Berta Sándor

Eddig 3 millió új iPad készüléket értékesítettek

A március elején bemutatott és a múlt hét péntek óta kapható új iPad táblagépből már több mint 3 milliót adtak el. Ez az eredmény csak alig marad el az iPad 2 értékesítési adataitól.

Az eredmény különösen annak tükrében mondható kiválónak, hogy jelenleg még csupán Ausztráliában, az Egyesült Államokban, az Amerikai Virgin-szigeteken, Franciaországban, Hongkongban, Kanadában, Nagy-Britanniában, Németországban, Japánban, Puerto Ricóban, Szingapúrban és Svájcban vásárolható meg a legújabb iPad modell. Összehasonlításul: az iPad 2-ből tavaly április közepéig 4,69 millió darabot adtak el. Az új termék várhatóan túl fogja szárnyalni ezeket az adatokat. Philip Schiller, az Apple marketingvezetője is joggal örült a 3 milliós eladási számnak. (Az AT&T amerikai mobil szolgáltató bejelentette, hogy a múlt hét pénteken rekord mennyiségű iPad készüléket adtak el a boltjaiban. Korábban még soha nem értékesítettek és aktiváltak annyi iPad eszközt, mint azon a napon.)

Ha ezt a lendületet sikerül megőriznie a társaságnak, akkor a tavalyi 40 millió eladott darab után idén a hatvanmilliót is elérheti a világszerte értékesített almás táblakészülékek száma, s akár be is igazolódhat Tim Cooknak, az Apple új vezetőjének jóslata, miszerint a tabletből előbb-utóbb többet adnak majd el, mint PC-ből. Az iPhone után az Apple számára a második legtöbb bevételt generáló termék két éve megjelent első generációja még jóval lassabban fogyott, az első napon csupán 300 ezret adtak el az egyes szériából, 28 nappal később kelt el az egymilliomodik példány, és körülbelül 80 nap a hárommilliós darabszám eléréséhez.


A hónap elején bemutatott eszköz március 23-tól lesz megrendelhető további 25 államban, így Ausztriában, Belgiumban, Bulgáriában, Csehországban, Dániában, Finnországban, Görögországban, Írországban, Izlandon, Lengyelországban, Liechtensteinben, Luxemburgban, Hollandiában, Magyarországon, Makaóban, Mexikóban, Norvégiában, Olaszországban, Portugáliában, Romániában, Spanyolországban, Svédországban, Szlovákiában, Szlovéniában és Új-Zélandon.

Az iPad sorozat harmadik tagja egyébként megkapta az új A5X processzort, amely az Apple állítása szerint éppen négyszer gyorsabb az nVidia Tegra 3-hoz képest, ezt pedig a Retina érintőképernyő egészíti ki, amely az iPad 2-vel összehasonlítva szintén négyszeresre növeli a pixelek számát (a támogatott felbontás 2048 x 1536 pixel). A hátoldalon ezúttal 5 megapixeles kamera kapott helyet, amely 720p helyett immár 1080p felbontású videók készítését teszi lehetővé, autofókusszal, valamint az iPhone 4S-nél megszokott funkciókkal kiegészülve. Az új iPad támogatja a 21 Mbps-os HSPA+ és a 42 Mbps-os DC-HSDPA technológiát, de az LTE-vel sem lesz gondja a tengerentúli felhasználóknak, akik így igénybe vehetik a Verizon és az AT&T hálózatát.

A kaliforniai tech-óriás elárulta azt is, hogy készpénzállományának mekkora része van az Egyesült Államokon kívül. Az Apple árbevétele regionális megoszlásának ismeretében nem meglepő, hogy a pénz közel kétharmada, 64 milliárd dollár van külföldön, ahol az befolyt a céghez. A minap bejelentett osztalékfizetésre viszont az USA-ban őrzött forrásokat fogják felhasználni, és még csak most kezdtek tárgyalásokat a külföldi pénz hazaáramoltatásáról (az Apple az erre vonatkozó adószabályozás megváltoztatását szeretné elérni az amerikai hatóságoknál) − devizapiaci hatást tehát egyelőre nem várnak az elemzők a nagy mennyiségű pénz patriálásából.

A tőke részvényesek zsebeibe való visszajuttatása egyáltalán nem érkezett váratlanul, és a legtöbb elemző szerint éppen az erre történő spekuláció hajtotta fel rekordmagasságba, egy rövid időre hatszáz dollár fölé is az Apple kurzusát. Míg a vállalat ősszel elhunyt − egyesek által vizionáriusnak kikiáltott − vezérigazgatója, Steve Jobs elvi okokból elzárkózott az osztalékfizetéstől, addig utódja, Tim Cook többször kijelentette, hogy a cég nem tud mit kezdeni a hatalmas halom készpénzzel. Az előző negyedév végén 98 milliárd dolláros állomány szerepelt az Apple mérlegében, és ez − az erős iPhone 4S és az új iPad eladásainak köszönhetően − azóta már minden bizonnyal átlépte a százmilliárd dolláros határt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gforce9 #43
    Hagyj már az idiótasággal, pontatlan voltam, ennyi, lényegi vonzata nincs. A további kellemes lovaglást a témán.
  • hurkaur #42
    elfelejtettem, hogy neked a comment form arra van, hogy nyilvanvalot (vagy faszsagot) leird. de arra nem kaptam meg valaszt, hogy az osxnek miert linux az alapja es ezt honnan szedted.
  • gforce9 #41
    Kiindulás ugyanaz, parancskészletük is jórészt átfed, attól hogy az osx a linux és a unix is bejárt azóta többtíz év fejlődést, még nem válnak gyökeresen más rendszerré. De jó te aztán biztosan jobban tudod. Felőlem kötözködhetsz tovább a nyilvánvalón, de ettől nem én fogok égni.
  • hurkaur #40
    ugye most nem az unix parhuzammal veled a linuxot a makkos alapjanak ? :D
  • gforce9 #39
    Szerintem nézz utána, milyen tőről ered a linux és az osx.
  • hurkaur #38
    omg inkabb aludj
  • gforce9 #37
    Mintha annyira távoli lenne tőle.....
  • cateran #36
    Autopalyan viszont nem es itt meg is bukott a peldad...
  • asgh #35
    "az egész mizéria felesleges"

    Hát ezaz, erősen gondolkodtam rajta, hogy beírok valami Porsche fórumra, hogy a sok agyhalott kretén megveszi ezeket a túlárazott szarokat, amikor pedig a Suzuki mennyivel olcsóbb és közúton úgyis csak 80-al szabad menni.
  • MaciBácsi #34
    Naru, tök igazad van :) én is kerestem 13"-os normális anyagból összegyúrt nem apple cuccot és az árak nagyjából ugyanott voltak... szóval nem nagy különbség...

    Amúgy meg aki ipadot akar, hát vegyen magának :) az egész mizéria felesleges