #9
    Én kb úgy képzelem a jövőt asjaát környezetmben, ogy még egy darabig marad az asztali gép is nagy montitorral az íroasztalon, ahol kényelmesen lehet dolgozni. De előbb utóbb egy nay LCD tv lesz afalon és az lesz helyette, akisebb dolgokra meg noti/tablet/okostelefon.
  • lmisi #8
    Tableten nagyon jó netezni, emailezni, fényképet nézegetni, hát lehet szentségtörés még filmet is lehet rajta nézni. Na ez 90% lefedi a home user tevékenységét otthon esténként. Játszani kifejezetten jó rajtuk mivel még nem annyival nehezebbek mint az okostelefon viszont 7col+ os kijelző sokkal jobban látható. Könnyebben tv-re is köthetők. A note de még a net-book is sokkal nehezebben hordozhatóak. Billentyűt lehet csatlakoztatni hozzájuk.
    Izé miért is nem fogják kiváltani a PC-t?
    Az irodai felhasználáshoz lehet elég lesz egy usbdrive nagyságú kütyü mindenféle zúgás, hűtés nélkül.
    A nagyteljesítményű PC/notebook még sokáig velünk lesz, de jelentősége hamarosan zuhanni fog. Aztán lassan a kihalt nagygépek sorsára fognak jutni.
  • mgenya911 #7
    Vajon a Photoshop fog-e futni a Win8 as tableteken? Vagy valami komolyabb program? Ha igen akkor megéri beruházni egyre.
  • gforce9 #6
    Én is így vagyok vele és a szakmában dolgozva azt látom, hogy az emberek többsége is. Még akik megtehetnék, hogy vegyenek azoknak is max a gyereknek vesznek a "trend" miatt. Elvétve van olyan, aki megvesz egy tabletet és használja is nem csak majomkodásra kell neki. Legtöbb háztartásban pontosan elég az asztali, meg tudnak rajta mindent oldani. Ez a "telefoncsere" meg tablet a PC helyett meg mindenféle integrált rendszerek szerintem értelmes altenatívák sosem lesznek. Persze ide idegyűlnek azok akik szerint ez a jövő de éán azt látom, hogy az emberek jórészének azért van tablet mert a gyerek kivinnyogja, azért van okostelefon mert a kedvezménybe belefér "ingyen van" vagy minimális összegért, akkkor meg miért ne, de legtöbben letojják magasról.
  • lmisi #5
    Az igaz hogy nem cseréled, de sokan évekig nem is terveznek újjat venni.

    Lassan 5 éve vettünk notebook-ot, és kb. 3 éve vettem át a sogor akkor 1,5 éves pc-jét. PC marad amíg alaplapos nem lesz. Noti talán jövöre csere de.

    Az elmúlt 2 évben jött 2 androidos telefon, gyereknek androidos tablet, év végéig magamnak nexus7 vagy hasonló tablet. Rendelés/kiszállítás alatt androidos min(USB)pc /64 dolcsi/. Ja jövöre ha minden jól megy 2 androidos telefon csere + Asszonynak is. Na ehhez képest vérszegény lesz a hagyományos pc-x86 front.
  • asgh #4
    Kiegészítő terméknek indul, aztán - mivel az ember nem ül többé a gépe elé - a PC egyszerűen kikopik a háztartásokból. Helyette valamilyen home-szerver szerűségek fognak kerülni, amik kiszolgálják a mobil eszközöket, okostévéket, stb. háttértárral és teljesítménnyel, ha kell.
    A PC-t tehát nem a tábla fogja kipusztítani a háztartásokból, hanem az okostévék, okostelefonok és a táblák valamilyen integrált rendszere.
  • ProgServ #3
    Az új samsung Win8 tablet 649$ lesz 64GB SSD-vel.

    Az iPad3 64GB SSD-vel 699$.